Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja

Josipović i Holy provezli se elektroautomobilom, Mesić ga podržao

Josipović Holy Mesić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/12
06.12.2014.
u 13:57

- Da bi se smanjila količina stakleničkih plinova, mi nužno moramo promijeniti naše ponašanje - kazao je predsjednik.

Iako je bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić govorio kako ovog puta neće nikoga podržati u utrci za predsjednika, Mesić je danas nešto iza podneva došao na Cvjetni trg gdje se susreo sa predsjednikom Ivom Josipovićem kako bi mu pružio podršku u njegovom nastojanju da osvoji i drugi uzastopni predsjednički mandat.

Mesić je novinarima objasnio da je rekao kako nikog neće podržati u ranoj fazi kampanje jer da je htio da prvo svaki od kandidata kaže što misli i što predlaže. - Sada je sve sasvim jasno i definirano. Imamo tri kandidata, predsjednika Ivu Josipovića, Kolindu Grabar Kitarović i Milana Kujundžića. Gospođa Grabar Kitarović je otprilike rekla što misli, a time što je rekla ona ne može voditi Hrvatsku jer govoriti da si napustio NATO pakt i da se zbog ljubavi prema Hrvatskoj vraćaš u domovinu, a na kraju se utvrdi da ti mandat u NATO-u još uvijek traje, e pa s time se ne može pred građane. Drugo, ona kritizira sve, ali što je ona napravila? Bila je u vrhu NATO pakta, bilo bi dobro da kaže kojim je hrvatskim firmama sugerirala da se jave na tendere u NATO savezu jer mi plaćamo veliku članarinu. Što je ona konkretno poduzela da mi dobijemo neki od poslova proizvodnje opreme ili oružja za zemlje članice NATO pakta. Dakle, postoji mogućnost da se na tom dobro plaćenom mjestu učini nešto konkretno za Hrvatsku - rekao je Mesić.

Zbog besmislica ja ga ne mogu podržati

Kaže da ga je posebno demotivirala njena najava da će rehabilitirati generale. - Toga nema nigdje u NATO savezu. Nema takve zemlje gdje će udruženi generali političkim pamfletom slati poruku svome vrhovnom zapovjedniku preko medija. To ne postoji. Oni su učinili prekršaj zbog kojega nisu mogli ostati u vojsci. Oni su iz vojske otišli sa svim počastima, dakle nisu nečasno otpušteni i ona to mora znati. Ne može ići s prijedlogom koji je neprovediv. Isto tako nije me motiviralo da joj dam podršku niti njena priča da će udarati šakom o stol. Što se tiče Milana Kujundžića, ja njega nikada nisam sreo, ali vidim da me često spominje. Ja ga namjerno ne demantiram, jer priča besmislice. Zbog besmislica ja ga ne mogu podržati - rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić i dodao da što se njega tiče, dakle, postoji samo Ivo Josipović.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

- Mislim da je obavio posao na način na koji je to bilo moguće u kontekstu financijske krize u kojoj jesmo. Josipović nije učinio niti jednu stratešku pogrešku, dakle odgovorio je zadatku. Njegove poruke građani razumiju, i ja ih razumijem i mislim da mu treba dati podršku - rekao je Mesić i dodao da je Josipovića podržao i svojim potpisom na njegovu kandidaturu. Bivši predsjednik republike osvrnuo se i na stanje u regiji za koje kaže da nije najbolje. - Ratovi su završili i sada smo u prilici da surađujemo. Znam da će neki reći, ali ima krivaca. Da, krivce treba izvesti pred sud, ali zemlje moraju surađivati - zaključio je Mesić.

Josipović i Holy u elektroautomobilu

Predsjednik Ivo Josipović se, nakon što je DIP-u predao 203.875 potpisa građanki i građana koji podupiru njegovu kandidaturu za još jedan predsjednički mandat, zajedno sa predsjednicom ORaHa Mirelom Holy provezao u električnim automobilom od Sabora do Uspinjače.

Nakon gradske vožnje električnim automobilom predsjednik Ivo Josipović rekao je kako živimo u vremenu u kojem je zagađenje okoliša jedan od velikih problema, a posljedice po naš svakodnevni život sve su ozbiljnije. - Da bi se smanjila količina stakleničkih plinova, mi nužno moramo promijeniti naše ponašanje. Ljudi često podcjenjuju činjenicu da čak 40 posto stakleničkih plinova dolazi iz prometa pa prelazak na električna vozila i druga vozila koja ne koriste fosilna goriva znači puno za našu budućnost - kazao je predsjednik.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Kava na Cvjetnom

Šefica ORaHa Mirela Holy rekla je kako proizvodnja elektroautomobila ima veliki gospodarski potencijal da može doprinijeti razvoju Hrvatske kao i povećanju BDP-a. - Iako se predsjednik i ja nismo danas vozili u hrvatskom autu na električni pogon (vozili su se Mitsubishijem, nap.a) i mi konja za trku imamo. Imamo industriju koja može proizvoditi komponente za autoindustriju, posebice u segmentu elektromotora i motora na alternativna goriva. Nadamo se da će se industrija razvijati upravo u tom pravcu, osim toga mi imamo u tom smislu obveze prema EU, ali i prema nama samima - rekla je Holy.

Potom su se predsjednik, njegov tim i Mirela Holy sjeli na kavu na Cvjetnom trgu. Pritom su mu prilazili građani i simpatizeri i davali mu potporu. Josipović je imao "problema" i kod ulaska u kabinu uspinjače jer su ga primijetili građani koji su se potom 10-ak minuta fotografirali s njim.

>>Milanović Josipoviću pomogao nositi kutije sa 203 tisuće potpisa

>>Grabar Kitarović: Neka Josipović kaže čijim novcem financira pretkampanju

>>'Ovaj predsjednik i Vlada klize prema policijskoj državi'

Komentara 59

VJ
vjerovnik
13:17 06.12.2014.

e nećeš dobit mandat, izdajniče

Avatar imotska115
imotska115
13:20 06.12.2014.

Ovaj sada sve vidi i razumije sto bi tribalo ucint, kao i plan 21. Znamo gosp. Josipovicu da kad i ako dobite izbore presvuci cete odijelo i nikom nista za drugih pet godina, opet u zimski san.

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
13:20 06.12.2014.

"to je pravi put" hahaha ruganje hrvatskom narodu i pritajena buduca koalicija s sdpom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije