Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Josip Čović i Ivica Josipović proglašeni krivima u aferi MIG

Josip Čović
Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
26.03.2019.
u 13:28

Čović je nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, a Josipović na godinu dana zatvora

Josip Čović i Ivica Josipović nepravomoćno su proglašeni krivima u aferi MIG. USKOK Čovića tereti da je od Josipovića tražio mito kako bi njegova tvrtka dobila posao remonta MIG-ova. Čović je nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, a Josipović na godinu dana zatvora.

Prema optužnici, Čović je tražio 50.000 eura, a dobio je najmanje 10.000 eura. Zbog zaštite nacionalnih interesa RH javnost je bila isključena sa suđenja te s obrazloženja presude, dok je objava bila javna.

Isključenje javnosti zbog zaštite nacionalne sigurnosti RH tražio je USKOK, a s njihovim zahtjevom složila se i obrana optuženika. Tužiteljstvo je u svom zahtjevu, koji je sud prihvatio, navelo da će se tijekom suđenja govoriti o MIG-ovima, njihovim karakteristikama i remontu. Naveli su da će vezano za to biti saslušavani svjedoci te čitana dokumentacija koja ima različite oznake tajnosti. Stoga su smatrali da bi objavljivanje takvih podataka moglo našteti sigurnosti i obrani RH, pa su zatražili isključenje javnosti.

Njihovu je argumentaciju prihvatio i sud, a tijekom sudskog postupka iza zatvorenih vrata saslušano je15-ak svjedoka.  Prema optužnici USKOK tereti Čovića da je tražio 50.000 eura mita, a dobio 10.000 eura kako bi određenoj tvrtki omogućio da dobije posao na remontu MIG-ova. Remont je obavljen u Ukrajini, znatno je kasnio, a nakon remonta neki su avioni i prizemljeni. Čović i Josipović obrane su iznijeli tijekom istrage i tada su negirali krivnju.

Nismo dali i primili mito. Radilo se o daru. Tim su se riječima branili Josip Čović i Ivica Josipović.

Prema optužnici, sve se odvijalo od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016., a Čović, koji je sada u mirovini s primanjima od oko 3500 kuna, tereti se da je mito, osim od Josipovića koji je predstavljao ukrajinsku tvrtku Ukrspecexport, tražio i od Đure i Gorana Sesara, predstavnika rumunjske tvrtke Aerostar, no oni su njegov zahtjev odbili. Čović je u obrani porekao to za što ga se tereti, a kako su istražitelji na njegovim bankovnim računima našli 10.000 eura i datume kada su uplaćeni, to je morao nekako objasniti. Pa se snašao na zanimljiv način kazavši da on od Josipovića nije tražio ni primio novac niti mu je Josipović novac nudio.

– Radilo se o daru koji sam primio krajem siječnja 2016., kada je Ukrspecexport dovršio remont te je MORH-u isporučio svih 12 MiG-ova. Josipović je tražio da se nađemo na kavi. Kada smo se našli, Josipović mi je predao kuvertu. Rekao mi je: “To ti je dar jer je tvoj rad oko remonta MIG-ova bio korektan, a i poštovao si propise u tom poslu.” Dar sam primio, iako ga nisam tražio, a kada sam došao kući, otvorio sam kuvertu i vidio da je u njoj 5000 eura. Nakon nekoliko dana taj sam novac uplatio na svoj bankovni račun – objašnjavao je Čović. Iako je kazao da mu ta situacija nije bila ugodna te iako o primljenom novcu nikog nije izvijestio, s Josipovićem se ponovo našao i nakon tri tjedna.

– Ponovo sam od njega primio dar za korektno obavljen posao, no nervozno sam reagirao kazavši da je sada dosta. I u toj kuverti bilo je 5000 eura. Opet nikog nisam izvijestio o novcu i opet sam novac stavio na bankovni račun – branio se Čović.

Video: Priveden bivši direktor Uljanika Anton Brajković

Komentara 12

PR
Princeza
14:10 26.03.2019.

Logicno. Lopovi kao i svi crveni.

DU
Deleted user
14:52 26.03.2019.

OSTAVKA Bernardića -i ostalih - korumpiranih SDP- ovaca, ugrozili su nacionalnu sigurnost, osramotili Hrvatsku u svijetu.

SL
SlavenCico
15:39 26.03.2019.

Sad ide drugi stupanj, pa vrhovni sud i tako sve dok kriminalci ne umru od starosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije