Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPNIK U BUNDESTAGU

Josip Juratović: Situacija s izbjeglicama zastrašujuća je i nije dostojna Europe

Josip Juratović, zastupnik u njemačkom parlamentu Bundestagu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
21.05.2021.
u 11:52

– Da bismo osigurali da je postupak napuštanja zemlje fer i korektan za svakog tko je došao do vanjskih granica i dijelom ih prešao, neophodno je osigurati odgovarajuća sredstva – kazao je Josip Juratović

Zastupnik SPD opcije u Bundestagu Josip Juratović i prof. dr. Lars Castellucci objavili su prošlog tjedna dokument u vezi sa situacijom na zapadnom Balkanu. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Situacija s izbjeglicama, koji se nalaze u kampovima u Bosni i Hercegovini, zastrašujuća je i nije dostojna Europe. Uvjeti u uspostavljenim kampovima nisu nikako pristojni i primjereni za smještaj između 8000 i 10.000 ljudi. Izbjeglice su već stupile na prostor Europske unije, uglavnom u Grčkoj, i time i na prostor Schengena, ponovno ga napustile i pomaknule se preko balkanske rute. Kamp u području Bihaća udaljen je samo nekoliko kilometara od hrvatske granice, koja je pak udaljena oko 60 kilometara od granice sa Slovenijom, a time i od schengenskog prostora. Situacija je dodatno opterećujuća kako za granična područja tako i za domaće stanovništvo.

S obzirom na to da ne postoji suglasnost među članicama Europske unije o reformi Zajedničkog europskog sistema azila, koji bi doveo do rasterećenja na vanjskim granicama Europske unije, SPD frakcija u Bundestagu usvojila je pozicijski dokument s novim prijedlozima za kratkoročne i srednjoročne mjere.

– Savezna vlada mora se zalagati za to da Europska unija i dalje pouzdano podržava Bosnu i Hercegovinu u pružanju neophodne humanitarne pomoći, kao i u izgradnji dodatnog smještaja. U tome Njemačka mora dati važan doprinos. Ranjive skupine moraju se brzo opskrbiti, treba im omogućiti sigurnost, ako je moguće u okvirima Koalicije za čovječanstvo članica Europske unije koje su otvorene za migrante. Neophodna je ciljana kampanja informiranja u zemljama porijekla, putem koje bi se informiralo realistično i objektivno o situaciji na balkanskoj ruti, o trajanju i izgledima za uspjeh postupka za dobivanje azila, kao i o regularnim putevima migracije kao što je Zakon o useljavanju stručnih i kvalificiranih radnika – rekao je Lars Castellucci, glasnogovornik za migracijsku politiku SPD frakcije u Bundestagu.

– Članice Europske unije moraju osigurati da izbjeglice mogu podnijeti zahtjev za azil u zemljama u koje pristignu i da registrirane podnositelje zahtjeva za azil ne šalju nekontrolirano u druge zemlje. I obrnuto, vlasti i institucije Bosne i Hercegovine moraju se pobrinuti za to da se zahtjevi za azil mogu podnijeti u Bosni i Hercegovini ako tražitelji azila dospiju u zemlju, a da nisu prethodno registrirani. Da bismo osigurali da postupak napuštanja zemlje bude fer i korektan za svakog tko je došao do vanjskih granica i dijelom ih prešao, neophodno je osigurati odgovarajuća sredstva – kazao je Josip Juratović, član vanjskopolitičkog odbora. 

Komentara 6

DU
Dudek
12:24 21.05.2021.

Juratović izvadi ruke iz djepova. Kad snekim razgovaraš Herr šloser. Svoje pametovanje ostavi za sebe.

FA
fajlpz
13:20 21.05.2021.

Pa neka ih primi doma.

BU
burza
13:17 21.05.2021.

Muti pozvala izbjeglice i sad kad su tu ostavljeni su Bosni iHercegovini da se sa njima gombaju a takoder i Hrvatskoj .Dodite sa autobusima pokupite ih i odpeljajte sebi pa brinite za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije