Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nije dobro'

Kalmeta kontra državne politike koja Zadru gasi status administrativnog središta!

Božidar Kalmeta
Filip Brala/PIXSELL
14.02.2014.
u 11:32

To nije dobro za grad s perspektivom, rekao je Božidar Kalmeta na gradonačelnikovu kolegiju

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta prozvao je državnu vlast da radi kontra interesa Zadra.

- Zadar se gasi kao administrativno središte. Ukinut je Ured državne uprave čime neće biti novih radnih mjesta u državnoj administraciji u Zadru. Ministarstvo ne odustaje od namjere da se umjesto zgrade koja je bila predviđena projektom u zadarskoj luci Gaženica stavi kontejner za čekaonicu. Nikad koncesionar neće napraviti ono što je potrebno putnicima nego samo ono što on treba. Na kraju tu je i HŽ koji je ostavio zaposlene i i Šibeniku i u Splitu i u Pločama, a samo u Zadru ne. To nije dobro za grad s perspektivom - rekao je Božidar Kalmeta na gradonačelnikovu kolegiju.

>>Prozvali Kalmetu: Ne daju nam gradsku vijećnicu za rad, al mi slijedeći puta ulazimo!

Komentara 3

RE
rennes
13:55 14.02.2014.

Našao se i tko komentirati i prozivati druge! Neka mi ne zamjere ljudi iz Zadra, ali u njihov se grad, barem posljednjih 10-ak godina, uložilo strašne novce! Samo ako se pogleda fantastičnu prometnu infrastrukturu (četverotračne pristupne ceste, dva velika ulaza u grad, luku...), dovoljno će biti za potvrdu takve situacije! Mnogi kontinentalni gradovi nisu ni približna sredstva dobili na raspolaganje! Prijera radi, Slavonski Brod, grad koji je šesti najveći grad u RH, brojem stanovnika odmah iza Zadra, ni danas nema riješene mnoge infrastrukturne i cestovne probleme, koji su u nadležnosti države! Grad ima stravično loš ulaz s autoceste u grad, koji, usput rečeno, vodi ka jako lošem graničnom prijelazu, jednom od najfrekventnijih u RH! Cesta koja vodi do tog prijelaza presijeca grad na dva, gotovo hermetički odijeljena dijela! Godinama se obečava da se izvan grada uredi novi prijelaz s posebnom cestom, ali od toga nema ništa! Nadalje, jednu od najprometnijih ulica u čitavom gradu, ali i Slavoniji, presijeca pruga! Desetljećima se obečava gradnja podvožnjaka! Do danas ponovno ništa! Jedna od glavnih gradskih cesta, koja ima status državne ceste, obična je jednotračna prometnica, koja je svakoga dana stravično zagušena, osobito u špicama! U Brodu se već godinama gradi riječna luka, koja bi trebala biti druga najveća kontinentalna luka! I tu stvari zbog države idu jako sporo! Ima toga na tone i tone što država nije u Brodu nikada realizirala, a u njenoj je ingerenciji! A kad Kalmeta spominje da Zadar gubi ulogu centra, i ovdje Slavonski Brod može poslužiti kao mnogo radikalniji primjer! Odlukom ministarstva pravosuđa, Slavonski Brod gubi općinski sud, a sudsko središte prelazi u malenu Požegu! Brod, koji ima preko 60 000 stanovnika tako potpada pod nadležnost grada od dvadesetak tisuća građana! Isto tako, ovo je jedinstven primjer u RH da jedan tako velik grad, a i županijsko središte, potpada pod ingerenciju drugog, manjeg grada u susjednoj županiji!

RE
rennes
14:14 14.02.2014.

Zadar je, u mnogočemu, svjetlosnim godinama ispred mnogih kontinentalnih gradova, što se jako lako uvjeriti svakome tko malo češće putuje širom RH! Osobito navedeno vrijedi za hrvatski istok, regiju koja prema svim pokazateljima, ... za što veliku odgovornost snosi isi i država, koja tamo jako slabo ulaže, podsjeća na zaostalije dijelove jedne Rumunjske, Bugarske, ... Osim Osjeka, koji je uspio sebi isposlovati poneke stvari, ostatak gradova na istoku djeluje zastrašujuće! A i u tom Osijeku, koji ima barem 100 000 st., do dana današnjega nisu riješeni neki gorući infrastrukturni problemi. Tako se u četvrtom najvećem gradu u RH tek sada gradi pravu, četverotračnu obilaznicu grada, dok Zadar već više godina ima riješenu spomenutu situaciju s ulazima u grad. Nije mi jasno, zašto se Zadar buni što gubi neke administrativne ovlasti; pa gube ih i mnogi drugi, relativno veći gradovi u RH...?! Upravo se nedavno digla prašina i oko ukidanja nekih bolnica! Što bi bilo kad bi Zadru ukinuli bolnicu, što se dogodilo, primjerice, jednoj Novoj Gradiški, čija bolnica ima prilično dugačku tradiciju?! Očito se ide na regionalizaciju, s famoznih 4-5 regija s istim brojem centara... To je očito ono što nas neminovno u budućnosti očekuje! Vrijeme će pokazati jeli to bilo dobro rješenje ili ne!

RE
rennes
14:20 14.02.2014.

Treba prihvatiti činjenicu da relativno uskoro vjerojatno ne bude više ni županija, kao ni mnogih općina! Gradovi kao što su; Zadar, Šibenik, Pula, Karlovac, Sisak, Slavonski Brod, Vukovar ..., budu u mnogoćemu tek ispostave četiri - pet centara! Jedinu iznimkuimku vjerojatno bude činio Varaždin, koji bude držao sjever RH, iako misilm da to bude isključivo politički ustupak ekipi iz Vž!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije