Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki veleposlanik

Kenneth Merten: SAD neće tako skoro ukinuti vize za hrvatske građane

New York
Foto: DPA/PIXSELL
09.04.2015.
u 10:00

– Ne možemo dati turističku vizu ljudima koji ne mogu dokazati da imaju razloga za povratak u Hrvatsku, poput toga da imaju posao i sl. – rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten

U emisiji Novi dan na N1 gostovao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten koji je, između ostalog, govorio o odnosima Hrvatske i SAD-aOn se ne slaže da su odnosi te dvije zemlje izgubili na dinamici nakon hrvatskog ulaska u EU.

– Mislim da su naši odnosi zreli kao što ih imamo i s drugim zemljama iz EU koji su u NATO-u. Ne bih rekao da su se usporili, i dalje radimo s Hrvatskom kao partnerom u NATO-u. Surađujemo u Afganistanu, Kosovu... i taj odnos je izuzetno važan za nas. Nastojat ćemo pojačati i odnose na ekonomskoj razini. Imamo odlične odnose s premijerom Milanovićem i svim članovima Sabora. Cijenimo ulogu koju Hrvatska ima i sretni smo što je Hrvatska u EU i što je možemo podržavati u njezinu napretku – dodao je Merten.

Na pitanje možemo li uskoro u Hrvatskoj očekivati ukidanje viza za SAD, Merten je rekao da se nadao da će se to dogoditi tijekom njegova mandata, ali da još nije.

– Postoje kriteriji koje svaka zemlja mora zadovoljiti. Hrvatska zadovoljava jedan kriterij, a uskoro će zadovoljiti i kriterij o postotku odbijenih viza. Čim se gospodarstvo i zapošljavanje u Hrvatskoj poboljša, tad će se vjerojatno i taj kriterij zadovoljiti. Danas ne mislim da bi se u američkoj politici moglo nešto promijeniti po tom pitanju, dakle jedini je način da Hrvatska zadovolji potrebne kriterije. Ne možemo dati turističku vizu ljudima koji ne mogu dokazati da imaju razloga za povratak u Hrvatsku, poput toga da imaju posao i sl. Takvi ljudi ne mogu dobiti ni turističku vizu jer nemaju stabilne temelje u Hrvatskoj. Ne mislim da će to biti tako skoro, moramo čekati da se hrvatsko gospodarstvo poboljša – rekao je Merten za N1

>> Kongresnici tražili da se Hrvatskoj ukinu vize za SAD 

>> 'Hrvatska je tehnički već dosegla standarde za Schengen'

Komentara 24

CR
crocro
10:32 09.04.2015.

Pa nikada ih niti ne trebaju ukinuti. Samo se treba poštovati princip reciprociteta. Ako građanin želi posjetiti ili boraviti u nekoj zemlji na svijetu, nije kriminalac, nije terorist, kradljivac, ubojica, teški osuđenik na višegodišnji zatvor a ima sredstva za borav u toj zemlji, onda se ne bi trebalo postavljati pitanje vize. Hrvatska je članica EU, NATO saveza i civilizirana je zemlja. Hrvatska je ponižena i ne samo Hrvatska, ponižen je svaki njeni građanin koji ne može dobiti vizu za tu državu. A mi Amerikancima trebamo i moramo vjerovati kada dolaze u Hrvatsku, njima su vrata širom otvorena, tu se nema što provjeravati jer je dovoljno da si Amerikanac i vrata svijeta i raja su ti otvorena. Mi ne trebamo zaoštravati odnose, ali nitko se ne može uvrijediti ili prigovarati ako Hrvatska prema Amerikancima primjenjuje mjere reciprociteta, točno tako kako oni traže od Hrvatskih državljana da Hrvatska traži i od Amerike. To je pošteno. To je slično kao Shengenska granica sa Slovenijom, Mađarskom i sl. Hrvate se kontrolira jer su članica EU ali ne i Shengena. I to je u redu Jer mi smo opasni građani za njih, nedozreli i različiti. U redu. Hrvatska također želi biti sigurna zemlja od terorista, pa i mi trebamo kontrolirati i provjeravati sve osobe koje dolaze iz zone Shengena pa se te osobe ne bi trebale žaliti kako smo strogi prema njima. Jer kako oni hoće biti sigurni, tako i mi želimo biti sigurni pa treba primjeniti sve mjere reciprociteta. I tu se nitko ne treba vrijeđati. Ako kolona u Hrvatsku ulazi sporije, to je zbog rigoroznih kontrola u prevenciji terorizma, pa prigovora ne bi trebalo biti jer i oni žele sigurnost. Tako jedino možemo pokazati da ne želimo biti građani drugog reda poglavito zato jer smo u grupi civiliziranih zemalja, članica EU i NATO saveza. Ako smo nešto siromašniji od drugih članica to ne bi trebao biti razlog segragacije i ponižavanja.

DH
dalibor.hren
10:43 09.04.2015.

Amerikanci nama VIZE, a mi njima.... Njima ne treba ništa, oni dođu sami, ako treba i avionima i brodovima i tenkovima...

BO
borac2525
10:24 09.04.2015.

Hrvatska je dovoljno dobra kad treba slati svoje vojnike...a s druge strane i ovo malo sto nas je ostalo bi lako pobiglo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije