Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop švercu

Kako je Varaždin u sat vremena “popušio” 11 milijuna cigareta...

cigarete (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
26.10.2011.
u 17:49

Kazne za prekršitelje dosežu do 900 tisuća kuna, ali i pet godina zatvora.

Mljevenjem 55.712 šteka cigareta, odnosno više od 11 milijuna komada cigareta te 900,72 kilograma rezanog duhana, čija je ukupna vrijednost procijenjena na deset milijuna kuna, Carinska uprava na deponiju varaždinske tvrtke Univerzal provela je akciju uništavanja zaplijenjenih duhanskih proizvoda.

Obavezna markica

– U prvih devet mjeseci ove godine na carinskom području Republike Hrvatske zaplijenjeno je nešto više od 41 tisuće šteka cigareta, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna. Želio bih istaknuti da je riječ o gotovo dva puta većoj zapljeni nego u istom razdoblju prošle godine – istaknuo je Mario Demirović, glasnogovornik Carinske uprave.

Uvjerljivo najveće zapljene bile su na području Carinarnice Vukovar s više šest milijuna komada cigareta. Slijedi Carinarnica Slavonski Brod sa 400 tisuća te Carinarnica Zagreb sa 337 tisuća cigareta.

– Svi duhanski proizvodi koji nisu označeni markicama Ministarstva financija smatraju se proizvodima na koje nije obračunata i plaćena trošarina te se njihovo puštanje u potrošnju, kao i kupovina te posjedovanje smatraju protuzakonitima – dodao je M. Demirović.

Kazne za prekršitelje

Prekršitelje čekaju visoke novčane kazne.

– Čekaju ih i kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina budu li podignute kaznene prijave. U slučaju prekršajne prijave kazne za fizičke osobe iznose od tisuću do sto tisuća kuna, a za pravne osobe od tri do 900 tisuća kuna, uz obavezno oduzimanje robe – istaknuo je M. Demirović.

Nakon mljevenja sav će se duhanski otpad spaliti u strogo kontroliranim uvjetima.

Komentara 19

Avatar otto_bismarck
otto_bismarck
22:20 26.10.2011.

pa to su prazne ili oštečene kutije.Isto rade i sa drogom.

NN
nije nego
21:45 26.10.2011.

Umisto da ga prodaju i zarade oni ga pale.

DU
Deleted user
14:54 27.10.2011.

27.10.2011. u 10:45h galejr je napisao/la: Zakon kaže da država ne može birati što će sa robom sumnjivog porijekla nego to odlučuje stvarni proizvođač, npr. kad se na carini zapljeni nekakva količina robe marke Nike tada Nike odlučuje što ćemoo s time, a ne mi. /* */ Nije istina ili jednostavnije lažeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije