Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebna analiza

Jovanović: Nešto nije u redu ili u testu ili u nastavnicima

željko jovanović (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
30.05.2012.
u 11:34

Sindikat nastavnika: Jovanović se ponio kao na Divljem zapadu te je čak osnovao porotu da potvrdi njegovu presudu

Ministar obrazovanja Željko Jovanović ustraje na stavu da je matura iz hrvatskog jezika imala pogreške i da je nužno promijeniti koncepciju testa. Predložio je da se nađu stručnjaci ministarstva i Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja te da nađu najbolje rješenje.

– Nešto nije u redu ili u testu, ili načinu provođenja programa, ili nastavnicima, te je zato potrebna analiza ispita – kazao je Jovanović na današnjem predstavljanju izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju o osnovnoj i srednjoj školi.

Prema tim izmjenama ukinut će se ocjenjivanje na polugodištu, dat će se šansa učenicima trogodišnjih škola da nastave obrazovanje u četverogodišnjim školama te će se zabraniti stalno zapošljavanje nastavnika koji nemaju odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja. Predloženim izmjenama ograničit će se i seljenje iz jedne škole u drugu na 31. ožujka te će škole financijske obveze nastale pravomoćnim presudama morati plaćati sa svog računa. Uvest će se i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a status učenika produljit će se godinu dana nakon završetka zadnjeg razreda kako bi se mladima dala šansa da razmisle hoće li nastaviti obrazovanje.

>> Sporna pitanja iz hrvatskog jezika većina učenika riješila točno!

>> Jovanović: Netko će snositi odgovornost za 12 dvojbenih pitanja

>> Riješite test hrvatskog jezika koji je maturante digao na noge

>> Sirovatka: Ne mislim da bih trebao dati ostavku zbog državne mature

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas je prozvao ministra obrazovanja Željka Jovanovića da je zbog državne mature digao puno buke nizašto te izvrijeđao nastavnike i struku ne birajući riječi. Kako je kazao predsjednik sindikata Branimir Mihalinec, umjesto da pozove svoje stručnjake i ravnatelja Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja Gorana Sirovatku da rasprave o problemu, ministar se ponio kao na Divljem zapadu te je čak osnovao porotu da potvrdi njegovu presudu.

– Sve je bilo nizašto. Kao što su pokazali rezultati testa, učenici su se zaštitili svojim znanjem. Nitko ne može štititi neznanje i nadam se da ministar nije ozbiljno mislio kada je postavio cenzus od 90 posto točnih odgovora. Ako je tako, mogu se samo diplome dijeliti – kazao je Mihalinec. Upozorava da je ministar, ne bi li se svidio javnosti, najavio strukovnu maturu.

– Uvrijedio je učenike i nastavnike strukovnih škola, no oni nisu prvi koje je uvrijedio. Ministar ovakve stvari može najaviti jer se ne razumije u sustav. Ako bi se krenulo u strukovnu maturu, onda bi se trebalo napraviti stotine njih jer toliko ima programa i strukovnih škola. Strukovne škole ne trebaju svoje mature – kazao je Mihalinec, napominjući da se na državnu maturu prijavljuje 90 posto učenika strukovnih škola, a 60 posto njih uspije upisati fakultet. Naglašava da je time dana jednaka šansa svima, i onome iz najbolje zagrebačke gimnazije i nekome iz strukovne škole u Zagori i da je time matura dobila smisao. Također je upozorio da ministar očito želi ukinuti državnu maturu jer je tako najavljeno i u Planu 21.

Sindikat trenutačno analizira ispite probne mature čiji je autor Marko Alerić, voditelj stručne skupine koju je Jovanović oformio.

– Voditelj ministrove porote voditelj je grupe koja je radila ispite za probnu maturu i sad analiziramo njegove genijalne ispite da vidimo koliko su drukčiji od ovih zločinačkih – kazao je Mihalinec. Sindikat se složio da je ministrovo miješanje štetno i politički loše te da se on nije državnički ponio.

Komentara 208

OB
-obrisani-
15:26 30.05.2012.

30. 05. 1990. Dan Državnosti - zauvijek će ostati u našim srcima...

NB
Navrnuti Bracanin
08:57 31.05.2012.

Pa kakav bezgriješan lik. Zasigurno je i bezgriješno začet.

HR
Hrvat1949
12:50 30.05.2012.

tako se bahato ponasa samo mu jos kolt treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije