Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2014. u 12:00

U Hrvatskoj se osjeća zagađeni zrak, kao što se osjećao i 1989. godine. Tada je pao komunistički sustav, ali još nisu pale i njegove elite.

Hrvatsku političku scenu očekuju tektonski poremećaji. U prilog tome govore sva moguća preslagivanja koja se događaju. SDP drastično pada, HNS i laburisti nestaju, HDZ naglo raste, Orah je također sve tvrđi, Bandić i Čačić traže svoju novu bazu i novu priliku, Josipović se grčevito drži za fotelju na Pantovčaku kao da je drugi mandat nasljedan...

Svi se oni busaju u prsa da su borci za bolju Hrvatsku. Ali činjenice govore drukčije, da je Hrvatska sita svih njih. I Josipoviću i Vesni Pusić, i Bandiću i Čačiću, i svima njima sličnima mjesto je u ropotarnici povijesti, a ne na novim/starim funkcijama. Jer oni su političari staroga kova, okovani komunističkim mentalitetom, načinom vladanja i rada, usto krajnje opijeni vlastitom moći i težnjom da zadrže vlastite pozicije, dok im je boljitak Hrvatske najmanje na pameti. Hrvatskoj trebaju promjene, provjetravanje, novi ljudi, neopterećeni, bez komunističke prošlosti, za novi tip vladanja koji će biti služenje narodu, a ne sebi i interesnim krugovima.

Prva godišnjica članstva Hrvatske u EU dovoljno govori koliko nam je potreban novi duh u politici. O tome je progovorio i utjecajni njemački FAZ, koji je također ustvrdio da u bivšim komunističkim zemljama i dalje vladaju stare elite, pa tako i u Hrvatskoj. Što je ta stara elita učinila u prvoj godini našeg članstva? Baš ništa! Josip Leko za Hinu kaže kako smo dobili „neke efekte vidljive za građane, kao što su niža cijena korištenja telefonskih usluga i mogućnost putovanja kroz Europu bez carinskih pregleda“. Da, ali na te efekte nije utjecao rad stare elite kojoj pripada i Leko, nego je to došlo automatizmom članstva. Josipović pak kaže da smo se nepotrebno iscrpljivali više od pola godine zbog „lex Perković“. No zašto ne kaže da je i on za to i te kako odgovoran?

Žalosno, ali istinito. Umjesto da smo maksimalno kapitalizirali prvu godinu članstva, nama je ona gotovo izgubljeno vrijeme. Stara elita grčevito se bori za održanje svoje moći, svojih privilegija, ne samo političkih nego i materijalnih! Stara elita sve je tome podvrgnula, i zato je na biračima da je na idućim izborima kazne i bace u koš potrošenih političara. No da je borba grčevita pokazuje nam i Josipović, iz dana u dan sve nervozniji zbog opasnosti da mu drugi mandat ispadne iz ruke. Zato će učiniti i “salto mortale”, samo da opstane. Jer je poznato da je svoju karijeru izgradio na detuđmanizaciji, koju je započeo doživotni bivši šef države Mesić.

Detuđmanizacija nije uspjela, a da bi obranio svoju sklonost Titovu kultu Josipović danas iz naftalina vadi Tuđmana i koristi ga kao alibi za svoj ideološki cirkus. Vidljivo je da mu Tuđmanovo ime teško ide preko usta, ali mora ga ubaciti u igru zbog viših odnosno vlastitih interesa. Koliko je Josipović opterećen Titom i ideologijom, dovoljno govori činjenica da je znao zvati kolege pravnike koji su o Titu kritički, znanstveno pisali, posebno raščlanjujući Titovu odgovornost za ratne zločine, te ih kudio da to nije trebalo činiti. Kakve bi to onda povijesne udžbenike Josipović htio? Dakako, i dalje samo krivotvorine kao i do 1990. godine.

Ili, kako Josipović misli biti i dalje predsjednik ako mu je jedan od glavnih savjetnika Budimir Lončar koji desetljećima vedri i oblači jugoslavenskom i hrvatskom diplomacijom? I koji je svojedobno bio žestoko protiv imenovanja Kolinde Grabar-Kitarović hrvatskom veleposlanicom u SAD-u jer je Lončaru smetao njezin ležeran stil, modernost, kao i ono što je on smatrao „razmetanjem stranim jezicima i nepotrebnim hrvatstvom“. Danas pak Josipovićevi štićenici pokušavaju imputirati da je ona Lončarov proizvod, kako bi prodali priču da je i ona iz udbaškog miljea!

Doista, u Hrvatskoj se osjeća zagađeni zrak kao što se osjećao i 1989. godine. Tada je pao komunistički sustav, ali u Hrvatskoj još nisu pale i njegove elite. No past će jer je njihovo vrijeme prošlo!

>> Unaprijed žalim vlast koja bi ovisila o "mesijama" Čačiću i Bandiću

Komentara 49

BS
bstrabi2
12:20 30.06.2014.

Josipović se ruga.Sam sebi.Pa ova dvojca su ko i on.Zato mi je svejedno.Šta on prića.....

NN
nema.nama.9
13:18 30.06.2014.

Kolinda je budućnost.

NN
nema.nama.9
13:15 30.06.2014.

Ovi crveni Josipović, Čačić i Bandić i Milanče su prošlost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije