Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dalje nestabilno

Kakvo nas vrijeme čeka danas i sutra? Prijete nam nove oluje, dio Jadrana opet je u crvenom

Zagreb: Građane je jutros dočekao pljusak sa povremeno jakim vjetrom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
12.07.2023.
u 14:43

Državni hidrometeorološki zavod prognozira da će danas do kraja dana u Hrvatskoj biti većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Pljuskova praćenih grmljavinom bit će ponajprije u Istri, Gorskome kotaru i na sjeverozapadu zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru zemlje.

Puhat će i vjetar, uglavnom umjereni jugozapadni, u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 32 do 37 Celzijevih stupnjeva. Iako je sjever zemlje i Zagreb jutros iznenadilo neočekivano i naglo nevrijeme klimatologinja mr. sc. Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a, gostujući u studiju kod Petre Balije za Večernji TV istaknula je kako se radilo o neočekivanom prodoru nestabilnog vremena, ali kako to ne ijenja ranije prognoze koje su najavile brućine, toplinski val i kratkotrajnu promjenu vremena iznad unutrašnjosti. 

'Promjena se zapravo i dalje očekuje s prelaskom fronte preko naših područja kasnije tijekom dana i sutra u središnjim dijelovima Hrvatske. U danima koji slijede i dalje ćemo imati toplinski val, međutim rizik za njega u unutrašnjosti će biti snižen s obzirom na ovu nestabilnost kojoj smo jutros svjedočili. Opasnost od toplinskog vala pada. Evo, kolege su za sutra izdali novo upozorenje i na području Zagreba tog rizika zapravo nema', kaže Srnec. 

Tako se i sutra u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje promjenljivo i vrlo nestabilno vrijeme. Mjestimični pljuskovi mogući su već u noći na četvrtak, osobito na sjeverozapadu zemlje, a bit će češći, ponegdje i intenzivni u četvrtak popodne i navečer. Lokalno se može očekivati grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom. 'To su lokalne promjene i nestabilnosti koje je teško precizno prognozirati', napominje Srnec.

VEZANI ČLANCI 

U Dalmaciji će ipak i dalje biti pretežno sunčano i vruće uz slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. 'Na Jadranu i uz Jadran i dalje će u sljedećim danima ostati visoke temperature, a od subote one opet rastu u cijeloj Hrvatskoj, tako da u nedjelju i ponedjeljak možemo očekivati vrlo visoke temperature u cijeloj zemlji. Bit će ponovno toplo i vrlo vjerojatno opet će biti izdano upozorenje na području cijele Hrvatske. No idućih nekoliko dana opasnost i dalje vrijedi na cijelom Jadranu.'

Foto: DHMZ

'Početak sljedećeg tjedna trebao bi biti dosta topliji, ali i dalje treba pratiti svakodnevno prognoze', zaključuje Srnec napomenuvši kako su anomalije poput ove jutrošnje uvijek moguće. 

VIDEO O klimatskim promjenama govori Lidija Srnec iz DHMZ-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije