Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera na Kaptolu

Dva sporna projekta: Prebendarski vrtovi i Gorice

Prebendarski vrtovi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
19.01.2018.
u 13:42

Zbor prebendara tvrdi da je u oba slučaja uzrok propasti bila gospodarska i financijska kriza, na koju oni nisu mogli utjecati

Kao dva sporna projekta Zbora prebendara navode se Prebendarski vrtovi, koji su kasnije preimenovani u Cascade, a danas se zovu Academia. Radi se o atraktivnoj lokaciji u središtu grada, u Tkalčićevoj ulici, tik do pješačke zone, nekad dijelom zapuštenoj strmini s jedne strane, a od Nove vesi, gdje su prebendarske kurije, doista su bili vrtovi s mrkvom i salatom.

Gradnju je počeo general Vladimir Zagorec, tj. njegova tvrtka Molteh, koja je zapala u teškoće i on ju je 2007. godine prodao češko-američkoj korporaciji Ungelt/Spectrum, a ona ju je 2010. prodala austrijskoj OVAG grupi, no formalni vlasnik bila je tvrtka Illuminatio iz Zagreba. Centar je građen u nekoliko etapa, s povremenim zastojima, a zbog poslovnog neuspjeha zatvoren je 2012., nakon čega se Cascade prodaju na dražbi. Prva cijena bila je oko 180 milijuna kuna, a prodane su za 22 milijuna kuna. Danas je ondje hotel Academia, koji je nedavno počeo s radom.

Godinu dana prije izbijanja gospodarske krize, 2007., Zbor prebendara je 13.000 četvornih metara iznad Remeta, u Goricama, prepustio tvrtki Bachler za gradnju urbanih vila. Zauzvrat su prebendari (kao i u Prebendarskim vrtovima) trebali dobiti nekoliko stanova. Bachler je podigao kredit od 20 milijuna kuna za gradnju, no počela je kriza i financijski problemi, pa tvrtka završava u stečaju. Na nekretnini triput se podiže hipoteka i na nedovršenu projektu ostaje teret od 26 milijuna kuna, a 2015. godine kompleks je prodavan na javnoj dražbi.

Prebendarski vrtovi
1/7

Zbor prebendara tvrdi da je u oba slučaja uzrok propasti bila gospodarska i financijska kriza, na koju oni nisu mogli utjecati, te da bi u drugim vremenima projekti sigurno bili isplativi. No, ovako su, zajedno s investitorima, zapali u teškoće.

Pogledajte i galeriju - Bozanić: Čovjek često igra na sve ili na ništa. Korupcija vodi u propast

Prebendarski vrtovi
1/18

Komentara 3

AN
anp
17:47 19.01.2018.

I dragi moj novinarcicu sto tebe muci u toj prici ? Sto je tu lose , nemas dovoljno materijala za tvoju duhovnu hranu .....

GV
golub Vaso
21:08 19.01.2018.

ovi projekti su Isusov nauk i poslanje?!? nema masnijih gusaka od hrvatskih biskupa

BA
bakulušić
14:40 19.01.2018.

Dakle, nije ukradeno, nije utajeno i ne zna se potpuna istina na kojoj bi novinari trebali graditi priču. Prosuto je "perje" i teško ga je pokupiti. Glavno da gladni i nezaposleni znaju da su "popovi" zamračili 50 000 000 eura. Svima koji su radili na ovom medijskom projektu treba, dok čekaju godišnju nagradu HND-a, podijeliti ove nove, besplatne slikovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije