Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svemir i politika

Kazahstan će Rusiji otkazati najam Bajkonura

'A Russian Progress-M-12M cargo ship carrying supplies for the International Space Station (ISS) stands on the launch pad at the Baikonour cosmodrome on August 24, 2011. A Russian supply ship carrying
'STR'
10.12.2012.
u 23:01

Kazahstan Rusiji naplaćuje 115 milijuna dolara godišnje za korištenje kozmodroma, a namjerava razviti vlastiti svemirski program

Kazahstan se sprema Rusima otkazati dugogodišnji najam kozmodroma Bajkonur. Šef svemirske agencije Kazahstana Talgat Musabajev rekao je u parlamentu da se razmatraju prijedlozi o stavljanju tog kozmodroma pod kazahstansku upravu, javila je novinska agencija Interfaks-Kazahstan.

Rusija plaća Kazahstanu 115 milijuna dolara godišnje za korištenje kozmodroma Bajkonur prema ugovoru koji istječe 2050. godine te bi izgubio 5,5 milijardi dolara. Bajkonur je sagrađen u vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza i jedini je kozmodrom koji se koristi za slanje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju.

Analitičari nagađaju da bi Kazahstan mogao početi razvijati svoj svemirski program, a to bi bio veliki udarac ruskim svemirskim projektima. (am/VLM)

Komentara 6

Avatar tkozna
tkozna
09:47 11.12.2012.

Čudi me kako Kazahstan ne napravi kosmodrom 100 kilometara istočnije i dvije sise sisa! Mislim Kazahstane Kazahstane ma ko te h.be!

Avatar Alfons_x
Alfons_x
23:32 10.12.2012.

Khazari sve otvorenije nastupaju.................

Avatar Alfons_x
Alfons_x
23:38 10.12.2012.

Zanimljivo je kako se u ovom slučaju ne povlači pitanje imaju li PRAVO? Naime kozmodrom nije gradio isključivo Kazahstan nego sovjetski savez, dakle sve republike....ipak Kazastan ga "nacionalizira" dakle u očima zapada ništa sporno.... No kada jedan Hugo Chavez nacionalizira VLASTITU naftu koja pripada Venecueli...svi se dignu na zadnje noge, pričaju o "režimima" diktaturama"...........kada će novinarstvo na zapadu postati objektivno? Očekujemo li možda ipak previše od zapadnog režima??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije