Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proeuropski vođa?

Kacin: Novi predsjednik ne može zaustaviti Srbiju na putu prema EU

'29.04.2010., Porec - IDS organizirao Medjunarodnu liberalnu konferenciju Hrvatska prema EU - liberalni pristup. Jelko Kacin.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
21.05.2012.
u 12:14

Nikolić je podržao ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU čime je jasno dao do znanja što ga zanima, smatra izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju

Srbija je u svom približavanju Europskoj uniji došla toliko daleko da je ni jedan predsjednik ne može zaustaviti na tom putu. Mislim da svaki predsjednik želi nastaviti i ubrzati taj put. Prema onome što je rekao novi predsjednik, to i očekujemo od njega, komentirao je pobjedu Tomislava Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

Kacin komentira i da su glavne teme Nikolićeve kampanje bile kritike korupcije i socijalnih nepravdi u zemlji, dok je pitanje Kosova, smatra Kacin, donosi DW, bilo poprilično marginalizirano u odnosu na njegov prijašnji stav da je Kosovo "crvena crta" koju Srbija ne treba prijeći kako bi ušla u EU.

Europski analitičari nakon jučerašnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora komentirali su da je Nikolićeva pobjeda veliko iznenađenje, ali isto tako naglašavaju kako se Nikolić, inače poznat po nacionalističkoj politici i strogoj retorici, iz ultranacionalista transformirao u proeuropski orijentiranog vođu Srbije. Ipak, i dalje se postavlja pitanje koliki je zapravo opseg te transformacije s obzirom na njegovu političku prošlost te koliki će utjecaj njegova pobjeda imati na stanje u samoj Srbiji, na eurointegracije i suradnju u regiji, a posebice suradnju s Kosovom.

Kacin pak smatra da odgovor na pitanja odnosa novog predsjednika prema Kosovu daje i činjenica da je kao potpredsjednik Srpske radikalne stranke podržao ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU čime je jasno dao do znanja "što Nikolića zanima".

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
12:46 21.05.2012.

Kada i ako Srbija udje u EU,hoce li ona blokirati Kosovo i BiH?

RO
RobyRoby
13:10 21.05.2012.

transformacija iz ultranacionalista u proeuropskog vođu... VUK MJENJA DLAKU ALI CUD NIKADA, SAMO JE POSTA MUDAR DA DODJE NA VLAST.

SI
sisacka
13:14 21.05.2012.

Kacin razmišlja tipično slovenski,maleni,a napuhani.Mjenjajte se za teritorij Kosovo u sloveniju,a Slovenija na Kosovo. Onda ćete imati zapadni Balkan,i želja vam se ispunila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije