Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SATI ČEKANJA

Kaos na granicama: ‘Odsad na put idemo samo avionom’

07.04.2017., Bregana - Zbog izmjena schengenskog zakona, kojima se poostrava kontrola europskih granica, u petak ujutro pocele su guzve za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske. Slovenija je na granicnim prijelazima s Hrvatskom duzna skenirati putne dokumente dr
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
08.04.2017.
u 11:48

Popuštanje u režimu i na granici bit će u dogovoru sa susjedima, najprije će se gledati da djeca ne čekaju satima na prijelazima

– Evo, sad gazda zove da pita gdje sam. A ja sam već sat vremena u koloni – izgovorio je vozač kamiona Matjaž Mrak pogledavajući prema graničnom prijelazu Bregana, od kojeg su ga dijelila još barem četiri sata čekanja.

– Neću stići do 15 sati na utovar – nezadovoljno je zaključio.

Matjaž Mrak vraćao se iz Srbije, kamo je odvezao pun kamion robe pa se preko Hrvatske prazan vraćao u Sloveniju, na utovar. No, zbog izmjene Zakonika o schengenskim granicama koje su jučer stupile na snagu, a po kojima Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, na svim većim prijelazima s Hrvatskom stvorile su se kilometarske kolone zbog kojih se satima čekalo na prijelaz.

– Od sad samo avionom – komentirala je grupa nezadovoljnih mladića iz Beograda koja se zaputila u Ljubljanu. Pogledavali su prema prometnom traku s autobusima pokraj kojih su stajali putnici i pušili čekajući da se kolona pomakne i da se približe.

– Bude li ovako, tko će s turističkom agencijom autobusom na jednodnevni izlet – zapitali su se.

– I ljudi i tehnika, sve je u funkciji. Moramo odgovorno postupati.

Nastojimo da autobusi ne čekaju dugo na prolaz, čim ih se nekoliko skupi, preusmjeravamo ih na trak za teretni promet – kazao je glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, koji je došao na teren vidjeti kako primjena novih pravila funkcionira u praksi.

– Kontrolira se svaka putna isprava, nema kao do sada razlika između državljana Europske unije i ostalih. No nisu svi dokumenti isti, neki se ne mogu skenirati i provjera za te putnike obavlja se ručno – kaže glavni ravnatelj apelirajući – a što drugo – na putnike da budu strpljivi.

Naime, građani Europske unije za putovanja mahom trebaju osobne iskaznice, a ne putovnice. A osobne iskaznice, na primjer, Talijana napravljene su tako da ih se mora ručno obraditi i provući kroz nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka.

S uskrsnim blagdanima, a zatim i turističkom sezonom na vratima, u dogledno će se vrijeme morati pronaći neko bolje rješenje za graničnu kontrolu, no proći će još nekoliko dana dok Hrvatska ne odluči kako se postaviti. Popuštanje u režimu ići će u dogovoru sa susjedima, najprije će se gledati da djeca ne čekaju na granicama.

Nije isključeno da hrvatska i slovenska, odnosno hrvatska i mađarska granična policija, koje imaju zajedničke “kućice” na granici, zajednički provjere putnika, odnosno da jedna kontrola vrijedi kao dvije. Sada je naime situacija takva da bez obzira na to što su hrvatski i slovenski policajac skupa na prijelazu svaki od njih mora napraviti kompletnu provjeru za svakog putnika.

– Mi smo znale da će biti gužva pa smo se pripremile. Šteta kaj nismo ponijele više piceka. Sve smo pojele – smijući se kazala je Jasna Ožegović, majka tenisačice Nike.

– Upravo zbog najavljenih gužvi krenuli smo dan prije na put – kaže tenisačica, koju je majka u društvu s prijateljicom Anom Žganec vozila na avion u Veronu.

Ana i Martin Pavlović, Županjci s austrijskom adresom, također su znali da će gužva biti i da su kontrole pojačane zbog sigurnosti.

– Često putujemo, no ne znamo hoćemo li i ubuduće tako – kažu.

Da smanje putovanja ili promijene prijevoz, razmišljali su mnogi u koloni. – Plaćamo cestarinu, trošimo na autocesti, a onda toliko čekamo. Zar vi ne želite naš novac – ljutili su se neki.

– Je li gužva uvijek ovolika? U Bosni su mi pregledali cijeli automobil, u podvozju su valjda tražili drogu – žestio se Nijemac koji je na putu u Albaniju imao peh da mu se pokvario automobil pa je tamo morao unajmiti drugi.

I dok su se tri traka s osobnim vozilima polako primicala granici, vozači kamiona su u svojom kilometarskom traku stajali. Milorad Mihailović krenuo je iz Srbije u Italiju i nije mogao ni naslutiti kada bi mogao stići. Zna jedino da će se u 20 sati morati zaustaviti jer je na put krenuo u 7. Nastavi li vožnju, “izdat” će ga tahograf da je za volanom bio više no što je smio:

– Kazne su i 2000 eura i platit ćeš je prošao pet ili 500 kilometara više. Svu sam ovu kontrolu prošao na ulasku u Hrvatsku, putujem svaki tjedan.

Svaki od ovih kamiona ima ugrađen GPS i gazde vide da stojimo, a ne vozimo – kaže Mihailović, očajan što će istu proceduru morati proći i kad se bude vraćao.

>> Pojačana kontrola na granicama. Evo što HAK savjetuje

>> Velike gužve na granicama sa Slovenijom: Na Bregani se čeka 4 sata, na Pasjaku 3,5...

Komentara 33

Avatar serafina
serafina
12:07 08.04.2017.

Ovo što se dešava na graničnim prijelazima je velika sramota. Ne promijenili se propast će i ljetna sezona u Hrvatskoj. Primjena novih pravila NE funkcionira u praksi.

DU
Deleted user
12:22 08.04.2017.

Rekao sam da je to udar i to masivan na hrvatski turizam!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:34 08.04.2017.

Ma bravo!Ovo je sramota!Hrvatska u EU,abludilo na granicama!Bravo političari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije