Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poboljšanje odnosa

Južnokorejski predsjednik želi više improviziranih razgovora sa Sjevernom Korejom

Moon Jae-in i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.05.2018.
u 09:36

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna otkazao susret s Kimom, planiran za 12. lipnja u Singapuru, da bi se poslije opet vratio toj ideji.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao je u ponedjeljak kako bi trebalo upriličiti više improviziranih razgovora sa Sjevernom Korejom, uključujući i one na vrhu, koji bi se održali između unaprijed dogovorenih susreta.

Moon i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un iznenada su se u subotu sastali u pograničnom selu Pannmunjom, a u razgovorima su se složili kako summit između predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje treba biti održan.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna otkazao susret s Kimom, planiran za 12. lipnja u Singapuru, da bi se poslije opet vratio toj ideji. 

"Ono što je najvažnije vezano uz najnoviji summit čelnika dviju Koreja jest činjenica da su čelnici lako uspostavili kontakt, lako dogovorili susret i lako razgovarali o najhitnijim pitanjima, bez komplicirane procedure i formalnosti, kao na uobičajenom sastanku". kazao je Moon u razgovoru sa svojim savjetnicima.

"Ako ste uz formalne summite u mogućnosti održati radni susret i razgovore s obiju strana Panmunjoma ako je to hitno potrebno, tada će to potaknuti i brže napredovanje međukorejskih odnosa", zaključio je Moon.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ponovno je potvrdio svoju predanost "potpunoj" denuklearizaciji korejskog poluotoka i planiranom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon susreta u subotu.

Američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali su se pak u nedjelju u selu na granici između Sjeverne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog summita koji, po riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa, donosi "sjajan potencijal" za Sjevernu Koreju.

Glasnogovornica američkog ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert objavila je pak, najavljujući razgovore koji su na nižim razinama održani u nedjelju, da se i dalje priprema sastanak predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima Jonga Una.

Pogledajte i galeriju: Lažni Kim Jong Un u Singapuru

Moon Jae-in i Kim Jong Un
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije