Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Web stranice ministarstava

Kako ministri komuniciraju: Paviću, Krstičeviću i Štromaru najmilije je vidjeti svoju sliku

Damir Krstičević i Marko Pavić
Photoshop
20.08.2018.
u 20:04

Čemu služe internetske stranice ministarstava i Vlade? Jesu li one još jedan medij za promociju dužnosnika ili platforma u službi građana, stručnih korisnika i novinara

Usporedili smo koliko i kakve informacije objavljuju Vlada i ministarstva te na koji način, dominiraju li prezentacijski objave o premijeru i ministrima. Brojke same po sebi nude odgovore. Premda nije problem ni u broju takvih objava, jer recimo na stranici njemačke vlade mogu se naći integralne verzije svih konferencija za novinare kancelarke Angele Merkel, sva priopćenja, izjave, intervjui, putovanja... što je korisno naći na jednome mjestu.

Problem je u nametljivoj prezentaciji u funkciji kreiranja kulta ličnosti pa i kroz objave sadržajno bezvrijednih informacija. Recimo, jedna vijest o ministru Paviću popraćena je sa šest njegovih fotografija, samoga ili s drugim sudionicama. Ili, tko ima koristi od vijesti na stranici Ministarstva gospodarstva “Ministar Horvat posjetio Špancirfest” te se sastao s Čehokom i drugim gradonačelnicima i zastupnicima sjeverozapadne Hrvatske, pri čemu se najviše nabraja tko je sve još bio s njima.

Sliku svoju ljubim

O istom događaju opširnu vijest je, ali po Hini, objavila Vlada pa tako doznajemo da je ministar rekao da će u poduzetnički sektor uskoro injektirati milijardu i pol kuna, a govorio je i o Uljaniku. Zašto njegov resor to smatra nevažnim!? Istodobno, druga i peta njihova vijest je da je pomoćnica ministra Ana Mandac bila na svečanim sjednicama u Virovitici i Varaždinskim Toplicama. Zar je to informacija od gospodarskog značaja!? Možda jedino za kritiku za što se koristi stručni kadar. Bio je ondje i potpredsjednik Vlade Tolušić, ali na stranici njegova resora te vijesti, eventualno lokalnog značaja, naravno, nema. Ili, energetska obnova zgrada je nedvojbeno važna preokupacija Štromarova resora, ali nije valjda jedina.

>>Pogledajte video - Juncker uštipnuo Plenkovića

Ponavljanje jest majka mudrosti, ali što je previše, previše je. Ne samo da vrve vijesti o tomu, nego su izmislili i mjesečnik na istu temu pod nazivom “Novosti” u čijih pet brojeva (na dvije stranice!) dominira fotografija ministra Štromara. Vlada i sedam ministarstava (pravosuđa, uprave, zdravstva, demografije, branitelja, regionalnog razvoja i državne imovine) imaju jednak vizualni identitet stranica što olakšava snalaženje zbog istih rubrika i organizacije stranice.

Neselektivni dokumenti

U rubrici Dokumenti kronološki, ali neselektivno, objavljuju različite službene pozive, natječaje, oglase, odluke, izvješća..., što je nepregledno i jer mogućnost filtriranja po nekim značajkama baš i ne funkcionira ili nije od pomoći. Ostalih 13 ministarstva vizualno kao da ne pripadaju istoj Vladi. Što nije slučaj s njemačkom vladom te nizom drugih. Doduše, njima je lakše dogovoriti se jer imaju 14, a mi 20 ministarstava. Premda, vizualno i urednički, iako odstupa, vrlo je kvalitetna stranica Ministarstva poljoprivrede, dobro organizirana, pregledna i informativna. Kao i stranice resora prometa, kulture, znanosti i obrazovanja, zaštite okoliša...

Rijetki su resori koji objavljuju broj zaposlenika (MUP i ministarstva državne imovine i regionalnog razvoja), te glavne proračunske podatke, kao i sve bivše čelnike (Vlada te ministarstva vanjskih poslova, financija, znanosti i obrazovanja). Opći prigovor je da je i neujednačena logika objava. Tako bi se za MUP moglo reći po broju objava u Novostima da je među vodećima, ali sadržajno te objave izgledaju kao kupusara jer se kronološki nižu bez ikakve logike po sadržajnoj istovjetnosti ili važnosti, već se objavljuje sve i svašta. Nekoliko podrubrika bi dobro došlo kao što ih imaju za javne nabave i natječaje, a osobito za rubriku Dokumenti u sklopu koje objavljuju strateške planove, financijska izvješća, strategije, statistike, zakone...

Pohvalno je i što imaju rubriku za građane s korisnim informacijama i obrascima. Kultura te znanost i obrazovanje objavljuju sve intervjue ministara, čime se dobiva slika o dostupnosti tih dužnosnika, a pridonose i vjerodostojnijoj komunikaciji. Najmanje objava imaju ministarstva zdravstva, uprave i financija, a najviše Vlada, MO i MUP. Vlada prednjači i po broju objavljenih dokumenata, a slijede ministarstva pravosuđa, državne imovine (oglasi), branitelja i zdravstva.

Damir Krstičević i Marko Pavić
1/17

Čemu služe internetske stranice ministarstava i Vlade

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Blaženka Divjak

144 objava

57 (39,5%) s ministricom

OPĆI DOJAM

U videoponudi su tri istupa ministrice Divjak iz veljače i svibnja, ne tako značajna. U rubrici Iz medija 19 je intervjua ministrice, što govori o njezinoj dostupnosti. U rubrici Znanost 25 je objava u 2018., od čega jedna s fotografijom ministrice, a u rubrici Obrazovanje pet od 22 objave. Zapošljavanje je zasebna rubrika.

 

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Marko Pavić

304 objava

131 (43%) naslov, podnaslov ili fotografija od 187 sa spomenom ministra

OPĆI DOJAM

Ministar dominira na stranicama, s fotografijom na većini stranica. Grafički izgled stranice bogomdan je za stvaranje kulta osobe.

 

Ministarstvo obrane

Damir Krstičević

721 objava

101 (14%) s ministrom u naslovu (59) ili podnaslovu (42), 19 intervjua!

OPĆI DOJAM

Vijesti su plasirane diskretno, no ministar dominira i u naslovima i na fotografijama, dojam je da se prati svaki njegov korak. Stranice su informativne, a najčitaniji je tekst kako postati časnik ili vojnik.

 

Ministarstvo poljoprivrede

Tomislav Tolušić

122 objava

35 (28,7%) s ministrom u naslovu ili na naslovnoj fotografiji

OPĆI DOJAM

Vizualno jedna od ljepših stranica. Ministar koji voli promociju ipak ne iskače toliko te je naglasak na informaciji, a ne na ministru premda se pojavljuje u 95 vijesti (78%). Pohvala i autorima tekstova i urednicima.

 

Ministarstvo financija

Zdravko Marić

52 objava

21 s ministrom u naslovu (40%)

OPĆI DOJAM

Informativni, pregledni, s brojnim servisnim informacijama za stručnu javnost i proračunske korisnike. Godišnjak im je neažuriran (2015.), kao i statistički prikaz koji nema podatke za 2018., a Hrvatska i EU ostali su u 2014.

 

Ministarstvo pravosuđa

Dražen Bošnjaković

76 objava

33 (43%) s ministrom u naslovu (8) i podnaslovu (25), 911 dokumenata

OPĆI DOJAM

Jedna od najinformativnijih stranica, ističe se osobito rubrikom Istaknute teme, ostavlja dojam transparentnosti po pristupu informacijama, a i primjer je da ministar ne treba biti u svakom naslovu.

 

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Tomo Medved

126 objava

16 (12,7%) s ministrom u naslovu (6) i podnaslovu (10) od 48 objava te 403 dokumenta

OPĆI DOJAM

Stranica možda i najmanje služi promociji ministra. Dominiraju vijesti o obljetnicama i iskapanjima. Nedostaju servisne informacije za branitelje.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Oleg Butković

227 objava

29 (12,8%) s ministrom u naslovu ili na fotografiji

OPĆI DOJAM

Vidljiv trud urednika stranice da ponudi više servisnih informacija i bude pregledan.

 

Ministarstvo kulture

Nina Obuljen-Koržinek

219 objava

48 (22%) s ministricom u naslovu, 50 objava u rubrici Iz medija

OPĆI DOJAM

Iznimno informativna stranica koja ostavlja dojam da objavljuje sve što je važno. Ponuda je razrađena po interesnim područjima.

 

VLADA

Andrej Plenković

740 objava, 449 (61%) o ministru u naslovu (377) ili podnaslovu (72), 1050 dokumenata

OPĆI DOJAM

Korektna stranica, ima dobar pregled istaknutih događanja, modernog dizajna

 

Ministarstvo turizma

Gari Cappelli

510 objava, 79 vijesti (15,5%) s ministrom u naslovu (58) ili podnaslovu (21), 137 dokumenata

OPĆI DOJAM

Vizualno dojmljiva stranica, dobro organizirana i pregledna.

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Predrag Štromar

156 objava, 50 (32%) s ministrom u naslovu ili na fotografiji

OPĆI DOJAM

Zasebno objavljuju priopćenja, što je dobro, te ih ove godine ima 73 (ministar u 23), u rubrici Prenosimo 28 je objava (9 s ministrom). Naslovnica ima 55 vijesti (18 s ministrom).

 

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Darko Horvat

141 objava, 44 (31%) s ministrom u naslovu i/ili na fotografiji

OPĆI DOJAM

Ministri su u prvom planu. Martina Dalić 28/86 (32,5%), a Darko Horvat 16/40 (40%), te još 15 u “međuvlašću”.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova

Davor Božinović

448 objava, 72 (16%) u naslovu (49) i podnaslovu (23)

OPĆI DOJAM

Objavama brojnih dokumenata, statistika, izvješća, javne nabave, savjetovanja... odaju dojam transparentnosti i da im je bitan odnos s građanima.

 

Ministarstvo državne imovine

Goran Marić

125 objava, 44 (35%) s ministrom u naslovu (29) ili podnaslovu (15), 403 dokumenta (uglavnom oglasi)

OPĆI DOJAM

Stranica s nizom dokumenata, no nepregledni su i neselektivno objavljeni.

 

Ministrstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Gabrijela Žalac

81 objava, 26 (32%) s ministricom u naslovu (10) ili podnaslovu (16) od 50 objava u kojima se spominje, 206 dokumenata

OPĆI DOJAM

Korektna stranica, informativna, ugodnog dizajna

 

Ministarstvo zdravstva

Milan Kujundžić

39 objava, 7 (18%) s ministrom u naslovu (3) ili podnaslovu (4), 345 dokumenata

OPĆI DOJAM

Dojam je da im nije stalo do građana, uočljiv je nedostatak servisnih informacija i zašto se ne bi objavljivale liste čekanja za pojedine preglede te drugi podaci.

 

Ministarstvo uprave

Lovro Kuščević

41 objava, 16 (39%) s ministrom u naslovu (14) i podnaslovu (2), 140 dokumenata

OPĆI DOJAM

Po broju vijesti postavlja se pitanje događa li se što u tom resoru. Plus im je statistička ponuda i ponuda registara te rubrika Istaknute teme.

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Marija Pejčinović-Burić

175 objava, 98 (56%) s ministricom

OPĆI DOJAM

Diplomatske aktivnosti i susreti u prvom planu. Plus je 14 intervjua, diskretno plasirane vijesti te servisne informacije za građane.

 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Tomislav Ćorić

92 objava, 36 (39%) s ministrom

OPĆI DOJAM

Imaju razrađene informacije po područjima unutar resora.

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Nada Murganić

168 objava, 5 (3%) s ministricom u naslovu, 111 dokumenata

OPĆI DOJAM

Treba li obavijesti o 44 radionice, 22 savjetovanja s javnošću te 19 poziva miješati s drugim vijestima?

Komentara 10

PR
prajdali100
20:25 20.08.2018.

Bitno je očešati se o Krstičevića.Bljak novinari, bljak novinarstvo, čisto žutilo.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
01:49 21.08.2018.

Pogledajte malo stranicu Mira Bulja, Petrova, Grmoje, PERNARA, Josipovica, SDPejaca...

DU
Deleted user
06:05 21.08.2018.

svi portali ministarstava su privatni portali ministara... ....sve se svede ministar ovo ono ovdje ondje putuje vraca se odlazi ...krsticeviceva mantra o covjeku kao sredistu svega je nauk iz akademije ...i to je tocno taj lik je on....tisucu puta bi bila veca vijest o njegovom gospodaru iz MSAN..ovako on sluzi za dezinformiranje...svi oni su kao osnovoskolci prema sredistu svega velikoj neponovljivoj savrsenoj nonicevoj kgk...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije