Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kada biste mogli kupiti garanciju koja bi vam omogućila lagodniju i izvjesniju budućnost – koliko biste je platili?

životno osiguranje
Foto: Thinkstock
PR
Autor
PR članak
26.01.2015.
u 10:15

Imate li osiguranu financijsku konstrukciju za budućnost ili živite kao većina građana iz mjeseca u mjesec? Razmišljate li uopće o štednji koja će vaš život u budućnosti učiniti nešto lakšim, lagodnijim ili barem izvjesnijim? Ne štedite jer smatrate da je to luksuz? Unatoč uvriježenom mišljenju da je štednja dostupna samo bogatijem sloju građana, na sreću, istina je ipak nešto drugačija.

Kada se govori o štednji većina građana će reći da se radi o čuvanju neke svote novaca koja nije potrebna za svakodnevnu egzistenciju te koja je nenadano došla na njihov račun. Sreća ili luksuz, jer takve situacije su rijetke, danas gotovo nemoguće, budući da prosječna hrvatska plaća pokriva tek najosnovnije troškove bez dodatnih financijskih izleta. Postavlja se pitanje što štedjeti i, naravno, na koji način te koja je korist cijele priče.

Postoje brojne mogućnosti, od dionica preko investicijskih fondova i oročenih štednji, manje ili više rizične, a uglavnom zahtijevaju, posebno kada su dionice u pitanju, određeno predznanje i poznavanje tržišta, uz neizostavnu komponentu rizika, stabilnosti te solventnosti. No, postoji još jedan oblik štednje koji je u zemljama Europske unije sve popularniji zbog mogućnosti koje obuhvaća i zbog sigurnosti ulaganja koje pruža, a riječ je o polici životnog osiguranja.

Premije životnog osiguranja u stalnom su porastu, no unatoč tome velik dio građana u Hrvatskoj još uvijek smatra da je riječ samo o „osiguravanju života“, odnosno uplaćivanju novca koji će njihovim obiteljima biti isplaćen u slučaju neželjenog - smrti. Činjenice su ipak drugačije i govore o tome da polica životnog osiguranja pruža brojne druge mogućnosti. Primjerice, koji će investicijski fond nastavljati uplaćivati premiju do isteka osiguranog perioda i isplatiti vam ugovorenu osiguranu svotu ako igrom sudbine postanete nesposobni za rad? Kako će vam pomoći dionice ako se igrom slučaja razbolite od bolesti od kojih danas Hrvati najčešće obolijevaju ili koja oročena štednja vam može jamčiti da će se u slučaju nepredvidive vaše smrti vašim najbližim isplati cijela osigurana svota bez obzira koliko vremena i koliko ste uplaćivali? I na kraju, mladim ljudima uvijek vrlo bitna stavka, mogu li vam dionice biti jamac prilikom dizanja stambenog kredita?

Odgovor na sva postavljena pitanja daje polica životnog osiguranja, jer je istovremeno štednja za budućnost, jamac za kredit i osiguranje za nepredvidive životne situacije, bilo da je riječ o smrti ili bolesti, te ono najbitnije, ona je početni kapital za djecu i njihova sigurnost u budućnosti. Treba uzeti u obzir još jedan vrlo važni čimbenik, a to je da osiguravajuća društva imaju vrlo stabilnu solventnost čime se mogućnost gubitka uložene, odnosno ugovorene svote, svodi na minimum. Jednostavno, životno osiguranje je najsigurnije mjesto na kojem uopće može biti novac građana, a kad se kaže novac ne misli se o dobitku na lotu, već o vrlo pristupačnom mjesečnom iznosu koji će se pored niza tekućih troškova činiti kao kap u moru. Također, polica životnog osiguranja može se produživati nakon isteka inicijalnog ugovorenog razdoblja trajanja te ako osiguranik premine prije dana isteka njegovoj djeci ili najbližima bit će isplaćen isti iznos koji je bio ugovoren.

Životno osiguranje je solidarna te, najbitinije, sigurna štednja kojom građani pristaju na nešto manju dobit u zamjenu za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji, a uzme li se u obzir da se uz životno osiguranje može štedjeti bez plaćanja poreza na osiguranu svotu - vi ste svakako dobitnik. Saznajte više o ugovaranju police životnog osiguranja i štedite bez obveze plaćanja poreza!

Želite prijaviti greške?