Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč Uskrsu, nastavljene borbe

NATO-ovi mlažnjaci presreli tri ruska lovca iznad Baltika; Kremlj: Snažno se borimo za Bahmut

Ukrainian servicemen celebrate Easter in frontline positions near Bakhmut
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.04.2023.
u 20:52

Očekuje se donošenje presude Vladimiru Kara-Murzi u slučaju optužbi za izdaju. Političar na nekim ročištima nije mogao biti zbog oboljenja za koje tvrdi da je posljedica dva pokušaja trovanja u prošlom desetljeću.

Unatoč pravoslavnom Uskrsu, borbe su se nastavile u Ukrajini u nedjelju, a u ruskom granatiranju u južnoj regiji MIkolajiv je tijekom noći poginulo dvoje tinejdžera. U istočnom gradu Slovjansku ruski projektil je pao u stambeno područje u petak pa je sada u tijeku operacija spašavanja. Još ima nestalih pod ruševinama, prema lokalnim izvorima. Poginulo je najmanje 11 civila u tom napadu, uključujući malo dijete, dok je preko 20 ljudi ozlijeđeno prema ukrajinskim izvorima.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

20:49 - Vrištala je, bila je maleno dijete. Upucao sam 6-godišnju djevojčicu u glavu - svjedočenje je bivšeg zapovjednika plaćeničke skupine Wagner koje je šokiralo javnost. Naime, branitelji ljudskih prava u Ukrajini objavili su svjedočenja dvaju bivših zapovjednika Wagnera, inače osuđenih zatvorenika. 

Radi se o Azamatu Uldarovu i Alekseju Savičevu, a oboje se trenutno nalaze u Rusiji. U svjedočenju kojeg je prošlog tjedna objavila ukrajinska organizacija Gulagu.net, potvrdili su kako su ubili ili zapovijedili ubijanje više od 20 ukrajinske djece i tinejdžera, kao i aktiviranje bombe na više od 50 ranjenih ukrajinskih vojnika. Jedan od njih priznao je i kako je upucao djevojčicu kada je bio u Soledaru i Bahmutu. Uldarov je kazao kako je ''očistio'' podrum u kojem je bilo 300-400 civila, a oko 40 od njih bila su djeca. 

>> VIŠE OVDJE


20:24 - Postrojbe ruske vojske i plaćenici grupe Wagner zajedno se bore protiv ukrajinske vojske u bitki za Bahmut u regiji Donjeck, objavio je u ponedjeljak Kremlj, prenosi dpa. Ruske specijalne jedinice, uključujući padobrance, zauzele su dvije četvrti u središtu i na sjeverozapadu grada Bahmuta, kazao je ruski ministar obrane Igor Konašenkov. Šef Wagnera Evgenij Prigožin potvrdio je zajedničko djelovanje Wagnera i regularnih postrojbi. On je kazao kako regularne postrojbe štite bokove Wagnera u borbi protiv ukrajinskih snaga.

"Bokovi su sada odgovornost ministarstva obrane", kazao je Prigožin koji je ranije opetovano kritizirao ministarstvo obrane da čini premalo na zauzimanju Bahmuta za koji se borbe vode već mjesecima. Prigožin se žalio da njegovim postrojbama vojska dostavlja nedovoljnu količinu streljiva.

Bitka za Bahmut smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom punog opsega prije više od godinu dana. Prigožin tvrdi da je više od 30 tisuća ukrajinskih vojnika ubijeno u borbama kod grada Bahmuta i u regiji. Njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi dpa. Kijev je nedavno potvrdio da su ruske snage ušle u centar grada koji je potpuno uništen. Prije rata je u Bahmutu živjelo 70 tisuća ljudi.


19:56 - S najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja Švedska je u ponedjeljak počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina u času kada skandinavskoj zemlji prijeti veto na ulazak u NATO. Vojna vježba treba se završiti 11. svibnja, a njezin glavni dio održat će se na sjeveru i na jugu zemlje te na strateški važnom otoku Gotlandu, dodaje vojska.

Sudjelovat će vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litve, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a. Skandinavska monarhija je u svibnju 2022. zajedno s Finskom zatražila pristup u vojni savez, nakon ruske invazije na Ukrajinu i tako prekinula dvostoljetnu neutralnost i vojnu nesvrstanost.

Helsinki je 4. travnja službeno postao 31. član NATO-a, ali švedskoj kandidaturi, koju trebaju potvrditi sve zemlje članice organizacije, još se protive Ankara i Budimpešta. Turska najviše zamjera Švedskoj što nije izručila desetke kurdskih aktivista i osoba koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za sudjelovanje u pokušaju državnog udara 2016.

Zapadni diplomati ne gube nadu da će se turski predsjednik predomisliti ako sljedećeg mjeseca dobije izbore ili ako njegov socijaldemokratski suparnik dade Švedskoj 'zeleno svjetlo'. Švedska se približila Savezu ulaskom u Partnerstvo za mir u 1990-im. No bez članstva, monarhija se ne može pozvati na članak 5 koji je jamac kolektivne obrane. Situacija je škakljiva: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi biti strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.


18:04 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da želi vidjeti brzi kraj rata u Ukrajini. Lavrov je danas održao konferenciju za medije sa svojim brazilskim kolegom Maurom Vieirom, navodeći kako je ''Moskvi u interesu da sukob završi što prije moguće''.

Također je zahvalio Brazilu na "razumijevanju situacije u Ukrajini". "Već smo detaljno objasnili razloge za ono što se događa i ciljeve kojima težimo", rekao je Lavrov.


17:23 - Britanski mlažnjaci Typhoon presreli su par ruskih borbenih zrakoplova i špijunski zrakoplov koji su letjeli blizu zračnog prostora NATO-a iznad Baltičkog mora. U zajedničkoj misiji s njemačkim zračnim snagama, piloti RAF-a presreli su tri ruska zrakoplova iznad Finskog zaljeva. 

Kraljevske zračne snage (RAF) potvrdile su da je jedan mlažnjak identificiran kao ruski obavještajni zrakoplov koji je letio iz kopnene Rusije u enklavu Kalinjingrad, koja se nalazi u blizini Poljske. Dočekala su ga dva ruska borbena zrakoplova bazirana u Kalinjingradu, koji su letjeli s njim južno kroz sjeverozapadno područje estonske zone leta. RAF i njemački Typhooni pratili su zrakoplov kroz područje prije nego što su ga predali švedskim zračnim snagama.

“Često viđamo ruske vojne zrakoplove kako lete iznad Baltičkog mora pa je ovo za nas bilo rutinsko presretanje. Unatoč tome, važnost presretanja ovih zrakoplova i naša predanost kolektivnoj obrani zračnog prostora NATO-a ostaju postojani i odlučni", rekao je pilot RAF-a u izjavi.


16:03 - Ruski teretni zrakoplov koji je ostao u kanadskoj zračnoj luci nakon što je zemlja zatvorila svoj zračni prostor za zrakoplove u ruskom vlasništvu sada je skupio naknade za parkiranje u iznosu većem od 330.000 dolara, izvještava Wall Street Journal. Teretni zrakoplov Antonov An-124 sletio je u zračnu luku Pearson u Torontu 27. veljače prošle godine - tri dana nakon početka ruske invazije Ukrajine. Međutim, Kanada je zatvorila svoj zračni prostor za zrakoplove u ruskom vlasništvu prije nego što je mogao ponovno poletjeti i sada ostaje parkiran na pisti.

Službenici zračne luke rekli su da žele da zrakoplov, koji i dalje sakuplja zastrašujuće količine kazni za parkiranje, odleti, ali odvjetnik za zrakoplovstvo Bill Clark rekao je američkim novinama da je njegovu odvjetničku tvrtku angažirao jedan zračni posrednik da pomogne zadržati zrakoplov na zemlji zbog straha da bi ga Rusija mogla iskoristiti u borbi s Ukrajinom. "Samo sjedimo ovdje i gledamo kako ovaj avion hrđa" rekao je.

U veljači prošle godine Kanada je, zajedno s mnogim drugim zapadnim zemljama, zabranila letove zrakoplovima u ruskom vlasništvu u kanadskom zračnom prostoru, uključujući i zračni prostor iznad kanadskih teritorijalnih voda. Ministar prometa zemlje Omar Alghabra rekao je tada: "Cijela Kanada je ujedinjena u svom bijesu zbog agresije predsjednika Putina na Ukrajinu. Kao odgovor, zatvorili smo kanadski zračni prostor za zrakoplove u ruskom vlasništvu ili kojima upravljaju."


15:54 - SAD i više od 40 drugih zemalja izjavili su u zajedničkom priopćenju u ponedjeljak da su duboko zabrinuti zbog ruskog pritvaranja novinara Wall Street Journala i prosvjedovali su zbog "napora Moskve da ograniči i zastraši medije". Reuters izvještava da su također rekli u izjavi koju bi kasnije u ponedjeljak u UN-u trebala pročitati američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield: “Pozivamo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže na političkoj osnovi i da okončaju drakonsko gušenje slobode izražavanja, uključujući protiv pripadnika medija.”


12:58 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je bio pun hvale za rusku vojnu vježbu u Pacifiku za koju je rekao da je "na visokoj razini" i u kojoj sudjeluju desetci brodova i zrakoplova, u prilikama približavanja s Pekingom i napetosti sa Zapadom. "Prva faza ove iznenadne vježbe bila je na veoma visokoj razini", rekao je zadovoljno Putin na sastanku s ministrom obrane Sergejem Šojguom. Vojna vježba je najavljena prošlog tjedna, a događa se u vrijeme posjeta kineskog ministra obrane Li Shangfua Rusiji. U njoj sudjeluje više od 25.000 vojnika, 167 ratnih brodova, među kojima 12 podmornica te 89 zrakoplova i helikoptera, dodao je pak Šojgu na sastanku.

Po njegovim riječima, ruske snage koje sudjeluju u vježbi uvježbavale su se u prvoj fazi za otkrivanje neprijateljskih podmornica u blizini Zaljeva Petra Velikog (u Japanskom moru) i u Avačinskom zaljevu, jugoistočno od poluotoka Kamčatke, na ruskom dalekom istoku. Druga faza koja je upravo u tijeku, obuhvaća vježbu provjere kapaciteta strateških podmornica i njihovu sposobnost uporabe oružja, napose za protuzračnu obranu u Ohotskom moru, između Rusije i Japana, u Tihom oceanu, istaknuo je ministar. Treća i posljednja faza počinje u utorak, a sastoji se u vježbi gađanja neprijateljskih podmornica i brodova raketama te gađanja topništvom meta u zraku i na moru, navodi isti izvor.

"Danas imamo jasne prioritete u uporabi naših oružanih snaga, riječ je ponajprije o ukrajinskom pitanju i o svemu što je u vezi s obranom našeg naroda u Donbasu", na istoku Ukrajine, rekao je Vladimir Putin. "No nitko nije ukinuo zadaće u vezi s razvojem flote, pa i na Tihom oceanu", dodao je. Kineski ministar obrane Li Shangfu kojeg je Vladimir Putin u nedjelju primio u Kremlju, izrazio je zadovoljstvo čvrstim vezama Moskve i Pekinga "koje nadilaze vojno-političke saveze iz doba hladnog rata".


12:15 - Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza, koji je ranije danas osuđen na 25 godina zatvora pod optužbama uključujući i izdaju, rekao je da će "Rusija biti slobodna". Kritičar Kremlja odbacio je optužbe protiv sebe kao političke i usporedio sudski postupak protiv sebe s revijalnim suđenjima za vrijeme vladavine sovjetskog diktatora Josefa Staljina.

U prošlotjednoj izjavi, Kara-Murza je rekao da je i dalje ponosan što se suprotstavio "diktaturi" Vladimira Putina i njegovoj odluci da pošalje trupe u Ukrajinu. “Znam da će doći dan kada će se mrak koji je obavio našu zemlju razići. I tada će naše društvo otvoriti oči i zadrhtati kad shvati kakvi su strašni zločini počinjeni u njegovo ime” rekao je.


11:05 - Moskovski sud osudio je Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora. Kritičar Kremlja (41), koji ima rusku i britansku putovnicu, proglašen je krivim za izdaju i druge prekršaje vezane za diskreditiranje ruske vojske usred rata u Ukrajini, prenosi Sky News. Kara-Murza proveo je godine kao političar protiveći se predsjedniku Vladimiru Putinu i lobirao je kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava. U intervjuu na CNN-u emitiranom nekoliko sati prije nego što je bio uhićen, Kara-Murza je tvrdio da Rusiju vodi "režim ubojica". Također je koristio govore u Sjedinjenim Državama i diljem Europe kako bi optužio Moskvu za bombardiranje civilnih ciljeva u Ukrajini, što je ona odbacila.


10:57 - Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj kineskih dijelova u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, rekao je Reutersu viši savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog. "U oružju pronađenom na bojnom polju i dalje pronalazimo različitu elektroniku", rekao je Vladislav Vlasiuk koji savjetuje šefa ureda predsjednika o politici sankcija. "Sada je trend da ima manje komponenti proizvedenih na zapadu, ali više... nije teško pogoditi koja zemlja proizvodi komponente. Naravno, Kina", rekao je Vlasiuk putem videopoziva.

Kina je više puta zanijekala slanje vojne opreme Rusiji od početka invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Napad je bio okidač za zapadne sankcije, što uključuje slanje vojne tehnologije i tehnologije dvostruke namjene poput mikročipova koji se mogu koristiti u običnim uređajima ili oružju.

Ukrajinski stručnjaci prikupili su obavještajne podatke s bojišta i podijelili ih s Reutersom. Navode da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sustavu bespilotnih letjelica Orlan. Stručnjaci su izvijestili i o pronalasku kineskih dijelova u sustavu upravljanja vatrom u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove francuske proizvodnje.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti obavještajne podatke i jesu li spomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu ili ih je u Rusiju premjestila treća strana.

"Kina je kroz povijest pokrenula normalnu trgovinsku suradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi", odgovorio je Reutersu ured glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Što se tiče izvoza vojnih artikala, Kina je cijelo vrijeme zauzimala razborit i odgovoran stav. Kineska pozicija i djelovanje uvijek su bili takvi", dodali su. 

Vlasiuk je rekao da je Ukrajina uspjela identificirati neke proizvođače ili dobavljače i podijeliti te informacije sa zapadnim saveznicima. Među kineskim dobavljačima navode se China North Industries Group (Norinco) i Xinxing Guangzhou Import & Export Co, prema ukrajinskom dužnosniku. Član osoblja Norincoa, koji je htio zadržati anonimnost, rekao je da tvrtka "ne isporučuje dijelove vojne opreme Rusiji".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. 


10:12 - Kijev će nastojati osigurati ponovno otvaranje tranzita hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" na pregovorima u Varšavi u ponedjeljak, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede nakon što su Poljska i Mađarska objavile zabranu uvoza nekih proizvoda iz Ukrajine.

Neke crnomorske luke bile su blokirane nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog proizvedenog u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla. To je utjecalo na cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ukrajina izvozi većinu poljoprivrednih proizvoda, posebice žitarica, preko svojih crnomorskih luka koje su deblokirane prošlog srpnja sporazumom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda. "Mi mislimo da bi prvi korak trebao bi biti otvaranje tranzita jer je to vrlo važno i to je ono što se treba učiniti bezuvjetno, a nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je ministar poljoprivrede Mikola Solski.

VIDEO Wagnerovci pustili 100 ukrajinskih zarobljenika povodom Uskrsa

"U smislu brojki, sve što je prešlo poljsku granicu (iz Ukrajine) ... je oko 10 posto svih (prehrambenih dobara) koje je Ukrajina izvezla", rekao je u Solski u priopćenju ministarstvo poljoprivrede u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Dodao je da se u Mađarsku isporučuje oko šest posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza.

Ovaj tjedan će se održati dodatni pregovori, s Rumunjskom u srijedu, a sa Slovačkom u četvrtak. Ukrajinski ministar rekao je Reutersu da bi pregovori u Varšavi trebali početi oko podneva.

Europska komisija u ponedjeljak je u priopćenju objavila da su jednostrane mjere članica EU-a neprihvatljive u području trgovine jer je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Unije i da je u ovako izazovnim vremenima ključno koordinirati i uskladiti sve odluke unutar bloka.


10:03 - Dvije ključne stanice za opskrbu električnom energijom u Rusiji uništene su, navodno napadom ukrajinskog drona, iza neprijateljskih linija. Zapanjujuća snimka pokazala je kako je bombardiranje trafostanica stvorilo ogromni plamen koji se spiralno proširio visoko u noćno nebo.

Uništenje lokacija u Igumenki i Dragunskom - par sela nekoliko kilometara od grada Belgoroda - ostavilo je tisuće bez struje u regiji Belgorod u Rusiji koja graniči s istočnom Ukrajinom, prema medijskoj kući Baza koja je blisko povezana s policijom, prenosi Daily Mail.

Regionalni guverner Belgoroda potvrdio je napad kasno sinoć u objavi na Telegramu. 'U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti zabilježena su dva požara na civilnim objektima', rekao je, dodavši da nije bilo žrtava. Nepotvrđeni udari uslijedili su u trenutku kada Ukrajina navodno priprema protuofenzivu kako bi povratila teritorij od invazije ruskih snaga.


9:50 - Slovačka je Ukrajini predala svih 13 borbenih zrakoplova MiG-29 koje je obećala, priopćilo je u ponedjeljak slovačko ministarstvo obrane, prenosi Reuters. Slovačka se time pridružila Poljskoj, a prva četiri aviona isporučila je još prošlog mjeseca.


9:27 - Prema podacima britanske obavještajne službe, od početka invazije prijavljeno je više od 750 civilnih žrtava povezanih s minama. U svom posljednjem izvješću, britansko ministarstvo obrane navodi da se u Ukrajini i dalje svakodnevno izvještava o civilnim žrtvama izazvanim minama.

Najviše pogođena područja bila su Herson na jugu i Harkov na sjeveroistoku Ukrajine. S dolaskom proljeća i sve većim brojem radnika uključenih u poljoprivredu, "povećat će se opasnost od civilnih incidenata s minama". "Vjerojatno će biti potrebno najmanje deset godina da se Ukrajina očisti od mina", navodi se u izvješću.


9:22 - Borba u Bahmutu koja je u tijeku opisana je kao jedna od najkrvavijih bitaka 21. stoljeća, a neki borbu opisuju kao "mlinac za meso". Sada Rusija tvrdi da je plaćenička skupina Wagner zauzela još dva gradska bloka u sjeverozapadnom i jugoistočnom dijelu grada, koji je većim dijelom uništen u borbama. Ruske vojne padobranske jedinice podržavaju Wagner zadržavajući ukrajinske snage na bokovima, dodaje se. Sky News nije uspio neovisno provjeriti ovu informaciju.

Za kontekst: Wagner je predvodio ruski pokušaj zauzimanja Bahmuta od prošlog ljeta. A u petak su obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva izvijestile da su ukrajinske trupe bile prisiljene ustupiti dio teritorija na tom području jer je Rusija ponovno pokrenula napad. Bahmut, koji je prije rata imao oko 70.000 stanovnika, bio je glavna ruska meta u zimskoj ofenzivi koja je do sada dala slabe rezultate.


7:38 - Ukrajinske su postrojbe u posljednja 24 sata izvele pet napada na područja veće koncentracije ruskih snaga i protuzračne raketne sisteme, izvještava vodstvo Ukrajinske vojske. Kako kažu, mete u im bile kontrolni i zapovjedni centri, raketni sistemi, mjesta povećane koncentracije ljudstva i naoružanja te spremišta municije. Kroz uskršnji dan ruska je vojska ispalila 50 raketa i zračnih bombe od kojih su neke ozlijedile i usmrtile civile. Zaporižje i Mikolaivska oblast pogođene su s 25 S-300 raketa, koje su odnijele živote dvoje tinejdžera. Pogođena je crkva u Nikopolu, pri čemu je ozlijeđeno dvoje civila. Bombardiranju je podvrgnuto 70 naselja diljem Ukrajine piše Kyiv Independent.


7:12 - Očekuje se skoro donošenje presude opozicijskom političaru Vladimiru Kara-Murzi, koji je optužen za izdaju zbog kritiziranja ruskog vojnog djelovanja u Ukrajini. Pritisak na opoziciju pojačan je od eskalacije sukoba u Ukrajini kroz više slučajeva protiv opozicijskih figura. Prije samog suđenja, Kara-Murza rekao je da stoji iza svojih političkih stavova, uključujući one o ruskom napadu. "Potpisujem svaku riječ koju sam rekao i zbog koje sam danas optužen. Ne kajem se ni zbog čega. Ponosan sam na njih", rekao je političar. Pati od oboljenja zvanog polineuropatija, za koje njegovi odvjetnici tvrde da je posljedica dva pokušaja trovanja 2015. i 2017. godine. Stanje mu se pogoršalo u zatvoru izvještava Agence France-Presse.

Vladimir Kara-Murza
Foto: Joshua Roberts/REUTERS

VIDEO: Američka špijunska saga: Uhićen 21-godišnjaka odgovoran za objavu tajnih podataka Pentagona

Komentara 23

DU
Deleted user
08:14 17.04.2023.

Šef Čečenije i TikTok trupa Kadirov odbio se sastati s čečenskim vojnicima koji su se vratili iz zarobljeništva. Zamjerio im je"nedovoljnu pripremljenost i izjavio da se trebaju vratiti na prvu crtu i "dokazati da nisu bježali iz bitke". 🤣

Avatar istovari
istovari
12:15 17.04.2023.

Rusko pravosuđe nije se promijenilo od dolaska Staljina na vlast...

LU
lucio2
13:17 17.04.2023.

Kakva rupetina ta Rusija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije