Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit NATO-a

Josipović i Kitarović susrest će se kod princa Charlesa na domjenku

kitarovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.09.2014.
u 17:00

Ovo je posljednji veliki događaj na kojem Kitarović radi prije odlaska u kampanju

– Veselim se tome da dolazi predsjednik moje države i nadam se da ćemo se uspjeti pozdraviti na summitu – poručila je jučer iz Walesa Kolinda Grabar Kitarović koja je kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a već doputovala na mjesto održavanja skupa koji glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen naziva “krucijalnim summitom u povijesti NATO-a”, a na koji sutra dolazi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Novi izazovi

Mogući susret Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića na tom međunarodnom skupu zanimljiv je i zbog toga što su njih dvoje vodeći kandidati na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, a ovaj je summit posljednji veliki događaj na kojem pomoćnica glavnog tajnika NATO-a radi prije završetka mandata i odlaska u kampanju.

Kolinda Grabar Kitarović po svojoj dužnosti ima mogućnost ulaziti i izlaziti iz dvorane u kojoj će sjediti lideri 28 država članica NATO-a na summitu koji službeno počinje u četvrtak i traje još u petak. Ona ne sjedi za stolom, nego u pozadini dvorane, no moguće je da se susretne s predsjednikom Ivom Josipovićem koji sjedi za stolom i predstavlja Hrvatsku. U hrvatskoj delegaciji još su i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović.

No i prije nego što summit službeno počne, pomoćnica glavnog tajnika zadužena za javnu diplomaciju ima mnogo posla u Walesu. Jučer je sudjelovala na konferenciji pod nazivom “NATO: novi horizonti i novi izazovi” organiziranoj na sveučilištu u Cardiffu, na kojoj je bio i prvi ministar Walesa Carwyn Jones. Danas Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na još jednoj popratnoj konferenciji summita koja je posvećena pitanju pruža li NATO sigurnost na uvjerljiv način i kako unutar saveza ojačati sigurnosne i obrambene kapacitete. A sutra Grabar Kitarović otvara skup pod nazivom “Summit budućih lidera”, na kojem će u jednoj od rasprava, na temu “stabiliziranja Balkana”, uime Hrvatske govoriti i ministrica Vesna Pusić.

I predsjednik Josipović i Kolinda Grabar Kitarović pozvani su, zajedno s liderima svih drugih zemalja članica i dužnosnicima NATO-a, na primanje koje u četvrtak navečer organizira princ od Walesa Charles.

Glavna tema – Ukrajina

Nije unaprijed poznato hoće li, ako se susretnu na summitu ili na domjenku kod princa Charlesa, Josipović i Grabar Kitarović imati prilike i volje razgovarati o predizbornim temama oko kojih su prilično oštro razmjenjivali međusobne optužbe u medijima. Glavna tema kojom će svi biti zaokupljeni na summitu jest nova prijetnja europskoj sigurnosti koja se javlja nakon ruske aneksije Krima i rata na istoku Ukrajine.

>> 'Žalimo što je Grabar-Kitarović stanje u HRZ-u ocijenila 'više nego jadnim''

Komentara 23

SE
sestrićna
17:10 03.09.2014.

navodno drug ivo nosi bedž maršala na reveru da ga prepoznaju..

OX
oxymoron
17:24 03.09.2014.

Nek Kolinda drzi ovo dvoje ( Josipovic, Pusic) na pogledu i nek pripazi da nas po obicaju ne osramote i uvale u neku glupost...jos malo pa cemo ih se oboje rijesiti.

KO
Komacero
17:20 03.09.2014.

Znamo kako nas zastupa Josipovic i Pusic jao si ga nama oni u Begesu mogu okrenut vola na raznju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije