Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJTEŽE IH JE AUTOMATIZIRATI

Stručnjak objasnio koje poslove umjetna inteligencija neće moći uzeti od čovjeka

Umjetna inteligencija
Foto: Pixabay
1/4
15.05.2023.
u 13:07

“Ovo su vrste poslova u kojima se cijelo vrijeme suočavate s novom situacijom. Vjerojatno ih je najteže automatizirati. Da biste automatizirali ovakve poslove, trebao bi vam robot iz znanstvene fantastike. Trebao bi ti C-3PO iz Ratova zvijezda”

Iako je umjetna inteligencija dosegnula popriličan vrhunac, ipak neće moći zamijeniti baš sve. Prema riječima Martina Forda, autora knjige Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything, umjetna inteligencija zamijeniti će samo šablonske poslove.

“Mislim da općenito postoje tri kategorije koje će u doglednoj budućnosti biti sigurne. Prvi bi bili poslovi koji su istinski kreativni: dakle ako ne radite šablonski posao ili samo preuređujete stvari, već istinski smišljate nove ideje i gradite nešto novo”, objašnjava Ford. Poslovi poput grafičkog dizajna te uloge povezane s vizualnom umjetnošću mogle bi biti među prvima nestati, no kako kaže rješenje vidi u području “znanosti, medicine i prava … ljudi čiji je posao smišljanje nove pravne ili poslovne strategije. Mislim da će tamo i dalje biti mjesta za ljudska bića” nastavlja Ford.

Kaže kako umjetna inteligencija ipak nije sposobna razmišljati izvan okvira i koristiti emocionalnu inteligenciju koja je potrebna za poslove poput medicinskih sestra, poslovnih savjetnika i istraživačkih novinara “u kojima vam je potrebno vrlo duboko razumijevanje ljudi. Mislim da će proći puno vremena prije nego što umjetna inteligencija bude imala sposobnost interakcije na načine koji stvarno grade odnose” ističe Ford.

Kaže i kako je teško zamijeniti poslove u kojima morate biti mobilni; električari, vodoinstalateri... Takvi se poslovi ne mogu automatizirati. “Ovo su vrste poslova u kojima se cijelo vrijeme suočavate s novom situacijom. Vjerojatno ih je najteže automatizirati. Da biste automatizirali ovakve poslove, trebao bi vam robot iz znanstvene fantastike. Trebao bi ti C-3PO iz Ratova zvijezda” prenosi BBC.

Ford se osvrnuo i na izvješće Goldman Sachsa iz ožujka 2023. koji procjenjuje kako bi umjetna inteligencija mogla obaviti četvrtinu posla koji trenutno obavljaju ljudi. Unutar Europe i SAD-a, Sachsa predviđa, moglo bi se izgubiti 300 milijuna radnih mjesta. Ford kaže kao bi se to "Moglo bi se dogoditi velikom broju ljudi, potencijalno sasvim iznenada, potencijalno svima u isto vrijeme. A to ima implikacije ne samo za te pojedince, već i za cijelo gospodarstvo”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije