Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Memorijal za mir

John Kerry neće se ispričati u ime Sjedinjenih Država za napad na Hirošimu

John Kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.04.2016.
u 20:22

John Kerry je stigao u Hirošimu u sklopu dvodnevnog skupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), posvećena terorizmu, nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti. Kerryjev posjet je bez presedana za jednog šefa američke diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry, koji će u ponedjeljak posjetiti Memorijal za mir u Hirošimi, neće se ispričati u ime Sjedinjenih Država za atomsku bombu bačenu na taj grad 1945. rekao je u nedjelju navečer jedan američki diplomat.

-Ako me pitate je li se državni tajnik došao u Hirošimu ispričati, odgovor je ne- odgovorio je taj visoki dužnosnik State Departmenta na pitanje nekolicine novinara.

-Ali ukoliko me pitate je li državni tajnik, kao i svi Amerikanci i Japanci, tužan zbog tragedija koje su doživjeli brojni naši državljani, odgovor je da- dodao je diplomat.

John Kerry je stigao u Hirošimu u sklopu dvodnevnog skupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), posvećena terorizmu, nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti. Kerryjev posjet je bez presedana za jednog šefa američke diplomacije.

Njegov posjet otvara put posjetu američkog predsjednika Baracka Obame prigodom Summita šefova država i vlada krajem svibnja.

Šestog kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay je ispustio atomsku bombu na Hirošimu, koja je izravno ili od posljedica zračenja i opekotina ubila 140.000 osoba, što je čin za koji se Sjedinjene Države nisu nikada ispričale. Tri dana kasnije Nagasaki je zadesila jednaka sudbina, tamo je poginulo 74.000 ljudi.

Napadi na ta dva grada ubrzali su kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. kolovoza 1945.

>>Da se hakeri domognu nuklearnih glava, slijedila bi apokalipsa

>>'Preživio sam Hiroshimu i gledao kako prijatelju otpada koža'

Komentara 47

Avatar superhik74
superhik74
20:30 10.04.2016.

Ma tko je vidio ispricati se za pobijenih samo 1/4 miljuna ljudi, pa u Koreji je glavom platilo 2 miljuna a Vijetnamu skoro 3 miljuna pa nikakve isprike nije bilo.

Avatar Sunčica
Sunčica
21:03 10.04.2016.

naravno da se neće ispričati, jer kad bi počeo sa Japanom, to bi onda moglo povući za sobom zahtjeve za sva ostala ispričavanja i onda tu ne bi bilo kraja

NE
Nepokolebljiv
20:47 10.04.2016.

Podsjetite me, vi mrzitelji Amerike: Tko je zapoceo rat? Da li je rat bio objavljen ili kukavicki bez najave? Za zavrsiti rat: da li je bolje zrtvovati dva grada i manje od 250 tisuca neduznih civila ili 750 tisuca vojnika pretezno japanskih i oko milion civila? Predsjednik Truman je odlucio da zrtva 250 tisuca u dva grada je manja nego gotovo dva miliona preko cijelog Japana. Poslije druge bombe Japan je pristao na kapitulaciju i nije bilo potrebno ulaziti u krvoprolice invazije i svega sto bi slijedilo! Usporedite zrtva u dva grada i sta su Sovjeti morali uciniti SAMO u Berlinu za osvajanje jednog grada! Pa tamo je bilo vise zrtava nego u Hirosimi i Nagasakoju! Podsjetite se da su se Japanci u desantu na svaki i najmanji otok opirali do gotovo posljednjeg zivog vojnika i civila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije