Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Kancelar Kurz sutra o novim mjerama i lockdownu: 'Hoće li ga biti ili ne, ovisi o svima nama'

Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives to give testimony at a parliamentary inquiry committee in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
18.10.2020.
u 11:48

Od početka pandemije do nedjelje prijepodne u ovoj alpskoj zemlji koronavirusom je zaraženo ukupno 65.806 ljudi, 49.561 osoba se je oporavila, a 893 ih je umrlo. Do sada je ukupno testirano gotovo dva milijuna Austrijanaca, točnije njih 1.938.028.

„Stanje je ozbiljno, ali svjetlo na kraju tunela je vidljivo“, tvrdi austrijski kancelar Sebastian Kurz u svom razgovoru za austrijske medije objavljenom u nedjelju, dan uoči svog obraćanja naciji, kada je zabilježeno 1.672 novih slučajeva zaraze u samo protekla 24 sata, od čega 431 u Beču.

S troznamenkastima brojkama novozaraženih Beč slijede pokrajine Donja Austrija (356), Gornja Austrija (274) i Salzburg (182). U svakom slučaju situacija je „vrlo ozbiljna“ u Europi i Austriji, kaže Kurz, koji će u ponedjeljak kako je već najavljeno, predstaviti niz novih mjera protiv zaustavljanja razantnog širenja koronavirusa u zemlji. Nove, strožije mjere će prethodno usaglasiti s čelnicima svih devet austrijskih pokrajina, u jutarnjoj video konferenciji.

Glavno i odlučujuće pitanje je, kako navode mediji, stiže li ili ne drugi „lockdown“, a potom i pitanje raspoloživosti i opterećenja bolničkih kreveta u intenzivnoj njezi. Kurzov stav i stav austrijske vlade je već poznat i jasan: svim sredstvima spriječiti drugi „lockdown“, kojeg si Austrija kao ni druge još veće i bogatije zemlje od nje, ne mogu više priuštiti. „Mi to možemo ostvariti, spriječiti drugi lockdown, samo ako svatko od nas napravi neke promjene u svom ponašanju“, istakao je Kurz dodavši: „Dakle, to ovisi o svima nama“.

Kako navode u nedjelju mediji austrijskim građanima će u ponedjeljak biti jasnije što smjera austrijska vlada i što oni sami mogu doprinijeti u toj zajedničkoj borbi protiv koronavirusa, neprijatelja br. 1 u zemlji, koji sve češće i žešće napada Austrijance. Iako su Kurza mnogi već kritizirali vezano uz njegovu izjavu da vidi „svjetlo na kraju tunela“ kad je u pitanju skora pojava cjepiva protiv koronavirusa , on je i dalje optimista i vidi, kako je istakao, „mnogoobećavajući razvoj“ u tom smjeru.

A do tada treba razviti strategiju kako usporiti i umoriti galopirajući koronavirus. U Austriji su trenutačno na bolničkom liječenju 742 Covid-19 pacijenata, uključujući njih 135 u intenzivnoj njezi, priopćilo je u nedjelju prijepodne Ministarstva unutarnjih poslova.

Od početka pandemije do nedjelje prijepodne u ovoj alpskoj zemlji koronavirusom je zaraženo ukupno 65.806 ljudi, 49.561 osoba se je oporavila, a 893 ih je umrlo. Do sada je ukupno testirano gotovo dva milijuna Austrijanaca, točnije njih 1.938.028.

Ključne riječi

Komentara 6

ZL
zlaya16
22:40 18.10.2020.

Zasto lazete o toj coronagateu? Dosta vise. Kakve brojke sa testovima koji nemaju nijedan validan dokaz o pouzadanosti. Svaki test moze potvrditi samo da si imao neki virus prije 6 godina.

DU
Deleted user
12:31 18.10.2020.

Na kraju godine če se pogledati statistika i zaključak je da če smrtnost biti ista kao i drugih godina ništa veća ni manja

DU
Deleted user
19:03 18.10.2020.

Francuska ministrica zdravstva izjavila je mi znamo da maske ne štite od virusa ali one služe da ljudi budu poslušni .to je javna vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije