Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Šibeniku

HDZ: Imat ćemo rješenje idući tjedan

karamarko
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
09.12.2015.
u 20:15

Petrov pozvao “one koji su odbili suradnju da razmisle još jednom jer ideja, ma koliko im se činila naivnom, može pomoći u gospodarstvu”

Domoljubna koalicija i Most sastali su se drugi put danas u Šibeniku. Ovaj put u najjačim sastavima. Tomislav Karamarko na pregovore je došao s Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom, no i s predsjednicima HSP-a AS i BUZ-a Ivanom Tepešom i Milivojem Špikom. Uz Božu Petrova u prostorije šibenskog HDZ-a na pregovore su uime Mosta došli i Ivan Kovačić i Ines Strenja Linić.

“Oni drugi se raspadaju”

I dok je Petrov samo projurio pokraj novinara, Karamarko je i na početku sastanka stao pred novinare. Nije doduše decidirano odgovorio je li spreman prepustiti funkciju premijera Mostu ili neovisnom stručnjaku, no uz ponavljanje izjave kako ne misli da je tripartitna vlada dobro rješenje, rekao je da je HDZ fleksibilan za dogovor. Nakon dva sata sastanka Karamarko i Petrov izišli su pred novinare sa zaključkom da se razgovori nastavljaju.

– Sastanak je bio konstruktivan i sada čekamo ponedjeljak. Pozivam one koji su odbili suradnju da razmisle još jednom jer ideja, ma koliko im se činila naivnom, može pomoći prije svega u gospodarstvu. Pozivamo i jedne i druge na dogovor, no bude li samo jedna strana, mi ćemo nastaviti razgovarati s njima, ali nadamo se da će se i drugi priključiti. Naši su uvjeti nestranački kandidat i reformska vlada. Očekujemo jasan odgovor u ponedjeljak. Dali smo realan rok – rekao je Božo Petrov.

Predsjednik HDZ-a rekao je da ima pomaka.

– Poslušali smo kolege iz Mosta, mi smo izrazili neke dvojbe i skepsu, ali bitno je razgovarati. Mi iz Domoljubne koalicije bit ćemo jedinstveni za razliku od ove druge koalicije koja se raspada. Ne, nismo razgovarali o mandataru, nas zanima ukupno rješenje. Hvala Bogu da se ide u smjeru rješavanja i sljedeći tjedan imat ćemo rješenje. Imena mandatara nismo spominjali jer mi to djeluje trgovački, bitno je odrediti sustav koji će prvo rezultirati saborskom većinom – rekao je Karamarko.

Preširoke opcije nisu dobre

Na upit zašto se sastao s Karamarkom u Šibeniku dok su se njegovi suradnici sastali sa SDP-om u Zagrebu, Božo Petrov rekao je da je sastanak s HDZ-om dogovorio pola sata ranije.

Predsjednik HDZ-a najavio je dolazak na sastanak sa SDP-om kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ističući da ona radi sve kako bi se riješila ova situacija. Petrov je uoči sastanka također ocijenio kako je pozitivno da su i jedna i druga velika stranka pozvane na sastanak k predsjednici.

Karamarko je pak uoči sastanka s Mostom u Šibeniku pozvao na odgovornost: – Naša je obveza je da skinemo ovaj problem građanima s leđa. Od izbora do danas oko 8000 ljudi izgubilo je radno mjesto i ovo moramo što prije finiširati. Nije dobro da se u ovom trenutku sve ovo formulira na preširoke opcije i da predugo traje.

>> 'Vidim u Karamarkovim i Milanovićevim pogledima mješavinu bijesa, tuge, nelagode i kiselih osmjeha'

>> Može li MOST političkim ekumenizmom zbližiti HDZ i SDP?

Komentara 177

UI
Uvijek_iskreno
15:46 09.12.2015.

Realno je za očekivat dogovor Mosta i Domoljubne koalicije, oni su promjena koju je narod htio!

OL
olrajt
14:08 09.12.2015.

MOST nema težak zadatak!Pogledati programe jedne i druge koalicije,vagnuti rezultate vlade u prošle četiri godine,izmjeriti kakav je standard bio prije četiri godine, a kakav je sad i konačno rezultati izbora trebaju biti mjerilo kome se prikloniti!

NE
nebo
14:22 09.12.2015.

Dogovorite se jer Hrvatska ne moze cekati mjesecima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije