Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Kenijski redatelj kažnjen sa 867 kuna zbog klevete

sudački ćekić
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
04.02.2014.
u 18:47

Sudac Benčić obrazložio je da nijedna činjenica nije upućivala na to da je riječ o rasizmu, ali i da je Vrgoč bila nekorektna u postupku

Redatelj Lawrence Kiiru, koji je u otvorenom pismu optužio ravnateljicu ZKM-a Dubravku Vrgoč za rasizam jer ga nije 2012. tijekom Festivala svjetskog kazališta pustila na predstavu “Gospođica Julija” bez karte iako je pustila druge znance, nepravomoćno je osuđen za klevetu i kažnjen s minimalnom kaznom od 10 dnevnih dohodaka.

Kiiru, koji ima skromnu mirovinu, prema presudi suca Marka Benčića, morat će platiti 867 kuna. U otvorenom pismu “Festival svjetskog kazališta – Whites only” Kiiru je tvrdio da se Vrgoč prije predstave, a nakon što su ušli svi gledatelji s ulaznicama, obratila njegovoj skupini riječima: “Ima još 23 mjesta pa ćemo isto toliko pustiti unutra”. Kad ju je upitao može li i on ući, tvrdi da ga je odgurnula i oštro mu rekla: “Ne možeš. Kupi ulaznicu. Ulaznica još ima!”

Inače, Vrgoč i Kiiru se dugo poznaju i surađivali su. Sudac Benčić je u obrazloženju presude utvrdio da je reakciju Vrgoč Kiiru subjektivno shvatio kao rasizam iako za to nije bilo objektivnih razloga. Nijedna činjenica nije upućivala na to da je riječ o rasizmu. Sudac je naveo i da je Vrgoč, koja dobro poznaje Kiirua, nekorektno postupila prema njemu, no da to njega ne opravdava što ju je odmah optužio za rasizam. Kiiru nije želio telefonski komentirati presudu, a Vrgoč je tek rekla da je zadovoljna. 

>> Optužio je za rasizam, a ravnateljica ZKM-a tužila ga za klevetu

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:08 05.02.2014.

Hm, dobra fora. Tko god dođe u Hrvatsku, a mi mu ne želimo dati što želi, odmah udri po ustašama i rasizmu, a može se dodati i malo fašizma, jer se zna da smo mi takvi, budući da se 600 godina dipla o ustaškim koljačima i zvijerima. Ja star skoro toliko a nijednog ustašu vidio nisam. Ali zato zaklane srpske nejači ko u priči, ugroženih roma puni kamioni i gradski stanovi, gastarbeitera iz Bosne puni autobusi i tramvaji koje plača preostala šaka zaposlenog jada, o ugroženim političarima i tajkunima da i ne govorimo. Stvarno smo jadni i svaka šuša može nas optuživati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije