Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinska kartica

Kajin: Čudi me da si velikan poput Sanadera nije "rezervirao" arkade

Damir Kajin
Arhiva VL
24.11.2010.
u 13:21

Ako satova nema u kartici, onda "sigurno" ne postoje, kazao je Markovinović

Zastupnik HDZ-a i član Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Krunoslav Markovinović kaže da se, kad se usporede dvije Sanaderove imovinske kartice, ona koju je predao sada i druga koju je predao kad je podnio ostavku na mjesto premijera, vidi da je u međuvremenu postao suvlasnik u trima novim tvrtkama.

- Kao član Povjerenstva mogu reći da je imovinska kartica stigla na vrijeme i da su prava upravljanja tvrtkama prenesena u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Kada je riječ o grobnom mjestu koje se našlo u imovinskoj kartici, Sanader nije izdvojen slučaj. Mogli ste primijetiti na Mirogoju da mnogi obilaze vlastita grobna mjesta još za života - nastavio je Markovinović. A na upit što je sa skupocjenom kolekcijom satova koju Sanader ni ovoga puta nije naveo u imovinskoj kartici, Markovinović je ironično odgovorio:

- Primijetili ste? Ako ih nema u kartici, onda satovi sigurno ne postoje.

Dodao je da će Povjerenstvo ubuduće na temelju novog zakona, koji je u pripremi, imati mogućnost provjere onog što je navedeno u imovinskim karticama. Zasad Povjerenstvo to ne radi jer nije ekipirano, a nema ni pravo na to. Na pitanje što je s Picassovim i Matisseovim slikama koje je navodno kupio nakon što je otišao s premijerske dužnosti, Markovinović je kazao da svatko ima pravo nadopunjavati karticu.

Na upit je li razočaran ili ljubomoran kad je vidio novu imovinsku karticu Ive Sanadera, Goran Beus Richemberg (HNS) kazao je da nije jedno ni drugo.

- Vidjeli smo da je Sanader jedan od bogatijih političara. Riječ je o imovini koja se računa u milijunima kuna i očito je to dokaz da se nekima u politici isplati taj posao. Vrijednost je tvrtki prilično impresivna s obzirom na to da su nedavno osnovane i da ih tek pokreće. Pronašao je način na koji će generirati nove prihode. Kada je riječ o grobnom mjestu, to i nije neuobičajeno. A to gdje se nalazi grobno mjesto govori o tome koliko košta. Činjenica da je naveo vrijednost pokretne imovine od oko milijun i pol kuna sublimira sve one priče o satovima i umjetničkim slikama. Jasno je da imamo polaznu osnovu da se može usporediti je li netko tko je 15 godina na državnim dužnostima mogao priskrbiti tolike vrijednosti. Nikome i ništa ne vjerujem dok ne vidim - zaključio je Beus Richemberg.

Damir Kajin (IDS) na pitanje je li ljubomoran na Sanadera ironično je odgovorio:

- Zar ste očekivali da će Sanader sam sebe prijaviti USKOK-u? Koliko je torba Barišić donosio u HDZ, taj čovjek ima i premalo, a ne dovoljno imovine. Problem je što je stvorio nakaradan sustav u kojem nije bilo samo za njega nego i njegove potpredsjednike, ministre i mnoge druge - kazao je Kajin.

Dvije su novosti u Sanaderovoj imovinskoj kartici: grobno mjesto u Zagrebu i udjeli u tri tvrtke. Kako to tumačite?

- Čudi me što jedan takav velikan za sebe nije rezervirao u najmanju ruku mirogojske arkade - otrovno je zaključio.

Arsen Bauk (SDP) nije, kaže, ni ljubomoran, ali niti razočaran Sanaderovom imovinom.

- Čini mi se da su mediji malo razočarani jer su doznali koliko je sati, ali ne i koliko je satova. Papir koji smo dobili dobra je podloga za raspravu kojoj ćemo svjedočiti idućih dana i tjedana. Mislim da će to biti nepresušan izvor inspiracije medijima, političarima i njihovim raspravama, jer pričama o imovini, ali i nekim drugim okolnostima koje bi dovele do povećanja te imovine, govori se o izjavama bivšeg rizničara HDZ-a, koje se prenose u medijima, o tome da je određeni dio sredstava dao osobno Sanaderu. Nesumnjivo je da će ta činjenica biti dosta prisutna u političkom životu Hrvatske, neovisno o tome što piše u kartici - kaže Bauk.

Josip Đakić (HDZ) kaže da imovinska kartica Ive Sanadera pokazuje da ima izuzetno vrijednu imovinu i nekretnine koje bi vjerojatno trebao opravdati nekakvom prihodovnom stranom, bilo plaćom, prodajom imovine ili nekom drugom transakcijom koje bi bile adekvatne onomu što je pokazao u kartici.

- Bilo bi dobro znati što su te pokretnine koje su navedene, a vrijedne su milijun i pol kuna. Teško je sve to prokomentirati - nastavio je.

Upitan vjeruje li da je Sanader sve prijavio bez ustezanja, rekao je da je teško u to vjerovati poslije svih afera.

Komentara 28

IV
ivanhorvat2001
14:42 24.11.2010.

jel kajin stavio svoj rolex u imovinsku karticu?

JA
jankoprekobrda
13:49 24.11.2010.

Sva imovina stecena nakon dvostrukog BANKROTA u Austriji, u samo cca 15 godina bavljenja politikom. E caca, moj ca si me ucia da triba radit i od svoga rada zivit.

SQ
squalus
14:51 24.11.2010.

Pa valjda satovi spadaju u pokretnu imovinu. Šta se svi čude? Zar nije dovoljno 1,5 milijuna kuna u satovima, umjetninama itd.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije