Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistička pogreška na djelu

Jugoslavena kojih nema u Austriji izbrojili 128.000

Beč
Foto: Reuters/PIXSELL
16.02.2016.
u 06:58

Austrijanci ugostili 140.000 turista iz Slovenije, 118.000 iz Hrvatske, a svi ostali s ovdašnjih prostora završili u turističkoj statistici kao - Jugoslawien.

Ime države upokojene prije više od dva desetljeća mnogi i dandanas uzimaju u usta. I to podjednako u svim državama nastalima iz Jugoslavije. Jedni će negdašnju zajedničku državnu tvorevinu nostalgično spomenuti po dobru, drugi je strastveno pamte po zlu, a za treće, možda i najbrojnije, Jugoslavija je u međuvremenu postala ravna crta.

Sve se to, reklo bi se, manje-više moglo i očekivati. No, ne i da će netko 2016. u Europi još uvijek brojati Jugoslavene. Točnije, Jugoslawien, kako stoji u turističkoj statistici Austrije za 2015. godinu. Istina, Austrijanci korektno broje koliko su u prošloj godini imali gostiju iz Hrvatske i Slovenije, ali u jednoj su koloni i nepostojeći Jugoslaveni.  Ni prvih, ni drugih, a, bogami, ni ovih trećih, očekivano, nema na popisu 15 najbrojnijih nacija tijekom 2015. u kojoj je Austrija ugostila 39,4 milijuna turista i ubrala 135,2 milijuna noćenja. Detaljnija analiza, razaslana newsletterom austrijske turističke organizacije, donosi pregled turističkih dolazaka iz čak pedesetak zemalja i otkriva da su sami Austrijanci s 12,7 milijuna putovanja bili najbrojniji austrijski turisti, Nijemci su s 12,1 milijuna dolazaka bili drugi, a po brojnosti slijede Nizozemci, Švicarci, Talijani, Britanci... 

Iz negdašnjih jugoslavenskih republika 400.000 dolazaka

No, nije zanemariv ni posjet iz negdašnjih jugoslavenskih republika, odakle su austrijski domaćini, koji su prošlu godinu ukupno završili s 4,9 posto više turista i 2,5 posto više noćenja, registrirali zamalo 400.000 dolazaka. Slovenaca je pritom bilo nešto više od 140.000, Hrvata 119.000, a Jugoslavena kojih nema – čak 128.000. I svi su u plusu prema 2014. godini. Zajedničko im je, kao i većini drugih austrijskih gostiju, da su se u prosincu, nakon terorističkih napada u Parizu u studenom, prorijedili, pa je Slovenaca bilo pet posto manje nego u istom mjesecu lani, Hrvati su šest posto malobrojniji, a minus "Jugoslavena" iznosi čak deset posto. 

Jedan minus u ovoj priči ide i austrijskim turističkim statističarima. U tamošnjoj turističkoj organizaciji na prvu odgovaraju kako daju podatke po zemljama i da kategorija Jugoslawien više ne postoji. Ali, upućeni na sasvim određenu tablicu, uviđaju omašku i zahvaljuju na upozorenju. Sporna će kolona, obećaju, biti popravljena.

>>Kliman najavljuje 670 milijuna eura investicija u turizam

>>Hrvatskoj crnogorska lekcija o privlačenju ulagača u turizam

Komentara 1

BA
bakulušić
18:32 16.02.2016.

Tako je netko tvrdio da ih nema ni u Zagrebu a pogledajte rezultate izbora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije