Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši predsjednik

Josipoviću uručena nagrada Praškog društva za međunarodnu suradnju, na konferenciji izvedene njegove skladbe

Zagreb: Intervju tjedna s Jadrankom Kosor i Ivom Josipovićem
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
15.11.2022.
u 17:16

Inače, Praško društvo za međunarodnu suradnju utemeljeno je 1997. godine s ciljem promicanja političke, gospodarske i znanstvene suradnje u srednjoj Europi i stvaranja mreže političara, diplomata, gospodarstvenika i akademika

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović 14. i 15. studenoga 2022. sudjelovao je na godišnjoj konferenciji Praškog društva za međunarodnu suradnju (Prague Society for International Cooperation) u Leipzigu u Njemačkoj. Tamo mu je uručena godišnja nagrada tog društva.

Nagrada se od 2000. godine dodjeljuje osobama koje su posvetile život javnom djelovanju. Među primateljima godišnjih nagrada nalaze se Hans-Dietrich Genscher, Václav Havel, Madeleine Albright, Miloš Forman i 14. Dalai Lama. A osim etabliranim imenima, nagrada se dodjeljuje i mladima, najčešće za ostvarenja na području znanstvene djelatnosti i aktivizma, kao poticaj za nastavak javnog djelovanja, piše Fenix magazin.

Ove je godine u sklopu konferencije uručeno šest nagrada, za tekuću i protekle tri godine u kojima se ona nije dodjeljivala zbog pandemije. Uz Ivu Josipovića, koji je dobio priznanje za 2021. godinu, ostali dobitnici su kirurginja i aktivistica za ljudska prava Ma Thida iz Mjanmara (za 2022. godinu), dugogodišnji njemački šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher i posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a Markus Meckel (za 2020. godinu) te znanstvenik i disident Ivan Havel i znanstvenik i filozof Ivan Chvatík (za 2019. godinu).

Inače, Praško društvo za međunarodnu suradnju utemeljeno je 1997. godine s ciljem promicanja političke, gospodarske i znanstvene suradnje u srednjoj Europi i stvaranja mreže političara, diplomata, gospodarstvenika i akademika. U sklopu ovogodišnje konferencije održane su tri panel-rasprave. Josipović je bio panelist na prvoj, kojoj je tema bila aktualni razvoj događaja u Ukrajini i odnosa s Rusijom. 

Bivši je predsjednik istaknuo iskustva iz domene politike pomirenja koju je prema vlastitim riječima provodio tijekom predsjedničkog mandata, upozorivši na strahote i dugotrajne posljedice ruske agresije u Ukrajini. Prema njemu, Europska unija i zapad trebaju poslati pouku o potrebi za snažnijim jedinstvom, posebno unutar Unije.

U nastavku prvog dana konferencije održan je koncert na kojem je pijanistica Katarina Krpan, redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, izvela tri skladbe Ive Josipovića. Ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu na godišnjoj konferenciji Praškog društva za međunarodnu suradnju sudjelovali su veleposlanik Gordan Bakota i diplomatski savjetnik Domagoj Marić, stoji u priopćenju iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu.

Komentara 3

Avatar grozniivan
grozniivan
18:09 15.11.2022.

jel vratil židovima stan?

SA
sasha68
17:35 15.11.2022.

antife antifama djele ,,prestizne,,nagrade ajme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije