Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATKO MAČEK

Kako je mršavi dečkić i novinar HTV-a postao Sanaderov spin doktor

ratko maček
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autor
Ivanka Toma
04.11.2013.
u 09:15

U slučaju Fimi media brani se od USKOK-ove optužbe da je novcem iz crne blagajne HDZ-a kupovao medije

Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate držati hijerarhije ili vas pojedu piranje – poučak je Ratka Mačeka, čuvenog spin doktora Ive Sanadera, lansiran početkom tjedna s optuženičke klupe Županijskog suda u Zagrebu. Iznosio je obranu u predmetu Fimi medije – slučaju u kojem je na optužnici skupa s bivšim šefom – piranjom Sanaderom. Brani se od USKOK-ovih optužbi da je za račun HDZ-a novcem iz crne blagajne kupovao medije.

Zavidan imetak

A prije samo nekoliko godina Maček je politiku i političare dizao u nebesa. “Mislim da se visokom politikom ne bi smio baviti nitko tko nema kuću, dva auta i barem 50.000 eura ušteđevine. Tko će premijeru koji živi u stanu od 30 kvadrata vjerovati da može rješavati probleme građana”, trudio se Maček opravdati Sanadera, čije se enormno bogatstvo u javnosti počelo sve više preispitivati. Zapravo je sve vrijeme, od 2002. godine kada je postao glasnogovornik HDZ-a, a nakon parlamentarnih izbora 2003. glasnogovornik Vlade, bio osobni PR stručnjak Ive Sanadera. Mačekov se posao koncentrirao na “peglanje” javnog imidža svog šefa.

– On je samo provodio ono što su se on i Sanader dogovorili. A često nije imao što reći pa je ignorirao novinare.

“Javim se. Na sastanku sam. Smatraj riješenim”, tipične su Mačekove fraze od kojih na kraju ne bi bilo ništa, prisjeća se Mislav Bago, novinar Nove TV, suradnje sa Sanaderovim spin doktorom. Bago kaže da Maček nije ni mogao drukčije prema medijima jer je Sanader, koji je inače prezirao novinare, sve “probleme” rješavao izravno s vlasnicima medija, a Maček je samo izvršavao ono što bi se oni dogovorili. No, bez obzira na to što je samo provodio ono što bi mu šef rekao, Maček je imao nevjerojatnu moć, koja je s vremenom sve više rasla. To nam potvrđuju i HDZ-ovci. Oni uglavnom ne žele da ih se citira pribojavajući se da im ne izleti nešto zbog čega bi ih USKOK mogao pozvati za svjedoke. Zato neformalno rado svjedoče o tome kako je Maček moć crpio iz činjenice da je stalno imao otvoren ulaz kod Sanadera te da je spadao u krug rijetkih ljudi od njegova povjerenja. Usto je, kažu, mogao je i utjecati na njega.

– On nije bio moćan kao Luka Bebić, koji je spadao u prvi ešalon, ali je stalno imao otvoren pristup Sanaderu. Iz toga je izvirala njegova moć, koju je znao iskoristiti, i to za svoje ciljeve – izjavio nam je HDZ-ovac koji je imao visoku poziciju u stranci, ali danas o Mačeku i Sanaderu ne želi govoriti javno.

Čini se da je, proporcionalno s rastom moći bivšeg premijera Sanadera, a time i njegova spin doktora Mačeka, rasla imovina jednoga, pa tako i drugoga. Nenad Pavić, glasnogovornik Vlade Jadranke Kosor, sjeća se Mačeka iz vremena kada su obojica radila na HTV-u – Maček u dopisništvu Varaždin, a Pavić u Zagrebu.

– Poznajem ga od 1999. godine. Sjećam se da je s hrđavim peugeotom dolazio u Zagreb. Ni po čemu se nije isticao. Družili bismo se sporadično, kad bih naletio na njega na središnjem trgu na HTV-u – sjeća se Pavić bivšeg kolege koji je, u samo šest godina – od 2002., kada je radnu knjižicu prenio u HDZ, do 2008., kada se povukao u privatni biznis – stekao zavidan imetak. Tu je više PR tvrtki, vlasnički udjeli u lokalnim medijima, velebno imanje u mjestu Križanec kod Varaždina koje se prostire na oko 9500 kvadrata, od čega na kuću otpada 145 kvadrata i još 149 na pomoćne zgrade. Govori se o kući i stanovima u Varaždinu, nekretnini u Zagrebu, tu je vikendica na Viru...

– Maček je imao dobar start. Nije morao baš od nule – kaže Zlatko Mehun, Mačekov prijatelj i bivši šef dopisništva HTV-a Varaždin, koji ga je poslije, 2008. godine, zamijenio na mjestu glasnogovornika Vlade.

– On je iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u selu Kamenica kod Lepoglave, a roditelji su bili nastavnici u tamošnjoj osnovnoj školi. Kad se oženio, uselio se u kuću koju je sagradio ženin otac – kaže Mehun i pripominje da nikada nije zavirivao u to koliko Maček ima novca, ali navodi da se uvijek znao snaći i da je bio probitačan.

Njih su se dvojica upoznala 1992. godine. Izvještavajući s ratišta u Posavini, Mehun je bio ranjen i slijedio mu je dug i težak oporavak. Tada je HTV angažirao mladog Mačeka (rođen je 1967.), koji je nešto piskarao za Hinu i predavao hrvatski jezik na jednoj varaždinskoj školi.

– Bio je honorarac kad sam se vratio s bolovanja, a nakon nekog vremena primljen je u radni odnos – kaže Mehun, koji ima samo riječi hvale za Mačekov rad. Kaže da je bio vrlo korektan i da se ubrajao u bolje novinare, s čijim prilozima nikada nije bilo dodatnog posla. No, njih dvojicu iz toga vremena veže i osnivanje Varaždinske televizije (VTV). To je jedan od prvih sukoba interesa koji se Mačeku stavljao na nos. Tvrdilo se da je kao zaposlenik HTV-a istodobno bio vlasnik privatne televizijske kuće i da je opremu svoje privatne televizije skupo iznajmljivao HTV-u.

– Nije to bilo baš tako. Obojica smo imali suvlasnički udio u VTV-u, no ja sam se povukao nakon nekog vremena. VTV je u početku bio produkcijska kuća i imao je dobru opremu, koju je HTV povoljno rentao – kaže Mehun.Inače, kada se govori o vremenu dok je Maček živio i radio u Varaždinu, nije bilo nijedne pojedinosti koja bi upućivala na to da će se jednog dana prometnuti u najpoznatijeg hrvatskog spin doktora, koji se 2006. godine našao na Nacionalovoj listi sto najutjecajnijih Hrvata.

– Baš sam nedavno prolistala godišnjak i vidjela Mačekovu fotografiju. Bio je mršav dečkić, zgodna lica i kose. Pamtim to lice, ali ga se ni po čemu ne sjećam. Vjerojatno sam mu predavala dvije godine, a on se većinu satova skrivao u klupi iza nekog većeg i čekao da nevolja od fizike prođe – našalila se Marija Husar, Mačekova profesorica fizike na varaždinskoj Gimnaziji.

Samo je rekao: Dajem otkaz

Do kraja devedesetih Maček si je stvorio sve preduvjete za miran i pristojan građanski život u komotnoj sredini manjeg hrvatskog grada. Etablirao se kao HTV-ov dopisnik i postao šef HTV-ova studija u Čakovcu.

– Radio je vrlo korektno. Nije se ni po čemu isticao, ali nikad s njim nije bilo nikakvih problema. Ni prilozi koje je slao nikada nisu bili navijački niti na bilo koji način politički obojeni. Kao novinar nije pokazivao nikakvu sklonost HDZ-u. Bio je objektivan novinar iz provincije – opisuje Mačeka njegov kolega iz Zagreba koji je u to vrijeme radio u regionalnom programu.

Kaže da je Maček bio zadovoljan statusom na HTV-u, a isto nam je potvrdio i njegov tadašnji šef Mehun.

– Samo je došao jednog dana i rekao da daje otkaz. Rekao je da ide za glasnogovornika u HDZ. Otišao je u kadrovsku službu i uzeo radnu knjižicu – prisjeća se Mehun.

Nitko nam nije sa stopostotnom sigurnošću znao reći kako to da je Sanader angažirao baš Mačeka, no više je sugovornika uvjereno da je to bilo na prijedlog pokojnog doktora Marijana Mlinarića, koji je u prvom Sanaderovu mandatu u Vladi bio ministar policije.

– Maček je školski za HDZ odradio kampanju koju im je postavio irski strateg PJ Mara – prisjeća se Bago Mačekovih početaka u PR-u. Kada je potkraj 2003. godine HDZ dobio izbore, vidjelo se da je Maček već u prvom Sanaderovu ešalonu. Tako je Olga Ramljak u svom izvještaju o primopredaji vlasti između Ivice Račana i Sanadera napisala “da su u pratnji budućeg šefa vlade Ive Sanadera u Banske dvore bili Ratko Maček, Miroslav Kovačić, Stipe Čačija i Bianca Matković”. Kovačić se poslije pojavio kao suvlasnik vrlo uspješne Mačekove tvrtke MPR strateško planiranje. MPR je samo 2009. godine, koja je bila teška za PR agencije, imao prihod od čak 1,3 milijuna kuna.

HDZ-ovci redom hvale Mačeka kao PR stručnjaka. Kažu da je bio vrlo revan, sposoban i s radošću radio svoj posao. O Mačekovoj revnosti u obrani lika i djela svoga šefa Sanadera svjedoče nam i u SDP-u. Naime, 2006. godine Mislav Bago je dvije večeri zaredom radio intervjue. Prvu je večer ugostio Ivicu Račana, a drugu premijera Ivu Sanadera. Prema obojici je bio oštar, provokativan, kritičan, replicirao im i po nekoliko ih puta vraćao na isto pitanje. Intervjui su prošli, a Račan je bio u centrali SDP-a na Iblerovu trgu u društvu tadašnjeg glasnogovornika SDP-a, sada premijera Zorana Milanovića i još nekoliko SDP-ovaca kada je Milanoviću zazvonio mobitel. S druge je strane bio Maček. Predložio je Milanoviću da se zajednički, kao glasnogovornici, obrate vodstvu HTV-a i problematiziraju Bagin način rada.

No, čini se da Maček nije svima jednako revno radio PR. Kao HDZ-ovac bio je direktor svih predizbornih kampanji HDZ-a pa tako i kampanje Jadranke Kosor za predsjednicu države, a poslije Andriji Hebrangu. J. Kosor kaže da je radio korektno, ali je osjećala da na nju gleda kao na “malu od kužine”. Hebrang pak kaže da ima jako loše iskustvo s Mačekom. Tvrdi da mu je dva tjedna pred izbore htio dati ostavku.

– Rekao mi je da to ne ide dobro i da on u kampanji više ne bi sudjelovao. Tek nakon mojih, ne baš lijepih riječi, ipak je odlučio ostati – požalio se Hebrang.

Komentara 3

Avatar Finanz
Finanz
10:37 04.11.2013.

Hobotnica kojoj nema kraja.

ĆA
ćaćaća
10:58 04.11.2013.

a kad ćemo holdingove milijarde preobrojavati..o da zaboravio sam da to kontrolira partija a za nju nema suda..kao i do 90 e..kad će partija po novoj pravednosti privoditi ostojića za 25 mil kn vlahušića za 1-2 mil kn linića za stotine oproštenih milijuna(koje poslije treba i podjeliti) čačića i još puno njih...naravno u medijima ni riječi o njima..očito je da se u hrvatskoj sprovodi komunizam u ime demokracije..

Avatar MK
MK
11:20 04.11.2013.

Ima li i nesto konkretno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije