Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanja predsjedničkim kandidatima

Jeste li 'pro-life' ili 'pro-choice' te čini li Hrvatska dovoljno za žene?

kolaž
Foto: Pixsell
04.01.2015.
u 11:37

Članovi inicijative „Judita – glas žena“ i udruge „Vigilare“ postavili su pitanja Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović na koja žele dobiti odgovore prije drugog kruga predsjedničkih izbora

Članovi inicijative „Judita – glas žena“ i udruge „Vigilare“ postavili su pitanja Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović na koja žele dobiti odgovore prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Traže i da kandidati na pitanja odgovore u što je moguće kraćem roku.

1. Smatrate li da Republika Hrvatska danas čini sve što može kada je riječ o pitanju položaja žena (supruga, majki, radnica) u hrvatskom društvu? Planirate li svojim utjecajem djelovati na kvalitetnije provođenje pronatalitetne politike, tj. na njezino poticanje putem financijskih sredstava, pružanja usluga (jaslice, vrtići, asistenti za djecu s posebnim potrebama) te osiguravanjem vremena namijenjenoga za obavljanje raznih obiteljskih funkcija (porodni, roditeljski i drugi dopust), kao i kroz zakonske odredbe koje bi regulirale fleksibilnije radno vrijeme?

2. Pozivamo Vas da se što jasnije odredite smatrate li sebe „pro - life“ ili „pro - choice“ osobom kada govorimo o poštivanju života nerođenoga ljudskog bića? Smatrate li postojeći zakon iz 1978., koji to pitanje regulira, dobrim? Koliko ste informirani o smanjenju smrtnosti žena od posljedica pobačaja u zemljama koje su svoju legislativu uredile tako da se poštuje ljudski život od samoga začeća (Irska, Poljska, Malta, Čile)? Smatrate li taj put mogućim i za Hrvatsku?

Iako svjesni da pitanja koja postavljaju nisu pod izravnom predsjedničkom ovlasti, smatraju ih izrazito važnima jer jakost svakoga naroda i ekonomije počiva na ljudima. Smatraju da se pitanje poštivanja dostojanstva svakoga ljudskog života može i treba promatrati kroz prizmu „nacionalnog interesa“ – tematike koja je izravno i u najvećoj mjeri predmet interesa predsjednika Republike Hrvatske.

>> 'Glas za Josipovića glas je za ukidanje Istre kao županije'

>> Slavit će onaj koji izvuče nove birače

Komentara 36

Avatar Becarina
Becarina
12:22 04.01.2015.

Usprkos svestranoj pomoci medija , Josipovic odlazi u povjest kao prvi predsjednik Hr. sa samo jednim mandatom .

Avatar Debeli14
Debeli14
12:09 04.01.2015.

Neka se predsjednik Y(ug)osipovic ocituje: 1. Sto je napravio na području vanjske politike, da li je RH danas uglednija ili manje ugledna zemlja nego prije njega, cak i u pitanju odnosa sa susjedima, jesu li oni losiji ili bolji nego prije 5 godina? Koliko otvorenih pitanja sa srbijom i bih i crnom gorom je zakljuceno? 2. Smatra li da tajne sluzbe dobro rade svoj posao? Nije li sramota da su nekoliko kontejnera oruzja srpskog svercera u rijeci nasli pripadnici carine a soa o tome nije nista znala? 3. Da li je stanje u OSRH bolje ili losije nego prije 5 godina? Koji rod vojske je napredovao a koji nazadovao? 4. Molim brojeve, koliki je doprinos 150 savjetnika mahom iz susjednih zemalja? U cemu su dali doprinos, koliko su koristi ostvarili za RH? To nek precednik odgovori. I da ne zaboravim, da li je narod u Hrvatskoj danas manje ili vise podijeljen u odnosu na prije 5 godina?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:01 04.01.2015.

Koliko znamo, zakone donosi Hrvatski sabor. Tako da je ovo pitanje za političke stranke. Možda da predsjednicu/predsjednika pitamo jeste li za štednju u eurima ili jenima...ili, jeste li za skijanje ili plivanje... ili, kava ili čaj... itd. Postoje mnogo mnogo važnija pitanja koja se tiču predsjednika: vanjska politika, pogubna regionalna politika, pozicioniranje u Europskoj uniji, sigurnosni sustav, kontrola rada Vlade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije