Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatražili mišljenje

Jesu li Pavić, Brcković, Prelec i Pejnović u sukobu interesa?

Gordana Brcković bila je pomoćnica ministra Panenića
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
16.12.2016.
u 19:15

U slučaju Mladena Pavića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će je li Kutjevo poslovalo s uredom predsjednice

Prelazak iz privatnog u državni sektor i ponovni povratak česta je ‘šetnja’, a oni koji se vraćaju u privatni sektor izdržali su u državnom uglavnom jedan mandat i ne govore o dobrim iskustvima. No, onda im je i prelazak u realni sektor uteg jer moraju poštovati zakon prema kojemu se državni službenici ne smiju godinu dana zapošljavati u upravama ili nadzornim odborima tvrtki. Ali mogu na mjestu savjetnika, što mnogi i koriste, a i tu se može postaviti pitanje sukoba interesa.

Preispituje se mogući sukob interesa nad bivšim savjetnikom predsjednice Mladenom Pavićem koji je otišao na čelnu poziciju vinarije Kutjevo. Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mišljenje je zatražilo dvoje pomoćnika ministrice gospodarstva, Leo Prelec i Gordana Brcković, koji žele karijeru nastaviti u realnom sektoru. Mladen Pejnović, bivši čelnik DUUDI-ja, iako umirovljenik, godinu dana od odlaska iz DUUDI-ja nastavit će raditi kao savjetnik. U slučaju Pavića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će, primjerice, je li Kutjevo imalo neki poslovni odnos s uredom predsjednice. Utvrdi li se da je zakon prekršen, Pavić može biti kažnjen i do 50 tisuća kuna, ali i tvrtka u kojoj se zaposlio ako je imala poslovni odnos s uredom predsjednice.

Pomoćnica ministrice gospodarstva Gordane Brcković mišljenje je zatražila vezano uz prelazak na mjesto financijske direktorice u HEP Toplinarstvo. Brcković je u Ministarstvo došla u kvoti HDZ-a za vrijeme Mostova ministra Tomislava Panenića. Nagađalo se da će naslijediti Martineka koji se našao u aferi s HEP-om, no to je opovrgnuto. Leo Prelec bi se vratio u tvrtku Energia Naturalis, unutar koje posluje poznatiji PPD. Za tu tvrtku kao savjetnica radi i Sabina Škrtić, bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, kojoj će krajem godine isteći zabrana rada u upravama. Kako kaže, ulaz u državnu službu bio je kratkoročan, jer ima puno veći staž u realnom sektoru. Bivši čelnik DUUDI-ja Mladen Pejnović angažirat će se i na savjetničkim poslovima plinara koje idu u prodaju. – To je posao u kojem imam višegodišnje iskustvo, bio sam i na čelu Plinare Zagreb, a sada to iskustvo mogu prenijeti i na druge plinare koje idu u prodaju – kaže Pejnović.

U Hrvatskoj je 36 plinara u problemu i spremno na prodaju, pretežno na istoku zemlje. Trenutačno najveći interes za njihovu kupnju ima PPD, koji je neke plinare već kupio, a među kupcima bio je i RWE. Od nekih posljednjih zahtjeva za mišljenje Povjerenstvu za sukob interesa bio je i onaj Tomislava Jurendića, bivšeg pomoćnika ministra regionalnog razvoja i EU fondova koji karijeru želi nastaviti na mjestu savjetnika u tvrtki Terra Food.

>> Stipe Petrina Uskoku prijavio Daliju Orešković

Komentara 2

AR
aristip
20:01 16.12.2016.

Ovo s PPD-om je jako sumnjivo. Iz PPD-a dođu u Ministarstvo gdje odlučuju o stvarima koje mogu bti na korist ili štetu PPD-u a onda se opet vrate u PPD.

MR
mrzbk
21:27 16.12.2016.

istina, i dva bivsa pomocnika ministra prometa su otisla u PPD i to odmah po smjeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije