Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured Predsjednice

Karamarko: Još uvijek moguć dogovor Mosta i HDZ-ove koalicije

tomislav karamarko konzultacije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
22.12.2015.
u 13:34

Predsjednica će uobičajenu izjavu nakon 4. kruga konzultacija dati kasnije, poslijepodne. Do sada je izjave davala odmah nakon razgovora. Situacija je, očito "posebna"

Da na četvrtom krugu konzultacija nije bilo preugodno niti delegaciji Domoljubne koalicije, vidjelo se i po ne baš veselom izgledu  lideru koalicije (u sastavu Kosor, Tepeš, Špika, Hrg) Tomislavu Karamarku, koji je izašao otprilike 25 minuta nakon početka razgovora.

Upitan hoće li biti novih izbora, Karamarko je "umornim tonom" rekao da je taj odgovor na predsjednici ("Pitajte predsjednicu.")

– Sve je na predsjednici – potvrdio je. Očekuje, međutim i dalje da se Most javi HDZ-u i odgovori na njihov zadnji dopis. O tome je li nekakav dogovor o Vladi blizu ili ne, ovisi i to treba li predsjednica organizirati još konzultacija ili raspisati izbore.

Ponovio je kako HDZ ne mijenja politiku i stav da ih zanimaju pregovori i suradnja s homogenim, a ne podijeljenim Mostom. I dalje se protivi mogućnosti tripartitne vlade, no ne i bipartitnoj s Mostom.  Zaključio je da Hrvatskoj ne trebaju novi eksperimenti s lošim ljudima, te da je i javnosti već mučno gledati ovo političko natezanje oko formiranja Vlade. 

Vezano uz mogućnost da predsjednica Republike raspiše nove izbore, Karamarko je odgovorio kako to ovisi o tome u kojoj su fazi dogovori, što se događa  i kako će to izgledati tijekom ovog dana.

"Mislim da će predsjednica Republike iskoristiti svoja prava i ono što treba odlučiti.  Što prosudi da je najbolje", rekao je Karamarko. 

Nije želio komentirati spekulacije kako devet zastupnika Mosta želi pregovore s Domoljubnom koalicijom, a ne SDP-ovom, rekavši kako o tome ne zna ništa. "Imamo isti stav od prvog dana do danas, želimo da budu homogeni, u punom broju i sastavu", kazao je Karamarko.

Smatra kako je izlaz iz ove situacije - ili da se postigne neki dogovor ili da predsjednica Republike raspiše izbore. 

Izrazio je zadovoljstvo što je HDZ i Domoljubna koalicija bila konzistentna u svojim stavovima od kojih se ne povlače. Ponovio je da nude razgovore u skladu s onim što su poslali jučer istaknuvši kako je tripartitna vlada za njih loša i utopijska ideja.

"Imali bi parlament bez opozicije ako smo svi zajedno na hrpi. Nitko nas ne bi mogao kritizirati niti kad griješimo", poručio je.

Obraćanje predsjednice Republike kasnije poslijepodne

Iako se predviđalo da će se predsjednica Republike, kao i u slučaju prethodna tri kruga konzultacija, javnosti obratiti odmah po završetku četvrtog kruga konzultacija, iz Ureda predsjednice novinarima je rečeno da će njezino obraćanje biti kasnije tijekom poslijepodneva o čemu će biti poslana obavijest. 

U međuvremenu je čelnik Mosta Božo Petrov objavio da Most prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste. 

>> Petrov: Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni! Ne mogu vjerovati da su nazivali naše zastupnike

Komentara 48

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:34 22.12.2015.

Rijetke su prilike u povijesti kada je Partija mirno silazila s vlasti. Nadam se da će Milanović napustiti Banske dvore bez incidenata. Naravno, neće to proći bez naricanja partijskih novinarki ispred Grčića, Jovanovića ili Bauka. Sjevernokorejke će ridati, grcati u suzama s javljanja uživo kad "ekipica" bude pakirala taškice.

OX
oxymoron
13:35 22.12.2015.

Kako sada stvari stoje najvece sanse za premijera ima upravo Karamrko. Kolo srece se okrece. Vele Zoki nadmudrio Karamarka. A sad se pokazalo da je ipak karamarko podmetnuo Petrova Milanovicu. Cujem da Milanovic jos sastavlja vladu sa Mostom, nitko se ne usudi najdrazem vodji reci da je izigran.

DR
drugPlenky
13:45 22.12.2015.

Tomislav je Car

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije