Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŽENA

Josipoviću nedostaje žena general, a J. Kosor više kolegica

josipović
Sanjin Strukić/Pixsell
Autori: sh, pmž, iv, vm
08.03.2010.
u 11:13

Žene su slabije plaćene od muških kolega, u Saboru ih ima samo 22 posto, u lokalnoj upravi 10 posto, a na veleposlaničkim mjestima jedva 13 posto

Imamo Ustav, imamo zakone, ali ipak svake godine na Međunarodni dan žena političari nježnijem spolu obećavaju borbu za ravnopravnost spolova. Isto je predstavnicama svih ženskih udruga u Hrvatskoj jučer obećao i predsjednik Ivo Josipović.

Potpora poduzetnicama

Zna on da su žene najviše diskriminirane na tržištu rada. Da su slabije plaćene od muških kolega za iste poslove, da ih je u Saboru samo 22 posto, 10 posto u lokalnoj upravi, 13 posto na veleposlaničkim mjestima...

Zna Josipović i da svakih 15 minuta u Lijepoj Našoj pretuku jednu ženu. I obećava da će se boriti za bolje pravosuđe i socijalne službe koje će raditi na prevenciji nasilja. Borit će se i za izmjene Zakona o potpomognutoj oplodnji jer, kaže, nitko nikomu ne može uskratiti pravo na roditeljstvo. Sramota je, kaže, da se i 15 godina od rata ne vrednuje doprinos žena u njemu i da u 2010. nemamo ni jednu ženu generala.

Naobećavala se i premijerka Jadranka Kosor te najavila da će Vlada ovaj tjedan donijeti strategiju za potporu ženama poduzetnicama. Podsjetila je poslodavce na poštovanje Zakona o radu, protiv diskriminacije i ravnopravnosti spolova te dodala da će se boriti za veći broj žena u politici te poštovanje odredbe o 40 posto žena u predstavničkim tijelima.

Neostvarena prava

I tko zna. Možda iduće godine na Dan žena Ženska mreža Hrvatske neće kao danas u centru Zagreba prosvjedom upozoravati na neostvarena ženska prava. Možda neće morati tražiti da se stopa zaposlenosti žena i muškaraca izjednači i da se ograniči rad na određeno na najviše godinu dana, da žene imaju pravo na odluku i besplatan pobačaj, ali i da se uvede seksualni odgoj u škole, a satovi vjeronauka vrate u crkve. A možda se opet sjetimo one “obećanje ludom radovanje”.

Komentara 95

BA
Babadroga
13:20 08.03.2010.

Nemamo generalicu ali smo zato dobili \"predsjednicu\"

OB
-obrisani-
13:53 08.03.2010.

Tkome god u hrvatskoj treba renovirati kuću neka se javi Obersnelu ,on će dat lovu poreznih obaveznika jer je to sve po zakonu da država daje lovu u privatnu infrastrukturu!Tako rade godinama našu lovu poreznih obaveznika troše u sve i svašta po prijateljskim vezama a nitko ne odgovara.Sramota a onda se kriju iza svoje komunistićke partije pa misle da još žive u Jugoslaviji! Živio Gazda od CKSKH!

Avatar Svećenik
Svećenik
15:08 08.03.2010.

Hrvatin ... i ne bi mogo više iz zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije