Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papinski nuncij u Beogradu

Kanonizacija Stepinca neće se nastaviti bez pristanka Srbije

Stepinac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.09.2015.
u 16:03

Posjet pape Srbiji nije ni u pripremi, postoje samo pozivi srpske vlade i T. Nikolića

Dvoje predsjednika govorilo je o dvije stvari koje nisu identične. Jedan je govorio o samoj kanonizaciji, a drugi o tajmingu procesa. Čini se razumnim zaključiti da proces neće biti nastavljen prije ili tijekom rada zajedničkog hrvatsko-srpskog povjerenstva, čije je osnivanje predložio papa Franjo, i prihvaćanja obiju strana – za jučerašnje izdanje beogradske Politike o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca kazao je apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonini, na pitanje kakav je stav Svete Stolice o Stepinčevoj kanonizaciji, jer su, nakon odvojenih sastanaka s papom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Tomislav Nikolić dali različite izjave.

Antonini je naglasio da je sretan što su Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile papin prijedlog o osnivanju mješovitog povjerenstva koje će istražiti činjenice i događaje “u tom mračnom periodu povijesti”, što je važan korak na putu k pomirenju. Na pitanje je li papin posjet Srbiji bliska ili daleka budućnost, nuncij je uzvratio da posjet “nije ni u pripremi”, da postoje samo pozivi srpske vlade i predsjednika Nikolića i da mu “nitko u Beogradu nije rekao” da Vatikanu prenese da bi papa prvo trebao posjetiti Jasenovac, a onda Srbiju     

>> Stepinčeva brata bliskog komunistima 1943. ubili su Nijemci

Komentara 18

NA
navijeke
17:23 27.09.2015.

Papa Francisco bi podhitno moral na ispovijed zbog teškog grijeha pretvaranja crkvenih kanona u političke svinjarije. Uz ovakvo vodstvo Katoličke Crkve beatifikacija Stepinca bila bi mu posthumna i konačna uvreda.

FR
frontier
17:22 27.09.2015.

Tko je srbija u cijeloj ovoj prici!?

FR
frontier
17:22 27.09.2015.

Tko je srbija u cijeloj ovoj prici!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije