Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2015. u 20:00

Stanković i Nedjeljom u dva, ili TV SAO Krajine.

Ponedjeljak 14. prosinca

Hrvatska je puna političara koji žive u iluziji svoje moći i važnosti ili negdašnje moći i važnosti. Njihove "veličine" izgubile su se u pustoši koju su ostavili, ili se gube u prividima koje o sebi nastoje stvoriti. Na ovaj me tekst potaknuo novi neduhoviti internetski žalac kojim je danas, u povodu konzultacija o formiranju vlasti s čelnicima stranaka na Pantovčaku, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović htjela na Twitteru ubosti bivša premijerka Jadranka Kosor. Beskrajno tašta gospođa Kosor u svojoj se samosvidljivosti i umišljenosti još drži kao šefica Vlade i HDZ-a, a predsjednicu doživljava kao jednog od uzurpatora koji su je iz stranke otjerali na marginu s koje ne uspijeva ući ni u Sabor. Za nekoga tko tako ljubi svoju sliku pad iz najviše političke moći u državi u potpunu političku beznačajnost vrlo je bolan.

No u glumljenju značenja koje nema nije usamljena, dapače, Hrvatska je puna takvih frustracija. U jednom me razgovoru Ivan Aralica upitao imam li kakvo objašnjenje za bahato ponašanje Pupovca i još nekih Srba u Hrvatskoj, odgovorio sam nešto banalno, na što je on dodao: "Pupovac i ostali glume negdašnju moć koju su Srbi imali." Kratko, jasno, i izrečeno s pronicljivošću kakvu imaju samo veliki pisci. Doista, biti Srbin u politici s Pupovčevim ambicijama u Hrvatskoj, a više nemati pendrek koji su Srbi imali, golemu moć u miliciji, Udbi, političkim tijelima, Partiji i poduzećima – nije lako.

Negdašnji moćni Račanov ministar i neko vrijeme još moćniji potpredsjednik Milanovićeve vlade Radimir Čačić cijelo se predizborno vrijeme držao kao jedan od najvažnijih kandidata za novu vlast u Hrvatskoj, a premda je iz njegove koalicije s Josipovićem samo on ušao u Sabor, i u javnosti se počelo podilaziti njegovoj nerealnoj ambicioznosti, pa je "guran" za novoga premijera. Puno gori ishod u oslanjanju na svoju negdašnju moć imao je pak sam Josipović, koji je u politici ostao bez ičega. Gotovo liderskim ponašanjem u javnosti ističe se Karamarkov saveznik na izborima Darinko Kosor, u kojemu su ostali prilično duboki tragovi nekad jakog Budišina HSLS-a, stranke koja je već s Budišom doživjela potonuće iz kojeg možda i nema povratka.

I kao žrtva sramotne represije, i kao trijumfalist koji je upravljao sudbinama najmoćnijih stranaka te je bio možda najzaslužniji za Sanaderov uspon na čelo HDZ-a, i kao osnivač dugo uspješnog HDSSB-a, Branimir Glavaš danas sebi pridaje značenje koje više nema, ali i od toga i od paradiranja sa svojom "vojskom" zacijelo bi mu bilo mnogo bolje da ostane samo ratni junak koji je obranio Osijek i tako zaslužio poštovanje i zahvalnost goleme većine Osječana. Ali ima i obratnih primjera: ako dojučerašnji moćnici teško podnose svoj pad, dojučerašnji anonimci, kao što su članovi Mosta, lako se i u trenu pretvaraju u njihove bahate nasljednike. Svi ti primjeri pokazuju kako su vlast i politička moć – a u njima je uvijek riječ o odlučivanju o sudbinama ljudi i njihovih zajednica – najgora droga. Silom se prilika težnja za njom može potisnuti, ali lijeka za ovisnost o njoj nema.

Subota 12. prosinca

Partizansko načelo: ili pridobij ili likvidiraj!

Danas novine objavljuju Milanovićevu izjavu kako je HDZ čak "pokušao likvidirati" neke mostovce "u Gradecu, u Velikoj Kopanici, u Tompojevcima...", te kako je Most nastao iz otpora "prema zulumu HDZ-a u Metkoviću, u Omišu..." Ali objavljuju i jednu uspomenu na ministra uprave koju je ispričao glasnogovornik Mosta Grmoja. U gradu HDZ-ova zuluma, Metkoviću, uoči lokalnih izbora 2013. godine na jednoj tribini su Arsena Bauka upozorili tko je Jambo, s kojim SDP namjerava koalirati, a on je odgovorio – momci, politika je matematika. S takvom matematikom računa i Milanović kad kaže kako je informaciju o pokušajima smaknuća – jedini on!!! – čuo na televiziji, računajući da će tako pridobiti neke mostovce. Pa ako je u Hrvatskoj samo on to čuo na TV, bit će da mu je iz njegova partizanskog naslijeđa došapnuto načelo koje onda pripisuje drugima – ili pridobij ili likvidiraj!

Nedjelja 13. prosinca

Zašto HTV-u smeta hrvatski sabornik Ilčić

Danas je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 trebao nastupiti predsjednik stranke Hrast Ladislav Ilčić, ali mu je HTV-ovo uredništvo ili čelništvo otkazalo. Malo je zagonetno zašto. Jer, on odgovara kriterijima urednika emisije. Naime, Aco Stanković voli pozivati u goste ljude koji odjekuju u javnosti, a jugonostalgičari su ili žestoki protivnici Crkve, konzervativizma i hrvatskog domoljublja... kako bi s njima trijumfirao u preziru prema golemoj većini gledatelja, ali kadšto poziva i konzervativce, domoljube, vjernike i ine političke nepoćudnike kako bi se nad njima udbaški iživljavao. Kako god bilo, ostat će zabilježeno kako HTV-u ne smetaju propagatori četništva i ministri krvoloka Miloševića poput Aleksandra Tijanića, ali mu smeta hrvatski saborski zastupnik i predsjednik jedne stranke. Stanković i Nedjeljom u dva, ili TV SAO Krajine.

Utorak 15. prosinca

Kad se ljevičari nabacuju urbanim izričajem

Ljevičari su u medijima ili potomci šumskih "bandita", partizana, ili njihovi baštinici. Ali su unatoč tom šumskom naslijeđu u posljednjih 25 godina čvrsto stali na branik urbanih kriterija koje štite od ruralnih primitivaca. No kad se međusobno zakrve, dođu do izražaja šumska punjenja njihovih bioloških i ideoloških predaka iz kojih – puca li se, puca! Tako gostovanje Jurice Pavičića u "Nedjeljom u dva" na HTV-u feralovac Viktor Ivančić, o kojem je u vrijeme rata Pavičić govorio kao o dezerteru pa to sada i ponovio, naziva "umobolnom diskusijom" u kojoj je "nešto istinski imbecilno" branio poznati kolumnist. A o njegovu proturječnom svjetonazoru Ivančić se pita: "Od kojih je sve elemenata sastavljena ta pišalina?" O ljevičarskom voditelju iste emisije Stankoviću, zato što je nagazio RTL-ov "Big Brother", novopečeni erteelovac, ljevičar Šprajc je napisao: "Volim ćelave i glupe muškarce." A svojedobno je u jednoj polemici Stanković ljevičaru Kuljišu stavio u usta stih: "Jeo sam govna i opet ću." Kantu toga urbanog izričaja ne bi podnijela ni glava Ante Tomića.

Srijeda 16. prosinca

Novi ispad baletne inačice neodgojenog Milanovića

Ispadi Dinka Bogdanića, ravnatelja Baleta u HNK u Splitu, gdje je izvrijeđao rumunjsku balerinu riječima "fucking rumanian gipsy", nisu mu prvi u tom kazalištu. Ali ni u Hrvatskoj. Prije desetak godina sud ga je kaznio zbog vrijeđanja balerina u Zagrebu, o čemu se naveliko i pisalo i citiralo: "Vi ste gamad koju treba j...", "Skupi noge jer ti smrdi po bakalaru" itd. Poslije zagrebačkih vulgarnosti cijena mu je porasla, angažiran je u nekim televizijskim žirijima, pa se to i sada može očekivati. Inače, ne trebate puno pogađati tko mu čuva leđa, riječ je o SDP-u u Splitu koji je intendantu Golovku ostanak na čelu HNK uvjetovao dovođenjem Bogdanića. Baletnu inačicu neodgojenog Zorana Milanovića.

Četvrtak 17. prosinca

Bili smo i ostali ničija zemlja za svačiji prolaz


Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poslao je pitanje Europskoj komisiji o slovenskoj žilet-žici na granici s Hrvatskom zbog koje stradava divljač te koja izaziva nezadovoljstvo stanovnika s obje strane. Koje licemjerje! Picula ovim antiorbanovskim pomodarstvom brani svoju stranku koja u izbjegličkoj krizi nije učinila ništa za zaštitu Hrvatske, pa smo bili i ostali ničija zemlja za svačiji prolaz. Hoće li kome postaviti pitanje o tome zašto zbog nedostatka prepreka i "žice" na hrvatskoj granici u obliku novih radnih mjesta stradavaju Hrvati koji masovno bježe van od nesposobne Piculine stranke? Neće, naravno, jer njemu su rasprodaja i gospodarsko propadanje Hrvatske koji su nam bili uvjet za ulazak u EU donijeli golemu plaću od 7000 eura. Koju štiti žicom oštrijom od slovenske, a za životinje ga boli ona stvar.

Petak 18. prosinca

Na mostobranu SDP-ovi i HNS-ovi (grado)načelnici

Zoran Milanović pozvao je "na suradnju sve koji vide da bi suradnja Mosta s Domoljubnom koalicijom bila mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast." Dosad su mu se odazvali brat Krešimir, kojeg su bivši ministar Linić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, bivša ministrica Mirela Holy... optužili za nepodopštine što jako mirišu na teški kriminal, zatim Željko Sabo, kojeg je Milanović podupro kao kandidata za gradonačelnika Vukovara premda mu se sudilo (pa ga se i osudilo) za korupciju, za kriminal optužena bivša SDP-ova županica Marina Lovrić-Merzel kod koje se premijer gostio, za kriminal pravomoćno osuđeni SDP-ovi i HNS-ovi (grado)načelnici Dubrovnika, Gunje, Milne... A čujem da će mu u pomoć priskočiti i Josip Perković čim se vrati iz Münchena.

>> Umjesto s tri riječi – Karamarko, makni se, Stier udara cijelom knjigom

>> Terorizam, četničke ambicije, izbjeglice... razlozi su za obvezni vojni rok

Komentara 5

ML
Mladen63
08:40 19.12.2015.

Nisam siguran da li se za ovako plitke, pristrane, da ne kazem bezvrijedne tekstove na razini vodjenja dnevnika srednjoskolca koji jedva prolazi u skoli, isplati placati vasu "premium" pretplatu. Ako ovo sto je napisano po vama "premium", onda ste stvarnoo izgubili sve kriterije dobrog novinarstva (sto se na zalost vidi i ne samo iz ovog teksta).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije