Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-u

Željka Markić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
04.02.2019.
u 06:43

Uoči EU izbora “Narod odlučuje” poticat će birače da iziđu u što većem broju na birališta, a Vigilare dogovara dolazak Stevea Bannona u Hrvatsku

Otkako je Andrej Plenković preuzeo HDZ i pozicionirao ga kao umjerenu stranku desnog centra udaljivši ga od naglašenih demokršćanskih i konzervativnih ideja, ta je stranka na sve većem udaru konzervativnih katoličkih udruga i političke desnice.

Hrvati u depresiji

U tom će se duhu odvijati i predstojeći europski izbori u svibnju ove godine jer će obje referendumske inicijative – i “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” – činiti sve kako bi pokušale oduzeti glasove HDZ-u. Narod odlučuje, poručuje Željka Markić, poticat će birače da u što većem broju iziđu na izbore i “kazne one koji im kradu novac i budućnost, a nagrade one koji će ih stvarno zastupati”.

– Iznenađenje na EU izborima u Hrvatskoj može donijeti pola milijuna Hrvata koji su danas u depresiji i misle da ništa ne mogu promijeniti jer ih tako uvjeravaju – smatra Željka Marić i poručuje da će se “Narod odlučuje” i dalje baviti potrebom izmjena izbornog sustava. “Istina o Istanbulskoj”, kaže Ladislav Ilčić, doživjela je kao referendumska inicijativa opstrukcije aktualne vlasti te vjeruje da će svi koji su toj inicijativi dali potpis imati što reći na izborima za EU parlament.

Iako su inicijative međusobno raskoljene, uostalom išle su svaka sa svojim referendumom umjesto s jednim, ujedinjene su u borbi protiv “nedemokršćanskog HDZ-a”. Naslonjene su i na raskoljene desne političke opcije koje se neće ujediniti ni pred ove izbore, kao što se, primjerice, na ljevici strančice okupljaju u Amsterdamskoj koaliciji. Najpotentnija stranka na desnom spektru su Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koja je bliska i kojoj je bliska inicijativa “Narod odlučuje”, ali svjesni svog potencijala nisu zainteresirani za koaliciju s Hrastom, čija je ekipa vodila inicijativu “Istina o Istanbulskoj”. Hrast je pak koalirao s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić, a Neovisnima je zamjerio da nisu za zajedništvo.

– Nadam se da će birači prepoznati tko je za zajedništvo, a tko nije – obrecnuo se na Neovisne Hrvoje Zekanović, Hrastov saborski zastupnik. Zlatko Hasanbegović pak uzvraća da se provodi “teror ujedinjavanja” od kojeg neće biti ništa jer Neovisni, po svemu sudeći, na euroizbore izlaze samostalno. Jednako kao što na te izbore samostalno izlazi i Most koji se želi pozicionirati kao suverenistička stranka, što je nova kovanica za desne političke opcije. U kuloarima se nagađa o mogućem angažmanu Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, na europskim izborima i to možda na listi Neovisnih za Hrvatsku.

Međutim, izvori bliski Karamarku kažu kako je bilo nekih indirektnih ponuda (ne specificirajući točno čijih), ali da se o njima nije ozbiljno razgovaralo te da je on sve uvjereniji kako mu je bio dobar potez to što se povukao iz politike. Ipak, u politici vrijedi ona nikad ne reci nikad, pa su sve opcije uvijek otvorene bez obzira na to koliko su vjerojatne. Udar na politiku aktualne vlasti katoličke udruge spremaju i zbog novog Zakona o pobačaju koji neće biti donesen u rokovima koje je naložio Ustavni sud (veljača), a možda ni do kraja mandata ove Vlade. Poneseni činjenicom da 17 zastupnika iz HDZ-a, odnosno HDZ-ove većine, nije glasalo za Istanbulsku konvenciju, u Udruzi Vigilare sličnom efektu nadaju se i kada se bude donosio taj novi delikatni zakon.

Bannon ima što reći

U međuvremenu Udruga Vigilare, izgleda, pokušava dogovoriti dolazak Stevea Bannona, američkog konzervativca i čovjeka koji je svojim savjetima doveo Donalda Trumpa na vlast u Americi, u Hrvatsku kao govornika na nekoj od tribina. Steve Bannon pokrenuo je projekt Pokret kojim želi pomoći desnim, populističkim opcijama da dođu na vlast u Europi jer te opcije smatra novom političkom elitom suprotstavljenom globalistima i “miljenicima Georga Sorosa”. U Hrastu i Zekanović i Ilčić tvrde da su u kontaktu s Bannonom i njegovom ekipom. – Bannon je vrhunski intelektualac koji ima što reći. Bude li moguće dogovoriti njegov dolazak, mediji će o tome biti obaviješteni – rekao nam je Vice Batarelo, predsjednik Vigilarea napominjući da u Bannonu ne vide političkog gurua nego izvrsnog govornika. Ta je udruga u jeku rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole u Hrvatsku bila dovela i kontroverznu Judith Reisman.

Pogledajte i video - Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Komentara 167

AN
AnteizmalogZGa
07:23 04.02.2019.

Čim vidi m da članak govori o "negativnim" odnosima Crkve i Plenkovića......o svađi katoličkih pokreta i HDZ-a, znam da je autor Iva Puljić Šego

DU
Deleted user
11:52 04.02.2019.

Markićka, crkva, hahaha, ma dajte molim vas!

Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:47 04.02.2019.

A Hasanbegović laže ovo o teroru ujedinjavanja. Ako ne laže nek kaže zašto moljaka MOST da ide s njim u koaliciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije