Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.10.2019. u 08:19

S prvim danom rada na reformi trebali su raditi i na plaćama...

Status nastavnika puno je važniji od plaće. To će na kraju cijele priče, ogoljen od sindikata i političkih manipulativnih alata, kojima se u nastavničkim redovima barata jače i od krede i spužve, ili po novom jače od tableta, kazati svaki učitelj. I to je bit njihove priče. No realnost je daleko od biti.

Status nastavnika uništila je politika, i to ne samo vladajuća nego i prethodne. Štrajk jest legitimno pravo borbe, ali ne bi kao u ovom slučaju trebao ili smio biti pozornica za kazališnu predstavu u režiji HNS-a ili HDZ-a u kojem glavne uloge igraju sindikalni čelnici, a s njima i učitelji. Jer i jedni i drugi i treći imaju loše argumente sažete od dijelova koji im odgovaraju – nikako cjelovite slike. HNS ne može govoriti da im nisu osigurani svi preduvjeti za njima važnu reformu, niti može tvrditi da im Vlada nije to omogućila. Oni kao zagovornici promjena s prvim danom rada na Školi za život trebali su raditi i na plaćama nastavnika. Onda su trebali raditi na njihovoj edukaciji, tek tada na kurikulima pa na opremi. To se zove planiranje.

VIDEO Konferencija "Živog zida" o štrajku u školama

Jer da su iskreno, kao što sada prezentiraju, htjeli stati na stranu nastavnika, onda bi još i prije radili pritisak i prijetili podrškom kako bi se s početkom primjene Škole za život osigurao bolji financijski položaj učitelja i uvrstilo ih se u proračun. Nisu – oni su u godini dana pripreme nastavnicima iz digitalnih učionica davali značke, gurajući ključne stvari pod tepih. Ili bolje rečeno, gradili su reformu od krova, ne temelja, glumeći na tome putu žrtve sa stotinu podmetnutih nogu.

Pritisak su trebali raditi i sindikati davno, a oni su se pak donedavno zabavljali anketom o zadovoljstvu Školom za život i kritizirali ministricu. Sada su ruku pod ruku u borbi za bolji standard. Dakako, trebaju i sindikati sindikalnim aktivnostima opravdati svoje plaće, daleko veće od nastavničkih. A tko i na temelju čega garantira da sav taj višak poslova “Škole za život” ima pozitivne učinke na učenike koji su sustavu najvažniji? Ni takve analize Hrvatska nema. Možda bi i to trebao biti povod za štrajk? U normalnoj državi svakako bi bio.

Komentara 2

PA
padavica55
15:27 11.10.2019.

Smatram da učitelji i profesori imaju pravo tražiti povećanje plaća. Da, u nekoj drugoj zemlji gdje privatni sektor toliko ne trpi. Znam is vlastitoga iskustva da rade premalo, satnice učitelja nisu velike i mora se priznati da se nitko od njih nije previše potrudio van nastave; pomoć djetetu s problemom oko učenja. Čak imam dobar osjećaj da ih nije briga, a pojedinci bi vrlo rado cijelo gradivo prebacili na leđa roditelja. Čas pojedincima koji posao rade savjesno. Ne znam koliko imaju godišnjeg odmora (dana) - to se ne zna. Ta brojka daleko je veća nego u privatnom sektoru.

DU
Deleted user
08:57 11.10.2019.

A što će im reforma kad svaki tatin sin može doći u školu s BMW-om i profesoru reći "A što će mi sve ovo u životu, vidi što ste vi postigli? Znate, moj tata je u HDZu a to ipak nešto vrijedi jer njega se pita."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije