Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobila i nadimak

Kako je varala ‘Majka branitelja’: Zaposlenica HZZO-a državi uzela 30 milijuna kn

vilim karlović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
08.04.2016.
u 09:50

Tužiteljstvo traži da se Jadranki Dinčir oduzmu 2,3 milijuna kuna koje je stekla na provizijama

Majka hrvatskih branitelja, to je bio nadimak, titula ili bolje reći šifra za Jadranku Dinčir, sada umirovljenicu, a nekada zaposlenicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), optuženu da je HZZO oštetila za oko 30 milijuna kuna. Optužnica protiv nje i Branka Beusa jučer je potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu, a u njoj je na gotovo 300 stranica detaljno opisano kako su ona i Beus te sada pokojni Stjepan Gott osmislili način da prevare HZZO i pri tome dobro i zarade.

Ministar s najkraćim stažem

Jadranka Dinčir i Beus optuženi su da su pomoću posrednika, među kojima je bio i Vilim Karlović, tražili branitelje, kojima su potom sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo. Sve se događalo od 2002. do 2005., a u optužnici se navodi 200-tinjak branitelja kojima je isplaćena naknada na koju nisu imali pravo. Među takvima je bio i Mijo Crnoja, ministar s najkraćim stažem u Vladi RH, kojem je prema optužnici, neosnovano i na temelju krivotvorene liječničke potvrde, 22. kolovoza 2003. isplaćena 92.331 kuna. Malo manje novca, 91.668 kuna, neosnovano je isplaćeno i Vinku Žuljeviću Klici, lani likvidiranom u zasjedi (ubojica još nije nađen, nap.a.). Iskazujući o toj isplati, Klica je kazao da ne poznaje okrivljene.

– Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i umirovljen sam kao RVI i sjećam se da sam ostvario neka prava preko HZZO-a. Nitko mi nije pogodovao jer sam prošao prilično težak put da ta prava ostvarim. Ove isplate se ne sjećam, a molbu poslanu HZZO-u 21. kolovoza 2007. nisam napisao osobno, ovlastio sam jednog od svojih vojnika. No u toj molbi navedene su neke neistine o mojem umirovljenju – kazao je Klica u istrazi.

Od Klice je zanimljiviji bio Vilim Karlović, bivši pripadnik Tigrova, čovjek koji je prošao i preživio pad Vukovara, pokolj na Ovčari te zarobljavanje i torturu u Sremskoj Mitrovici. Karlović je o tim strahotama svjedočio i u Haagu, a o svemu je napisao i knjigu “Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru”. Knjigu je pisao dok je boravio u istražnom zatvoru, u kojem je završio jer je u listopadu 2008. ubio svog kuma koji ga je kamatario te mu prijetio ubojstvom obitelji, zbog čega je bio osuđen na šest godina zatvora.

Ponudio mu pomoć

U priči s Jadrankom Dinčir i Beusom, Karlović je bio posrednik koji je za spomenuti dvojac tražio branitelje koji potražuju neka prava. A sve je počelo kada mu je 2003. Beus rekao da mu može pomoći oko nekih prava.

– Rekao mi je kakvu dokumentaciju trebam prikupiti i gdje je predati, te mi je kazao da mu od dobivenog iznosa trebam dati 50 posto. Trebao sam predati medicinsku dokumentaciju i ratni put, a da uplate HZZO-a sjedaju, obavještavao me Beus – kazao je Karlović. Pojasnio je da je o mogućnosti dobivanja novčane naknade izvijestio neke svoje suborce jer im je htio pomoći. Svi ti ljudi su, prema optužnici, dobili novac, a pola iznosa davali su Beusu. Tužiteljstvo smatra da je Beus tako “zaradio” oko dva milijuna kuna, te traže da mu se taj iznos oduzme. Traže i da se od Jadranke Dinčir oduzme 2,3 milijuna kuna, što je dobila kao proviziju u manipuliranju s novčanim naknadama. Ona i Beus u istrazi su se branili šutnjom. 

>>Isplaćena mu naknada od 92.000 kuna na koju nije imao pravo?!

>>Optužnica protiv službenice HZZO-a jer je sređivala braniteljske naknade onima bez statusa

Komentara 8

NE
nemanatrag
09:57 08.04.2016.

Nemrem verovati!?!?.....U Hrvatskoj!?!?!?

DU
Deleted user
09:58 08.04.2016.

Ne samo njih dvoje i bratu im Crnoji. Svima neka se oduzme i lijepo vrati državi. Ja mislim da je to pošteno. Ako ne može drugačije može pošteno.

DU
Deleted user
15:59 08.04.2016.

Kakve veze ima cija je ona majka ako nije netko od javnih osoba? Ovako ispada da su opet branitelji lopovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije