Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima li pilota u avionu

Novi prijedlog zakona izazvat će gašenje malog poduzetništva i Start-up scene

PR
17.08.2018.
u 15:02

Ne smije država propisivati poduzetniku koliku ce sebi plaću isplatiti

Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima rijetko je viđen pokušaj upropaštavanja i onako upropaštene ekonomije u Hrvatskoj.

Na stranu sada takozvana rasterećenja rada koja su dio ovog prijedloga, jer su tako niska da njihov učinak na plaće neće biti  nikakav, jedan prijedlog izmjene zaslužuje posebnu pozornost. U maniri najgorih socijalističkih zakonodavaca, bez imalo osjećaja za male poduzetnike koji u razvijenim zemljama čine okosnicu privrede, Vlada povećava koeficijent obračuna plaća sa 0,65 na 1,1.

Neupućenome to ništa ne znači, no u stvarnom životu to znači da vlasnik i najmanje tvrtke, malog jdoo-a sa samo jednim zaposlenim, mora(!) sebi isplatiti minimalnu bruto plaću od preko 11.000 kn. Ako to sebi ne osigura svaki mjesec biti će na udaru inspekcija jer je u prekršaju.

Znači, mučite se, radite, naplaćujete, sve ono što je nepoznato većini u državnom aparatu, i ne uspijete jedan mjesec sebi osigurati toliki iznos za plaću, vi ste u ozbiljnom prekršaju – kaže Ante Renić, član predsjedništva stranke Pametno.

Nije dovoljan vrlo visoki PDV, nije dovoljan porez na dobit, porez na dohodak, cijela sila parafiskalnih nameta, sad ćete još propisivati malim i mikro poduzetnicima koliku plaću moraju uplatiti kako bi vi uzeli više, a što je najgore, sve pod krinkom  tobožnjeg rasterećenja rada i pomoći poduzetnicima. Za rubriku vjerovali ili ne.

Ne smije država propisivati poduzetniku koliku ce sebi plaću isplatiti.

Rezultat svega predloženog, ako se prihvati u ovakvom obliku, naravno neće biti više naplaćenog poreza, nego puno više iseljavanja, otpuštanja i rada na crno, jer tko će se u takvim uvjetima usuditi osnovati svoju tvrtku i poslovati kako zakon propisuje.

Sve dobro opisuje komentar drage kolegice koji kaže: „Pa vlada nam svima čini uslugu, pokazuje kojim smjerom se trebamo kretat. Mladi vanka, mi stariji ili vanka ili na crno.“

>> Pogledajte video - Kako se građani nose s toplinskim valom

Komentara 16

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:32 17.08.2018.

Sada kada si moram plaćati doprinose kao da imam 5.600 kn, a isplaćujem 2.800 kn dobro su pretjerali. Slijedeće godine čim steknem uvjete ode ja u prijevremenu mirovinu pa dalje fuš punom parom, pa evo vam onda smradovi uhljebnički lijepih debelih 0 kuna.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
18:40 17.08.2018.

Cilj je jasan, totalna destrukcija Hrvatske. Ima u toj vladi više pupija nego na prvi pogled izgleda

Avatar Oneill
Oneill
16:33 17.08.2018.

Tek kad svaka garaža bude jedna radnja onda će nam biti dobro a ovo što čitam je protiv hrvatske .🔝🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije