Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješne poslovne priče

Kako nam je kreditiranje pomoglo ostvariti životni san

Foto: Shutterstock
1/5
18.08.2023.
u 07:30

OPG Damjanić i OPG Željko Šilc

Poljoprivreda je tvornica na otvorenom i svakodnevno donosi nove izazove, ali i rizike. Sve češće vremenske nepogode i klimatske promjene izravno utječu na proizvodnju stoga je važno imati pouzdanog partnera kako bi se lakše premostile svakodnevne prepreke. Donosimo vam dvije uspješne poslovne priče kojima je upravo pomogao takav partner.

Dva kraja, dvije različite kulture i dvije uspješne priče. Povijest vinarstva u Istri duga je tisućama godina, a ondje su starosjedioci uspješno svladali vještinu uzgoja plemenite biljke, vinove loze. Istarska regija može se pohvaliti prirodnim posebnostima, poput tla, reljefa i klime koja je spoj alpskog i mediteranskog zraka. Snaga sunca, mora, crvene zemlje i strasti pretočena u vino – tako bismo mogli opisati priču OPG-a Damjanić koja je započela još 2004. godine.

– Trenutak inspiracije bila je zima 2002./2003.godine, kad sam kao nezaposleni student razgledavao njive u obiteljskom posjedu. Tada sam si postavio pitanje: zašto ne bih i ja pokrenuo nešto svoje? Počeo sam razmišljati i planirati, i tako je sve počelo – govori Ivan Damjanić, vlasnik OPG-a koji u svojoj proizvodnji koristi tradicionalne obiteljske metode.

Vlasnik OPG-a Ivan Damjanić
Foto: OPG Damjanić i OPG Željko Šilc

– Obiteljsko naslijeđe, moja genetika me je uvukla u vinski svijet. Pedantnost i predanost odlike su koje vinar mora posjedovati da bi uspio proizvesti vino s karakterom, a trenutno su to sorte poput Malvazije istarske, Borgonje, Muškata žutog, Chardonnaya, Merlota, Cabernet sauvignona, Terana i Pinota bijelog.

Uz uspješno poslovanje često se vežu i izazovi, koji su dio posla, a svaki poslovni korak pretvara se u izazovni aspekt – od razvoja proizvoda, podizanja novih nasada, pronalaska radne snage, marketinga vina kroz nove kanale komunikacije, ali i sam plasman proizvoda kroz distribucijske kanale postaje i pretvara se u izazov kojeg prije nije bilo. No upravo to potiče ih da idu naprijed pa su tako i ciljevi sve veći, a ono što uvijek iz OPG-a Damjanić naglašavaju kao prednost – jest kvaliteta proizvoda.

– Trudimo se na razvoju dosadašnjih proizvoda, a i konstantno radimo na novom sortimentu i vrstama vina, dok će nam novi podrum omogućiti širi spektar mogućnosti kada je riječ o proizvodnji, a potom i kvalitativnom razvoju samog vina.

Snaga sunca, mora, crvene zemlje i strasti pretočena u vino
Foto: OPG Damjanić i OPG Željko Šilc

Na samom sjeveru Podravine smjestilo se pak obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo OPG Željko Šilc. Iako je njihova primarna djelatnost uzgoj tovne junadi više od 50 godina, zbog potrebe za dobivanjem stočne hrane u prehrani junadi, došli su i do uzgoja uljane repice. Iako se radi o kulturi koja je dosta zahtjevna za uzgoj (razlog je što se treba odraditi puno agrotehničkih mjera kako bi se postigao prinos koji bi opravdao ulaganja) u posljednjih nekoliko godina počeli su se uhodavati u proizvodnju 100% hladno prešanog ulja.

– U počecima, preradom uljane repice dobivali smo repičinu sačmu i biodizel koji smo koristili za vlastitu mehanizaciju. Međutim, mnogobrojne prednosti jestivog ulja potaknule su nas na upuštanje u vlastitu proizvodnju i plasiranja ulja na tržište. Donedavno se uljana repica koristila kao industrijska biljka za proizvodnju biodizel goriva, a danas, zahvaljujući svojim zdravstvenim, nutritivnim i kulinarskim karakteristikama, ima mjesta na svakom tanjuru – ističe Željko Šilc te objašnjava proces proizvodnje.

Ulje se dobiva procesom hladnog prešanja crnih sjemenki uljane repice
Foto: OPG Damjanić i OPG Željko Šilc

– Repičino ulje dobivamo procesom hladnog prešanja crnih sjemenki uljane repice, bez upotrebe topline, dok pri čišćenju ne koristimo klasičnu filtraciju kao ni centrifugiranja. Zahvaljujući tomu, naše ulje zadržava sve prirodne sastojke sjemenki repice što mu daje specifičan okus, miris i prepoznatljivu zlatnu boju – dodaje Željko.

Proizvodnja uljane repice u posljednjih nekoliko godina je u porastu, a najveći je izazov postići pozitivan financijski rezultat, što je poprilično teško u današnje vrijeme zbog visokih inputa proizvodnje i niske prodajne cijene, a mnogi još nisu upoznati sa svim blagodatima ove biljke. Ulje, osim što štiti krvne žile, smanjuje kolesterol u krvi, ima gotovo pa idealan omjer omega masnih kiselina te je odlično za ljude koji imaju problema s Chronovom bolesti.

U OPG-u Željko Šilc u posljednjih nekoliko godina uveli su proizvodnju 100% hladno prešanog ulja
Foto: OPG Damjanić i OPG Željko Šilc

Dvije različite poljoprivredne kulture i dva različita podneblja, no Ivan i Željko slažu se kako su upravo klimatske promjene ono što donosi najviše neizvjesnosti.

– Česte oluje unose nemir, ali svatko tko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom mora biti svjestan da je poljoprivreda tvornica na otvorenom i da rizik postoji. Kada je riječ o klimi, govorimo o cikličkom procesu na koji se moramo priviknuti i prilagoditi, jednostavno nova vremena, nova pravila – govori Ivan.

U takvim trenucima ključ za poslovanje je imati dobrog partnera, a Ivan i Željko svog su pronašli u Hrvatskoj poštanskoj banci.

– Zbog višegodišnjega dobrog poslovnog odnosa s bankom i dobrih financijskih rezultata OPG-a, u slučaju potrebe za kreditiranjem (uglavnom kratkoročni za tekuće poslovanje) to vrlo brzo riješimo u banci – dodaje Ivan te ističe kako poslovanje bez banke nije moguće, pogotovo kada su u pitanju veliki projekti poput pomoći prilikom realizacije mjera i potpora iz fondova Europske Unije (mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, modernizaciju).

– Kredit je bio jedina šansa kako bi se ostvario cilj u ovakvom projektu kao što je OPG, dok je promptnost i rješavanje zahtjevne papirologije jedan je od preduvjeta koji banka mora posjedovati kako bi bila partner investitoru u takvim projektima, jednostavno su neophodni za poslovanje – zaključuje Željko .

Sadržaj donosimo u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom, dioničko društvo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije