Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje jeruzalema

SAD uložio veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije o Jeruzalemu

Prosvjed zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
Foto: Reuters/PIXSELL
18.12.2017.
u 23:27

Tijekom sjednice je 14, od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, podržalo nacrt rezolucije, dok je SAD uložio veto.

Kao što se i očekivalo, SAD su uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije o Jeruzalemu koji je, na inicijativu Turske, predložio Egipat, a kojim se tražilo da "odluka SAD-a o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela" nema "pravni efekat".

Tijekom sjednice je 14, od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, podržalo nacrt rezolucije, dok je SAD uložio veto. Nacrt rezolucije su podržali, Kina, Rusija, Urugvaj, Bolivija, Etiopija, Italija, Japan, Kazahstan, Senegal, Švedska, Ukrajina i Egipat kao i  najveći saveznici SAD-a, Velika Britanija i Francuska. Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, kazala je da je SAD tijekom glasanja o Jeruzalemu, bez oklijevanja iskoristio pravo veta, dodajući kako američki predsjednik Donald Trump podržava trenutni status grada.

Pogledajte galeriju: Libanonske snage suzavcem na prosvjednike

Prosvjed zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
1/13

Nacrt rezolucije predao je Egipat kao članica Vijeća sigurnosti, a sam prijedlog djelo je Palestine. Važnu ulogu u tom procesu ima Turska koja vodi aktivnu diplomaciju nasuprot američke odluke. U tekstu se navodi da je odluka pravno ništavna i da se trebaju poništiti sve jednostrane odluke kojima se zadire u status Jeruzalema te se zahtijeva da se taj status ne mijenja jednostranim potezima, već isključivo u pregovorima između Palestine i Izraela.

Komentara 4

Avatar TheJack
TheJack
01:41 19.12.2017.

" Od 1967. svi ti "drugi" su imali sansu da to rijese pregovorima" - cini se da je na pomolu istovjetna konverzacija kao i 1967-e!! Problem je sto su i drugi igraci evoluirali, a hoce svoje (ili ono sto misle da je njihovo) nazad. Vidjecemo da li ces voljeti "pragmatizam" ako Izrael potegne nuklearku, a cini se da hoce, jer tome upravo i vodi "pragmatizam", a pvi, jos "pragmaticniji: sa druge strane, cini se, to i jedva cekaju.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
23:53 18.12.2017.

Ocekivano i jedina ispravna odluka, jer o statusu Jeruzalema odlucuje Izrael na cijem je teritoriju, a ne bilo tko drugi. Od 1967. svi ti "drugi" su imali sansu da to rijese pregovorima, ali osim ispoljene duboke mrznje nije bilo voljee za ista vise osim ideje o totalnoj destrukciji Izraela. Tim zabludama je davno dosao kraj. Bravo za Trumpa - jedinog pragmaticara medju danasnjim politicarima svijeta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije