Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA VLAHA HRDALA

Kava koja je nadživjela državu

Privatni album
23.02.2023.
u 12:00

Jednako kao što je nogomet najvažnija sporedna stvar na  svijetu, tako je i kava najvažnija sporedna namirnica na svijetu. Stoga poskupljenje kave  Hrvate boli na staničnoj razini, jer je jasno da nije kava tek napitak kao što ni nogomet nije  tek neka igra. Na sve treba gledati s pozitivne strane jer kave ipak ima. Ako mislite da se ne  bi moglo dogoditi da je nestane, u krivu ste

Hrvatska je preživjela prvi mjesec s novom valutom, a čini se da je lajtmotiv cijele afere s  poskupljenjima zapravo – kava. Prva fotografija koja je pokorila medijski prostor bila je ona  na kojoj premijer Andrej Plenković eurima plaća kavu na Trgu, a Hrvatima je izgleda od svega najteže palo  poskupljenje kave. Iako će mnogi reći da je to dokono i da bismo se svi trebali puno više  brinuti oko poskupljenja osnovnih namirnica (što kava ipak nije), ljude ne možete natjerati  što da misle i kako da se osjećaju.

Jednako kao što je nogomet najvažnija sporedna stvar na  svijetu, tako je i kava najvažnija sporedna namirnica na svijetu. Stoga poskupljenje kave  Hrvate boli na staničnoj razini, jer je jasno da nije kava tek napitak kao što ni nogomet nije  tek neka igra. Na sve treba gledati s pozitivne strane jer kave ipak ima. Ako mislite da se ne  bi moglo dogoditi da je nestane, u krivu ste. Ovo je priča o kavi i devizama i o tome kako je  nestašica kave u jednoj državi izgradila ekonomiju druge države na drugom kraju svijeta, ali  je prije prve žetve ta prva država i sama nestala.  

Sedamdesete su godine prošlog stoljeća. U Istočnoj Njemačkoj (DDR) provodi se sustav  planske privrede, što u praksi znači da se sve odluke donose potpuno centralizirano, u  vladajućoj komunističkoj partiji zvanoj SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands). SED  je 1971. preuzeo Erich Honecker i po pitanju ekonomije napravio blagi zaokret u nešto  nazvano potrošački socijalizam. Takav pristup imao je za cilj povećanje dostupnosti robe  široke potrošnje, a i potaknuta je gradnja novih stambenih jedinica. Novi ekonomski pravac  bio je nužan s obzirom na to da su petoljetke temeljene na programu NES (Neues Ökonomisches  System) u potpunosti podbacile. NES je uveo Honeckerov prethodnik Walter Ulbricht 1963.,  ali je program u stvarnosti bio neprovediv pa je Erich Apel koji je kao šef Državne planske  komisije bio zadužen za njegovu implementaciju, 1965. počinio samoubojstvo. 

Potrošački socijalizam nije bio puno uspješniji, ali je barem bio popraćen liberalnijim  pristupom kulturi i umjetnosti što je ubrzo dovelo do toga da se 1973. Svjetski festival  studenata i mladih održi upravo u Istočnom Berlinu.  U takvim okolnostima 1976. godine dolazi do dramatičnog rasta cijena kave zbog propale  žetve u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču tog napitka. Brazil je čak u prvoj polovici  20. stoljeća držao praktični monopol s čak 80% cijele svjetske proizvodnje.

Da nije bilo tako,  njihovi sportaši nikada ne bi vidjeli Olimpijske igre 1932. Brazil je toliko snažno bio pogođen  Velikom gospodarskom krizom da nisu mogli financirati put svojih vedeta na olimpijadu u  Los Angelesu. Jedini način da tamo otputuju bilo je brodom Itaquicê koji je prevozio kavu. Ali  ni to besplatno; uvjet je bio da tu kavu putem prodaju i iz tog prihoda financiraju trošak  putovanja i lučke takse za iskrcavanje koja je iznosila 1 dolar po osobi.

Na fotografiji: Bivši hrvatski veleposlanik u Vijetnamu Krešo Glavač (desno) i predsjednik vijetnamske CEEC (Central and Eastern European Chamber of Commerce) Marko Morić (lijevo) na kavi u jednom hanojskom kafiću
Foto: Privatni album

Uzrok teškog poremećaja 1976. godine bio je crni mraz koji je u brazilskim pokrajinama Paraná, Minas  Gerais i São Paolo utjecao na gotovo 75% svih usjeva te godine pa je i proizvodnja smanjena  za jednako toliko. Zbog toga je DDR 1976. bio prisiljen na uvoz kave potrošiti oko 700  milijuna zapadnonjemačkih maraka (ekvivalent današnjih 1,25 milijardi eura) ili gotovo pet  puta više od uobičajenog godišnjeg prosjeka. Problem je što se to dogodilo u vrijeme kada se  svijet još uvijek nije bio oporavio od naftne krize uzrokovane embargom koje su članice  OPEC-a krajem 1973. uvele državama koje su podržale Izrael u Yom Kippurskom ratu. Cijena  nafte se u godinu dana učetverostručila pa su se države poput Istočne Njemačke našle u  stalnom izazovu kako nabaviti dovoljne količine deviza. 

Istočnonjemačka marka unatoč nominalnom paritetu sa zapadnonjemačkom nije u  stvarnosti imala ikakvu vrijednost izvan granica DDR-a. Sve što se uvozilo moralo se kupovati  Westgeldom (zapadnonjemačka marka) pa je komunistička partija SED uskoro bila prisiljena  u potpunosti zabraniti uvoz hrane i luksuznih dobara zbog čega je tržište ubrzo preplavila  nepitka mješavina Kaffee-Mix, pogrdno prozvana i Honecker Krönung.  

U Kaffee-Mixu bilo je naime svega 51% kave, a ostatak su činili razni dodaci poput graškovog  brašna. Osim što nije bila ukusna, Kaffee-Mix je izazivala kvarove kafe-aparata jer bi  graškovo brašno pri visokim temperaturama nabubrilo i začepilo filtere. Koliko je kava važna  najbolje svjedoči podatak da je nestašica kave dovela do nezadovoljstva i masovnih  prosvjeda u jednoj autoritarnoj državi.  Sve otkad je istočni dio Njemačke pripao pod sovjetski utjecaj nakon završetka Drugog  svjetskog rata, kava je bila teško dostupna, a i ono što je bilo dolazilo je iz Sovjetskog saveza  koji je međutim 1954. u potpunosti zaustavio izvoz kave. Sve to činilo je kavu toliko  dragocjenom da su 1970-ih građani Istočne Njemačke na kavu trošili 3,3 milijarde maraka  godišnje ili dvostruko više nego na cipele. 

Stanje na svjetskom tržištu kave normaliziralo se do 1978., ali je kava-kriza u Istočnoj  Njemačkoj potrajala dodatne dvije godine zbog nezasitne potrebe za devizama. U takvoj  situaciji Istočna Njemačka 1980. potpisuje s Vijetnamom ugovor po kojem će im osigurati  potrebnu opremu i uređaje za povećanje proizvodnje kave kao i četrnaesterostruko  proširenje područja na kojem se uzgaja (s dotadašnjih 600 hektara na čak 8600 hektara) te  potrebnu obuku za lokalno stanovništvo. Vijetnam je s proizvodnjom kave započeo još 1926.  godine dok su bili pod francuskom vlašću. Usporedno s kava-krizom u Istočnoj Njemačkoj  prebacuju se na proizvodnju Robuste koja raste brže od Arabice, a ima i više kofeina te je  prikladnija za uzgoj s obzirom na klimatske uvjete u Vijetnamu.  

„Masovni program proizvodnje kave vijetnamska je vlada pokrenula nakon završetka  Vijetnamskog rata pa tako kava postaje jedan od glavnih stupova oporavka njihovog  gospodarstva. Poseban okus, jak, guste teksture zbog kondenziranog mlijeka koje je  neizostavno, neki su od ključnih elemenata zbog kojih se vijetnamskom kavom oduševimo na  prvu. Sjesti se na nizak stolac u kutu i baciti se na uživanje svakog gutljaja vijetnamske kave  u Hanoiu je iskustvo koje je teško objasniti riječima. Moj omiljeni kafić dok sam bio tamo bio  je Cong Caphe koji se u Hanoiu nalazi uz tamošnju crkvu Notre Dame i upravo tamo sam  najbolje mogao iskusiti onaj poseban ugođaj pijenja vijetnamske kave“, rekao nam je hrvatski diplomat Krešo Glavač koji je od 2015. do 2019. bio naš veleposlanik u Vijetnamu. 

Ugovorom iz 1980. se DDR dodatno obvezao i na ulaganja u novoosnovani Viet-Duc  kombinat te na izgradnju hidroelektrane koja ih je tad koštala 20 milijuna američkih dolara.  Povrh toga izgradili su i čitave gradove sa zgradama, bolnicama i trgovinama za preko 10.000  Vijetnamaca koji su se preselili u nova kavorodna područja. Zauzvrat je Vijetnam pristao čak  polovicu cjelokupne proizvodnje u idućih 20 godina dati Istočnoj Njemačkoj. Kava je  specifična po tome što prva iskoristiva žetva nastupa osam godina nakon početka  proizvodnje. U Vijetnamu se to dogodilo u studenom 1990. godine. Istočna Njemačka  prestala je postojati 3. listopada 1990.

Na taj je način Istočna Njemačka doslovno izgradila temeljni stup vijetnamske ekonomije.  Vijetnam je s druge strane, s obzirom na to da urod nije morao dijeliti s Nijemcima, postao drugi  najveći proizvođač kave nakon Brazila. Ta grana gospodarstva čini čak 7.7% njihovog BDP-a,  a danas najviše kave izvoze u – Njemačku. Zapitali biste se međutim zašto moderna  Njemačka (Bundesrepublik Deutschland) nakon 1990. nije baštinila prava iz tog ugovora  DDR-a s Vijetnamom? To zato što je njemačko ujedinjenje pravno gledano aneksija.  

Iz različitih političko-pravnih razloga, Zapadna Njemačka je trebala nastaviti postojati kao  ona država nastala 1949. godine dok su joj Istočni Berlin i istočnonjemačke pokrajine  Thuringia, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saxony i Saxony-Anhalt pristupile. Tim  činom je Istočna Njemačka prestala postojati bez pravnog sljednika. Uslijed takve sukcesije  Nijemci umjesto da uživaju dvadeset godina besplatne kave, već preko 30 godina  Vijetnamcima uredno plaćaju za kavu proizvedenu njihovim strojevima i opremom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije