Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL VLADI

Vili Bassanese: I sustav i turizam trpi zbog višesatnih čekanja na granicama

Vili Bassanese
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
08.04.2017.
u 11:37

Negativni učinak, smatra on, će se odraziti i na ostale sektore osim turizma koje svoje poslovanje temelje na izvozu i uvozu

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese, potaknut uvođenjem pooštrenog nadzora na graničnim prijelazima, poslao je u subotu pismo Vladi RH u kojem je izrazio zabrinutost jer će, kako navodi, mjere pooštrenog nadzora izazvati brojne teškoće stanovnicima Umaga, ali i cijele Istarske županije i Hrvatske, posebno vezano za turističku djelatnost.

Sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima EU, na snazi je od jučer, 7. travnja. Pooštrene kontrole uvedene zbog sigurnosnih razloga i pojačane prijetnje terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti, već su jučer izazvale višesatna čekanja na hrvatskim graničnim prijelazima i duge kolone vozila.

"Najosjetljiviji će biti cjelokupni gospodarski sustav koji uvelike ovisi o turističkom prometu. Svjesni smo da je podizanje razine sigurnosnih mjera potrebno, no ne možemo se oteti dojmu da Republika Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije te značajna turistička destinacija, nije analizirala i procijenila sve učinke takvih mjera te poduzela alternativne mogućnosti zadržavanja sigurnosti uz nesmetani protok ljudi", naveo je Bassanese.

Umaški gradonačelnik procjenjuje da će pooštreni nadzor na granicama i dugotrajno čekanje na prelazak odvratiti  turiste koji u Hrvatsku stižu osobnim automobilima i koji su najbrojniji gosti u ljetnoj sezoni.

Negativni učinak, smatra on, će se odraziti i na ostale sektore osim turizma koje svoje poslovanje temelje na izvozu i uvozu te obavljanju cestovnog prometa a posljedice rigoroznije kontrole osjetit će i hrvatski građani koji kao prekogranični radnici, ili pak učenici i studenti, dnevno putuju za Italiju i Sloveniju.

"Ukratko, ove će mjere znatno utjecati na život sviju nas, ali će neminovno utjecati i na životni standard, gospodarstvo i razvoj", poručio je Vili Bassanese koji je zatražio aktivnu podršku premijera Andreja Plenkovića kako bi hrvatska Vlada i nadležna ministarstva, žurno i u što kraćem roku riješile problem.

U suprotnom, dodao je, "posljedice će osjetiti cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, a predstojeći uskršnji blagdani bit će najbolji pokazatelj".

>> Velike gužve na granicama sa Slovenijom: Na Bregani se čeka 4 sata, na Pasjaku 3,5...

>> Pojačana kontrola na granicama. Evo što HAK savjetuje

Komentara 10

DU
Deleted user
14:50 08.04.2017.

ja ne znam pred kime mi gace ne skidamo. plenki zanm da je agrokor top tema ali ovo sa zlovencima i granicom nije za ogadjanje-treba se reagirati. jucer (petak navecer) na macelju slovenci 3 trake otvorene (prije najava guzvi susu bile uvijek dvije) ... iamli su jos barem tri za otvoriti. duge kolone na cekanju...na hr strani 7 kolona otovren, guzva takofdjer ali 25% cekanaj kaop za prelazak slovenske strane prelazak granice ukupno 1.15 sat. to bas nije normalno i niej za pustiti bez nase reakcije....molim vas!

DE
derin
15:01 08.04.2017.

Ovo nema veze s EU pravilima, ovo su slovenske frustracije i udar radi zaljeva i mogući ruski utjecaj. Samo neka teta Angela vidi da Nijemci moraju čekati po vrućini, dobiti ce onaj erjavec po glavi. Sramota i jad od ljudi.

RP
rpzagreb
13:02 08.04.2017.

Dobro došlii u razvijenu i modernu Hrvatsku. Samo ćete morati satima čekati na granicama i još više na ulaznim i izlaznim mjestima na autoputeve. Turisti će biti oduševljeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije