Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobio križarski rat

Kerumov 10-metarski križ vidjet će se čak iz Kaštela

križ,marjan
VL/Ivo Čagalj/PIXSELL
10.05.2013.
u 07:25

Ministrica Zlatar Violić najavila da križ neće smjeti biti viši od osam metara i da će Grad morati tražiti nova odobrenja, ali se povukla

Kameni križ, visok 10 metara, od utorka će biti na najvišem vrhu Marjana, Telegrinu. Iako ga mnogi smatraju predizbornim, populističkim potezom gradonačelnika pa ga i nazivaju Kerumov križ, njegovu podizanju prethodila je jednoglasna odluka Gradskog vijeća.

Na posljednjoj sjednici prije lokalnih izbora svi vijećnici, od Marina Jurjevića (SDP) do Luke Podruga (HČSP), složili su se da se na Marjan vrati križ postavljen 1900., kojega je austrougarska vojska uklonila 1917. Splitski vijećnici još su u svibnju 2012. donijeli odluku da se na Marjan vrati križ, visok 23 metra. No, Ministarstvo kulture “skresalo” im je visinu i odobrilo podizanje znatno nižeg, 10-metarskog križa.

– S obzirom na veličinu brda i udaljenost vidnog polja, željeli smo križ od 23 metra, ali odobrili su nam 10 metara, pa takav i podižemo. Bit će najbolje vidljiv s mora, a vidjet će se i iz Solina i nekih Kaštela. Međutim, neće se moći vidjeti ni sa svih dijelova splitske rive – objašnjava dogradonačelnik Jure Šundov.

No, unatoč prethodnoj suglasnosti Ministarstva kulture i izdavanju svih potrebnih odobrenja, uoči podizanja križa situaciju je “zakuhala” ministrica Zlatar Violić. Izjavila je da križ neće moći biti viši od osam metara i da će Grad morati tražiti nova odobrenja. Kerum je na to odmahnuo rukom i nastavio s pripremama, a ministrica se povukla. Neće slati inspekcije niti povlačiti već izdana odobrenja.

“Križarski rat” Kerum je dobio. Mani Gotovac kaže da će Split s križem postati groblje, Vjekoslav Ivanišević smatra da je zvonik Svetog Duje sasvim dovoljan simbol kršćanstva, a Kerum tvrdi kako ispunjava želje naroda. U prilog mu ide i to što su sve gradske parlamentarne stranke bile za križ.

>> Kerum: Dobili smo dozvole za križ, bit će visok 10 metara!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije