Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Karadžić od Haaškog tribunala traži da plati njegov tim za obranu

26.11.2008.
u 15:40

Radovan Karadžić, bivši politički vođa Srba u BiH zatražio je od Haaškog tribunala da plati njegov tim za obranu u kojem bi bila trojica pravnih savjetnika i pet članova, tvrdeći da sam nema dovoljno novaca.

- Molim vas da ovo smatrate mojim zahtjevom za pravnu pomoć optuženom koji se sam zastupa. Dostavljam vam popunjeni obrazac koji pokazuje da su financijska sredstva kojima raspolažem nedovoljna da financiram svoju obranu - piše u Karadžićevu zahtjevu objavljenom u Haagu.

U odgovoru na Karadžićev zahtjev iz Haaga poručuju da po sudskom statutu optuženi koji se brane sami nemaju pravo na financiranje obrane, ali im sud može pokriti dio troškova za pravne savjetnike, odnosno najviše pet članova tima za obranu.

Haag je stoga odlučio privremeno - dok ne istraži Karadžićevo imovinsko stanje - platiti dio troškova američkog odvjetnika Patricka Robinsona kao Karadžićeva pravnog savjetnika i Milivoja Ivaniševića - kao istražitelja tima obrane.

Karadžić je nezadovoljan odgovorom Haaškog tribunala jer su oni spremni platiti "najviše 25 eura na sat, odnosno 2500 eura mjesečno po osobi".

- Budući da sam u pritvoru, neophodni su mi iskusni savjetnici koji imaju kontakte na visokoj razini s ljudima koji imaju važne informacije potrebne za moju obranu - naznačio je Karadžić.

Karadžić je uhićen 21. srpnja ove godine u Beogradu, a ICTY-ju je izručen 30. srpnja. Drugi dan je iskoristio mogućnost da odgodi izjašnjavanje o krivnji. Na drugom pojavljivanju na sudu 29. kolovoza odbio se izjasniti o krivnji pa je sud u njegovo ime u zapisnik unio da se ne osjeća krivim.

(ič)


Haaški sud zakazao raspravu o žalbi na presudu 'Mrkšić - Šljivančanin'

Žalbeno vijeće Haaškog suda zakazalo je za siječanj sljedeće godine raspravu o žalbi koju su tužitelji i obrana podnijeli u predmetu "Vukovarska trojka", objavio je u srijedu Haaški sud. Žalbena rasprava održat će se 21. siječnja kada će svoje argumente iznijeti branitelji dvojice bivših zapovjednika u JNA i 23. siječnja kada će svoje argumente iznijeti tužiteljstvo. Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda 27. rujna 2007. osudilo je bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi. Sva trojica zapovjednika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije