Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO IDE ZAPADNI BALKAN
Povratak na članak

Veliki geopolitički igrači umiješani u prekrajanje granica na Balkanu, kakvi su njihovi interesi

Za razliku od Rusije, Turske i Kine koje znaju što hoće, uopće nije jasno što EU i SAD žele na Balkanu, a utjecaj im slabi.

Komentari 84

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
12:50 25.04.2021.

Hrvatska vanjska politika tumara u dodvoravanju svima i svakome, nesposobna da formulira što su joj primarni ciljevi. Blijeda, anemična i impotentna. Svi imaju svoje karte jedino mi igramo tuđim.

VL
DU
Deleted user
13:10 25.04.2021.

Fakat ne kužim zašto bi Hrvatska prihvatila da člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda biraju Bošnjaci? Kakve to veze ima s trećim entitetom? Ili se ipak radi o Izetbegovićevoj dvoličnosti? S jedne strane bi građansku BiH a s druge strane gura bošnjačku majorizaciju.

VL
DU
Deleted user
13:10 25.04.2021.

Što je kriminalno u nestanku BIH? Što je temelj svake države?Valjda unutarnji legitimitet?Ima li BIH taj unutarnji legitimitet?Misli li netko da je moguće pomirit Hrvate i Bošnjake ikad više? Ja ću vam reć: NIJE i nikad neće bit. Jesu Bošnjaci isključivi baštinici BIH? Jedini koji na nju i njenu sudbinu imaju pravu? Nas ostalih 50% na 70% teritorija ne pita se ništa? "Tisućljetnom" Bosnom su oduvijek vladali Bakir i Sabija? Nikad nije bilo Vukčića,Hrvatinića,Kosača,Kotromanića? Nikad nije bilo Huma i Vrhbosne? Sve što Bošnjaci u svojoj političkoj nemoći mogu je galamit i lupat u ratne šerpe drvenim kašikama i pozivat međunarodnu zajednicu: "Help Bosnia." Al nekako ih sve slabije čuju.. Spominju rat? Misle li oni da bi rat išta promjenio na terenu? Da bi BIH preživjela jedan jedini metak,jednu jedinu kap krvi da padne?? I tko će to ratovat? Preostalih 2.5 milijuna baba i djedova koji su ostali? Za rat treba novac,oružje,ljudstvo,zalihe. Milorad Dodik je u pravu.BIH je ušla u fazu raspada i to je neminovan proces.Međunarodan zajednica isti može prihvatit i iskontrolirat ili pustit da nastupi kaos.Pa da se sve završi samo od sebe.

VL
DU
Deleted user
12:55 25.04.2021.

Zašto se medijski prostor zagađuje sarajevskim tlapnjama izvjesnog Dizdarevića? Sarajevo nikako da prihvati da su Hrvati konstitutivan narod i da tzv."ostali" ne postoje kao ustavna kategorija u BIH. Niti će kad bit. U BIH se 98% stanovnika izjašnjava kao Hrvati,Srbi ili Bošnjaci/Muslimani. BIH svoju državnost temelji na ZAVNOBIH i Daytonskom mirovnom sporazumu,tamo je sve uredno regulirano! Oni ti koji su čačkali i prekrajali po Daytonu,krvica za sadašnju krizu i destrukciju BIH leži na "građanskim bošnjacima" i međunarodnoj zajednici. Druga stvar: HDZ BIH ne vodi nikakvu stranačku politiku! Hrvati u BIH nemaju parlamentarni život.HDZ-BIH predstavlja 99% političke volje hrvatskog naroda u BIH.I ono što HDZ-e zahtjeva zahtjeva i hrvatski narod. U ostalom HDZ je dio stranaka Hrvatskog narodnog sabora,krovne političke institucije svih Hrvata! Tamo participiraju i sve druge političke stranke. Bilo bi dobro da nas prestanu plašit ratom,jer se mi rata ne bojim.Ni Hrvati ni Srbi.To mogu pričat trećerazrednim zapadnim diplomatim koji ne izlaze iz kuće iza 20 sati. Sve što Hrvati traže su prava iz Daytonskog mirovnog sporazuma.I ne zove se taj sporazum tek tako MIROVNI sporazum.Pa neka i dalje čačkaju po njemu.

VL
DU
Deleted user
15:42 25.04.2021.

Tragedija Hrvatske je da je zbog vrlo nesposobnih političara postala objekt a ne subjekt politike na Balkanu. Ako se bude zaoštravalo trebati ćemo hitno mijenjati vlast u odlučniju i koja neće kao guske u magli ići na dodjelu ordenja srpskim ratnim zločincima. Jer rat je po definiciji gotov tek kada je jedna strana potpuno poražena, a Srbija to nije već je nagrađena teritorijem. Znači vrlo vjerojatno taj će se sukob morati završiti kad tad na terenu. Za to se treba pripremiti, sve ostalo su priče za malu djecu.

VL
RI
rimac444
12:44 25.04.2021.

Druže romac ipak nećeš doživjeti novu srboslaviju

VL
SO
sohnahoakasaa
14:55 25.04.2021.

Samo oružje, avion, živa sila u rukama Hrvatskog vojnika, po Bogu i majčinim mlijekom stvorenog r(a)tnika i nek prekrajaju. Prekrajali su i 1991.g. ali smo mi obranili i stvorili svoju Državu. Ako znaš tko si što, ako znaš što jee tvoje i nikad nisu želio tuđe, onda ćeš uvijek biti pobjednik unatoč svim silama zla. Samo da naučimo i sjene zla uočavati bit će nam lakše 'kad budemo trebali i morali'. Noga Hrvatskog pješadinca zna i prepoznaje svaku stopu Hrvatske zelje. Bila i ostala bu naša.

VL
ON
ON
19:06 25.04.2021.

Svjetski cimbenici su i kod raspada Jugoslavije mudro promatrali i cekali da se rat razbukta, nisu nista cinili.Dejtonski sporazum je Bio samo sa jednim ciljem da prestane rat.Kako ce tri naroda zivjeti zajedno, to nije nikoga zanimalo. A znali su da to nece funkcionirat, inace nebi poslali supervizora. Da zakljucim, svi znaju sve, ali nitko se neusudi bilo sta poduzeti. Lokalni politicari se bogate i bahate, a narod jadni pati.

VL
HA
Hanok
14:24 25.04.2021.

Nije vam jasno što SAD želi na balkan? Pa valjda mir, to su napravili 90-tih. A ovi s istoka žele nešto drugo.

VL
ML
mlinkamlinka123
18:30 25.04.2021.

Kao da nije podijeljena

VL
Avatar GeniKameni
GeniKameni
15:46 25.04.2021.

Dizdarevic je u pravu kad kaze da "Takozvani mirovni sporazum, ne poznaje pobjednika ni poraženog, a Dayton nije stvorio iole normalnu, funkcionalnu državu". Zaustavljanjem HV-a, HVO-a i tzv. armije BiH pred Banja Lukom Amerikanci su velikosrpskoj politici spasili obraz. I zato je ta politika i danas, poslije svega sto je na Balkanu prouzrocila, i dalje i te kako aktivna i relevantna, a komotno se moze reci i da diktira politicka zbivanja na prostoru bivse Jugoslavije. To ne znaci da bi vojnim porazom velikosrpske politike svi problemi na Balkanu jednostavno iszezli, ali pregovori u Daytonu bi bili mnogo jednostavniji, agresor bi bio kaznjen a ne nagradjen sa pola teritorija BiH, i bio bi postignut nekakav osjecaj barem minimuma pravde. Ali i takav razvoj dogadjaja bi proizveo nove probleme po Hrvate, jer velikobosnjacka politika je preslika Miloseviceve politike u Jugoslaviji koja je i dovela do njenog krvavog raspada! Kako god okrenes, izgleda da se svi slazu samo u tome da je ovo stanje zamrznutog sukoba, i da je samo pitanje dana kad ce novi buknuti. Pa, ne naoruzava se Srbija tako ubrzano bez nekog jakog razloga, bez nekih obavjestajnih informacija i saznanja! Sad navodno jos povecavaju vojni budzet za 40%! Jedino hrvatski politicari naivno i uporno vjeruju da ce Hrvate NATO braniti!!!

VL
DU
Deleted user
14:55 25.04.2021.

Na ovim prostorima nitko ništa ne razumije već stoljećima. Veliki na ovim prostorima "vedre i oblače" za svoje interese kod naivnih i ne previše pametnim političara (šovinistima) svakog od naroda. Gurnu ih da napadnu drugi narod i onda kad netkoko pobijedi, daju im susjede pod čizmu.

VL
AJ
AjdeDe
15:54 25.04.2021.

Treba međunarodna komisija istraziti sta to Amerikanci proizvode u vojnim laboratorijima u Ukrajini.

VL
DU
Deleted user
16:32 25.04.2021.

Ako je biti u etničkim granicama loše, zašto se Njemačka, Francuska i druge zemlje ne raskomadaju i podijele po dio jedna drugoj? Po ovom autoru, bile bi sretnije u novim, multietničkim državama.

VL
KN
Knez
22:58 25.04.2021.

Zna se da su Bišnjaci nedavno došli na scenu i kao narod nisu postojali niti postoje i što se duže odugovlači rješavanje pitanja BiH njima je bolje jer je Hrvata i Srba sve manje te će na kraju Bošnjaci konačno imati svoju državu. A islam im je na žalost sve radikalniji.

VL
PO
postolar
14:52 25.04.2021.

Prosipanje gluposti.

VL
TR
trabant007
22:38 25.04.2021.

Samo obnova Republike Herceg-Bosne i konfederacija BiH osigurava mir i opstanak države.

VL
MX
Mister X
12:47 25.04.2021.

Za razliku od Rusije, Turske i Kine koje znaju što hoće, ( da se čude lopovima bandi politici bolesnih i korumpiranih-mafijaša i zločinaca !) uopće nije jasno što EU i SAD žele na Balkanu samo meni -naivčini , a utjecajaj im slab.i Oni su bagru Balkansku upoznali dobro i drže se jednostavno sa njima što "mnje posla to bolje" . U NATO su došli sada da im damo 10 eskdrila bi kupili svi na sve strane "za rat su spremni" nesmiju jer zakonski im brane koliko bi to sa ponosom susjedima ponavljali, a jedva bi doćekti mogli dan x da pokažu i dokažu što tek mogu da urade kad imaju naoružanje . Ni afganistanci im nisu ravni iako se uspiješno nedju ni nakon 20 godina Amerima i onih 60-tak država koje ih krote i nastoje da izrote ... ...

VL
DU
Deleted user
06:56 26.04.2021.

podjela Bih bi bila pogubna za Hrvatsku...prijelaz srbije preko drine je karta na koju igraju i vucic i dodik i pupavac i spc i to bi bila kompenzacija ta kosovo...a aktualna hrvatsko srpska koalicija u hrvatskoj izaziva strahovito nezadovoljstvo hrvatata koji doslovce bjeze na zapad...hrvatske vanjske politike nema...hrvatska veleposlanstva su popunjena uglavnom hrvatima sa jugo mentalnim sklopom...to vide i slijepci...ali ne mogu si pomoci..g.ministar vanjskih poslova prica bajke o jednakopravnosti hrvata u bih...cca 300 tisuca hrvata ne moze i nije jednakopravno ni muslumanima ni srbima ...jer je to nesprovedivo ni u sa ni u bl ni u zenici ni u bihacu ni u tuzli..itd

VL
Avatar Dokman
Dokman
14:40 25.04.2021.

Ona karta može samo za wc, ako će biti crtanja granica onda onoliko koliko su tri vojske držale 1995-te. Ali najbolje riješenje je federalizacija, sigurno ne raspad.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.