Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUGARSKA VEZA Uhićeni i nekoć neosnovano sumnjičeni za likvidacije mafijaša u Sofiji

Karamarko: Na tragu smo ubojicama

hrv_karamarko_tx_1.jpg
Foto: Patrik Macek
30.10.2008.
u 01:26

Kriminalistička obrada je doista široka, njom je obuhvaćen velik broj ljudi s kojima se do sada razgovaralo, i mislim da mogu reći da smo na tragu počiniteljima - kratko je sinoć za HTV kazao Tomislav Karamarko, ministar policije.

A znači li to da je policija spektakularnim uhićenjima i u centru Zagreba, u kojima su sudjelovali i specijalci, uhitila osumnjičene za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, sinoć je bilo teško dokučiti. Policija o imenima nije htjela govoriti.

Među onima koji su jučer uhićeni bili su Robert Matanić, njegov bratić Luka, Robertova djevojka i Amir Mafalani. Njih trojica pripadnici su tzv. bugarske skupine svojedobno optužene za likvidacije tamošnjih narkobosova. Hoće li ta obrada nad njima rezultirati i stavljanjem ad acta na slučaj Pukanić, tek će se vidjeti.

Robert Matanić policiji je zanimljiv zbog njegovih navodnih veza sa srbijanskom i bugarskom mafijom. A ne treba zaboraviti da su brojni očevici nakon ubojstva Ivane Hodak spominjali da su na mjestu zločina vidjeli i automobile bugarskih oznaka. Matanić nakon te likvidacije nije bio na obavijesnom razgovoru, no očito je nakon bombaškog atentata postao operativno zanimljiv.

12 Hrvata na tjeralici
U rujnu 2004. bugarska policija raspisala je tjeralice za 12-oricom Hrvata koje su sumnjičili za mafijaške likvidacije po Sofiji. Veći dio njih, koji su se pojavili na tim tjeralicama, kasnije se šokiran javljao policiji, tvrdeći ne samo da nikada nisu bili u Bugarskoj, već da nemaju ni putovnice.


Foto: Željko Hladika

Cijela ta priča, koja je u javnosti shvaćena kao bugarski odgovor na prijeteće poruke iz Europske unije – da se moraju obračunati s organiziranim kriminalom ili od ulaska u EU neće biti ništa – na koncu je završila službenom objavom tjeralice bugarske policije za Robertom Matanićem i Ivanom Možeom. Cijela priča započela je koncem srpnja 2004. kada je u jednom od najbrutalnijih mafijaških obračuna koje je Sofija vidjela likvidiran narkobos Milčo Bonev, zvani Bai Mile, a zajedno s njim ubijeno je još pet muškaraca, dok su dvojica teško ranjena.

Mjesec dana kasnije ubijen je nižerangirani kriminalac Asen Mladenov Šaki, a s njim i policajac Kiril Živkov. Njegovo ubojstvo bila je kap koja je prelila čašu bugarskih vlasti. U racijama provaljeno je u stan koji su koristila trojica Hrvata, a među stvarima koje su nađene bio je i prijenosnik s fotografijama 12 Hrvata koji su završili na tjeralicama. Na tim fotografijama Matanić pozira s oružjem, a u stanu je nađena i veća količina oružja s prigušivačima.

Radnici Sretena Jocića
Bugarski mediji su se tada raspisali da su Hrvati zapravo produžena ruka srbijanskog zemunskog klana, odnosno da su oni za Sretana Jocića, zvanog Joco Amsterdamski, odrađivali likvidacije. U prilog toj tezi išla je i činjenica da je bugarska policija na srbijansko-bugarskoj granici zaplijenila oko tri milijuna eura, za koje je vjerovala da su namijenjeni hrvatskim kriminalcima.

Nakon kraćeg vremena Matanić je uhićen u spektakularnoj akciji srbijanske policije u Negotinu, dok je Može uhićen u Sofiji. Obojica su se godinama borili protiv bugarskog pravosuđa, tvrdeći da im je sve namješteno. U svibnju 2007. novinar Večernjeg lista je s Matanićem razgovarao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i on je tada tvrdio da su policijski i pravosudni sustav Bugarske pod utjecajem mafije.

- Sumnjiče me za osam ubojstva koja nisam počinio. To što se meni dogodilo, to su mi natovarili, to u Bugarskoj nije ništa neobično. Imaju utjecaj i u drugim zemljama... primjerice, terete me za ubojstva u trgovačkom centru, gdje su ubojice bile maskirane u svećenike, a ja to fizički nisam mogao učiniti.

To sam popodne s bratićem Lukom Matanićem i još nekima u tri automobila išao prema Bugarskoj zbog posla s vinima koji smo razvijali. Međutim, nismo imali neke papire koje su graničari tražili. Jedan automobil nije bio registriran na tvrtku. Uglavnom sve je to evidentirano i snimljeno, držali su nas tamo satima. Znaju to i policija i obavještajne službe, no u interesu im je da me se optuži - kazao je tada Večernjaku Matanić. Tada je pojasnio da u Bugarskoj nije moguće raditi posao bez mafijaškog odobrenja, te je priznao da je upoznao Baj Milu, “najjačeg bugarskog mafijaša”.


Foto: Marko Lukunić

Bolje da ne pričam
- Meni o glavi radi Bojko Borisov (nekadašnji ministar policije i gradonačelnik Sofije, op.a), on je duboko povezan s mafijom, zatim Baj Milini konkurenti, no bolje je da o tome ne pričam - kazao je tada Matanić.

Baj Milin konkurent svakako je bio i Sreten Jocić, koji je proteklih mjeseci često spominjan i u Hrvatskoj u kontekstu preuzimanja poslova generala Vladimira Zagorca. Jocić je znatno kasnije uhićen u Bugarskoj, a legenda kaže da je Bugarima nudio otplatu njihovog inozemnog duga, samo da ga ne izruče Srbiji. Na koncu je pod neviđenim mjerama osiguranja ipak izručen kao jedan od glavnih nositelja organiziranog kriminala u Srbiji. Nakon nekog vremena je pušten te je postao samo kontroverzni poduzetnik.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije