Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monitoring

Karamarko naveo EU da ublaži oštre ocjene

'(120131) -- BRUSSELS, Jan. 31, 2012 () -- European Commission President Jose Manuel Barroso attends the press conference after EU's informal summit at EU headquarters in Brussels, capital of Belgium
DPA/Pixsell
10.10.2012.
u 08:00

Diplomatska ofenziva: Lobiranje šefa HDZ-a kod predstavnika Komisije da izbace rečenicu kako je bivša vlast "minirala" depolitizaciju policije urodila plodom.

Europska komisija danas prihvaća i službeno objavljuje drugo, sveobuhvatno izvješće o monitoringu nad Hrvatskom, a do posljednjega trenutka neizvjesno je hoće li u njemu ostati jedna rečenica koju je prošli tjedan u nacrtu izvješća prvi otkrio i o tome ekskluzivno pisao Večernji list.

Nije činjenično točno

Prava mala diplomatska ofenziva pokrenuta je nakon našeg članka o tome da Komisija u nacrtu izvješća o monitoringu zaključuje kako je "odlazeća hrvatska vlada u prosincu 2011. imenovala niz policijskih dužnosnika, što je miniralo proces depolitizacije policije". Tomislav Karamarko, bivši ministar policije i aktualni predsjednik HDZ-a, javno je obznanio da će lobirati kod predstavnika Europske komisije da tu rečenicu izbace iz nacrta izvješća jer ona, kako je rekao, činjenično nije točna. Sudeći prema izjavama dvaju različitih izvora iz Komisije, koji su s nama jučer razgovarali pod uvjetom anonimnosti, u konačnoj verziji izvješća o monitoringu možda više neće biti riječi "miniralo".

– Prilično sam siguran da takve formulacije nema u konačnom nacrtu izvješća koji se prihvaća – rekao je jedan izvor iz Komisije.

Presnažna riječ

Prema drugom, engleska riječ "undermined" u nacrtu izvješća ipak je ocijenjena presnažnom. Kako neslužbeno doznajemo, HDZ je potkraj prošlog tjedna upozorio delegaciju EK u Zagrebu da činjenično nije točno ono što je napisano u nacrtu izvješća objavljenom u Večernjaku. Nisu se dogodila imenovanja, nego su bili raspisani natječaji, upozorili su hadezeovci eurobirokrate u Zagrebu koji su navodno tu primjedbu proslijedili Bruxellesu.

Uspije li Karamarkova diplomatska ofenziva zaista promijeniti formulaciju, bit će to rijetko viđen primjer da Komisija u tako unutarnjopolitički bitnom detalju mijenja nacrt izvješća o monitoringu, koji se obično ne mijenja u posljednji tren.

>>Karamarko imenovanjima minirao napredak policije

Komentara 34

VF
vferari
08:46 10.10.2012.

Kakva veze ima dali piše minirao,pdmetnuo,uhljebio,ustoličio ,namjestio svoje kadrove bitno je da je on to učinio i zakočio mogućnost potpunr depolitizacije policije. To su činjenice pa ma kako Karamarko to opisao.Komisja jako dobro zna što je Karamarko učinio,da nije to učinio teško da bi sada bio šef hdz-a.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
08:50 10.10.2012.

Karamarko zna puno i o Clanovima EU..ehhehehehehheh

OB
-obrisani-
08:35 10.10.2012.

Evropska komisija djeluje i obavlja monitoring po principu rekla-kazala? Ako su se oslonili na stavove vladajućih onda je jasno kako su došli do takvog zaključka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije