Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Denis Derk

Kako se i zbog čega “terorizam” obrušio i na bračku vapnenicu

brač
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
11.07.2016.
u 11:30

Hrvatski su problemi još mnogo veći. U proljeće ove godine nekoliko je bračkih otočkih udruga nakon temeljite pripreme krenulo u izradu vapnenice

Hrvatska ima veliki problem. I nije to samo zbog “orjunaša” i “terorista” na Europskom nogometnom prvenstvu i netransparentnih stranačkih kredita ili zbog sramotnog udruživanja europskih banaka koje pod zaštitom nesposobne Europske unije žele totalno uništiti korisnike kredita u švicarskim francima. Hrvatski su problemi još mnogo veći. U proljeće ove godine nekoliko je bračkih otočkih udruga nakon temeljite pripreme krenulo u izradu vapnenice, i to u Pučišćima na Braču, na Mlatinjem brdu.

Brojni su volonteri danima radili na lijepom zdanju koje je nekada bilo od iznimne važnosti jer se pomoću njega na otocima dobivalo prijeko potrebno vapno. Vještina gradnje vapnenice iliti peći za vapno je zaštićena kao kulturno dobro, a prošla su desetljeća od gradnje posljednje bračke vapnenice. Gradnju je predvodio majstor Joze Martinić Meštrante. Među volonterima je bio i jedan Darko Rundek. Pomagali su i stranci, neki čak i iz Malezije. U sve se više nego aktivno uključila i osnovna škola iz Pučišća sa svojim školarcima koji su iz prve ruke mogli naučiti kako se to voli i cijeni baština.

I tako je Brač nakon višednevnog rada dobio još jednu atrakciju, koja nikako nije bila samo mamac za površne turističke oči nego povratak u vrijednu prošlost koji nam pokazuje na koji ćemo jedini način, u suživotu s prirodom, moći sigurno dočekati budućnost. I što se dogodilo nakon što su brojne udruge, institucije i pojedinci završili vapnenicu koju na Braču (ali i drugdje) zovu i japnenica? Neki su je “teroristi” srušili.

I to ne samo jednom, nego nekoliko puta, svaki put sve temeljitije, što je zgranulo sve one domaće i strane ljude koji su je marljivo i veselo gradili. I stvorili je iz elementarne ljudske solidarnosti. I bili konstruktivni i društveno odgovorni. I trudili se vratiti život na naše otoke, pa i na otok Brač. I još ga obogatiti, učinili atraktivnijim. Ali, netko poput onog Grincha želio im je pokvariti veselje. I srušiti snove. Pa je to i učinio destruktivnom metodom koja je u Hrvatskoj postala najčešće sredstvo komunikacije i u politici i u kulturi, i u sportu i u gospodarstvu, i u obrazovanju i u znanosti… Praktički u svemu.

I da, mislim da su vapnenicu zapravo rušili isti oni koji su bacali baklje na utakmici Hrvatska – Češka u Francuskoj. To je isti tip destrukcije kojem uopće nije bitan povod i koji zapravo nema cilj. Jer je čista klinička patologija.

To su oni isti koji čekaju ljeto i buru da bi palili jadrans ke šume. Nema u tome politike ni razuma. Samo mrak. Kao i u slučaju bračke vapnenice. 
U tome pomaže samo dobar egzorcizam elementarne ljudskosti. I pomažu primjeri. Koje moraju dati moralni autoriteti jednog društva i jedne države, naravno, ako to društvo i ta država moralne autoritete imaju. A s time Hrvatska tek ima problema. Tih moralnih autoriteta više nema. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije