Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće iseljavanje

Jerko Rošin: Matica hrvatska ne može biti predmet tržišta

Split: Konferencija za medije u Gradskoj upravi pod nazivom "Nered u upravljanju i izgubljeni milijunski prihodi od gradske imovine"
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
23.05.2023.
u 12:11

U MH se žale da je njihov predsjednik Miro Gavran pisao splitskom gradonačelniku Ivici Puljku, ali nije dobio odgovor. Puljak pak tvrdi da je pokušao doći do Gavrana

Hoće li splitski ogranak Matice hrvatske ostati u prostoru u Marmontovoj 1, koji koristi već 30 godina, neizvjesno je. No sudeći po odgovoru koji smo dobili od Maje Đerek, pročelnice za gradsku imovinu Grada Splita, to će se vrlo izgledno dogoditi ako se Matica hrvatska javi na javni natječaj i podmiri trenutačna dugovanja.

– Ogranak MH u Splitu dobio je obavijest gradske pročelnice Maje Đerek da ne ispunjava uvjete za sklapanje novoga ugovora o zakupu pod istim uvjetima, pozivajući se na ekonomske parametre, te sugerira da se natječe s drugim ponuđačima. To je konsterniralo članove. Držeći se toga načela, pročelnica Đerek sutra bi mogla staviti na dražbu i splitsku katedralu, stadion na Poljudu i HNK Split uz tvrdnju da nisu komercijalno isplativi pa će ih iznajmiti onima koji su spremni platiti više – reagirali su u Matici hrvatskoj.

Tko se kome ne javlja

Međutim, Maja Đerek najavila je uvođenje kriterija po kojima bi se udruge važne za Grad izdvojile iz tržišnog natjecanja.

VEZANI ČLANCI:

– MH i udruge koje se bave kulturnim i obrazovnim djelovanjem Gradu su jako bitne, zato smo prvi put u postupku donošenja odluke o zakupu za udruge gdje će kao kriteriji biti propisani područje djelovanja, godine djelovanja, broj članova i program udruge. Takva odluka do sada, nažalost, nije postojala pa su sve udruge, bez obzira čime se bave, bile stavljene u isti koš. No bez obzira na odluku i uvjete, napominjemo udrugama da sva dugovanja moraju biti podmirena, sukladno zakonskim uvjetima – izjavila je Đerek. To znači da će kriteriji biti postavljeni tako da će ih zadovoljavati samo rijetki, a Matica hrvatska zasigurno hoće.

U MH se žale da je njihov predsjednik Miro Gavran pisao splitskom gradonačelniku Ivici Puljku, ali nije dobio odgovor. Puljak pak tvrdi da je pokušao doći do Gavrana.

– Zovem ga, najprije danima na broj koji je bio u dopisu, ali nitko se nije javljao. Uspjeli smo nabaviti broj mobitela, evo sam ga sada zvao, ne javlja se. Nije lako doći do njega – kaže Puljak i napominje da su se predstavnici Matice sastali sa službama i pročelnicom više puta i sve im je odgovoreno.

Najava mogućeg iseljavanja negativno je odjeknula. – Nisam detaljno upućen, ali samo po sebi tužno je da se Matica hrvatska iseljava. To je neprihvatljiv potez. Najstariju hrvatsku kulturnu ustanovu nije u redu tako tretirati – izjavio je akademski kipar Kuzma Kovačić.

VEZANI ČLANCI:

Arhitekt Jerko Rošin kaže da je nematerijalna baština nešto što živi s duhom i kulturom naroda i svijeta.

Nemjerljiva vrijednost

– MH je vrijednost koja se ne može mjeriti s aktivnostima nekog poslovnog subjekta koji privređuje, iako ima nemjerljivu kulturnu vrijednost za identitet, a usudio bih se reći i za etiku. Ako nešto traje gotovo dva stoljeća, mislim da je vrijedno da se podržava kao nematerijalna vrijednost. Matica hrvatska ne može biti predmet tržišta, ona mora biti predmet interesa Grada. Ne može nešto što je vrijedno za kulturu jednog naroda biti stavljeno u istu poziciju s drugima, kao što to Maja Đerek radi. Svi nisu na istome i ne mogu biti isti. Zato u Hrvatskoj postoji empatija za socijalno ugrožene kategorije, za manjine... Netko mora imati povlašteni položaj. I Vlada RH usvojila je odluku da se kulturne institucije ne stavljaju u istu poziciju s gospodarskim subjektima. Dakle, zakonska osnova postoji – poručio je Rošin. Istog mišljenja je i dr. Joško Kalilić, član Matice hrvatske.

– Matica je nedavno proslavila 180 godina i ona zaslužuje malo drukčiji tretman, a ne da je se gura na tržište. Mi ne zarađujemo, krpimo se od članarine koja ne može pokriti ni sve režijske troškove. Matica je od velikog značaja za društvenu zajednicu, osobito u kulturi, njegovanju jezika. Grad Split to bi morao uzeti u obzir – poručuje Kalilić.

Maja Đerek: Matica hrvatska i danas je dužna za tri mjeseca najamnine

Maja Đerek ističe da se Zakonom o zakupu ugovor može produljiti korisnicima koji zadovoljavaju tri uvjeta – da su prostor dobili na javnom natječaju, da nemaju dugovanja i da plaćaju cijenu veću od početne za tu vrstu djelatnosti.

– U svim predmetima provjeravamo ova tri uvjeta. Korisnicima koji ih ispunjavaju ugovor možemo produljiti – kaže Đerek. Među takve udruge spada, primjerice, i Udruga Benedikt.

– Matica hrvatska je u trenutku kada joj se trebao produljiti ugovor imala dugovanja, a nažalost ima i danas. Nije podmirila korištenje za tri mjeseca ove godine. Pozvana je da se javi na natječaj za zakup, međutim jedan od najbitnijih uvjeta bit će da nema dugovanja. Sva zakonska postupanja predstavljena su im više puta. Podmirila je dug nakon održanog sastanka i ispunila uvjete da se javi na natječaj, ali dugovanje opet postoji – tvrdi Đerek.

Komentara 1

DU
dunhill
15:52 23.05.2023.

Ova izmišljena udruga trebala bi se uskoro iseliti i iz Palače Matice hrvatske na Strossu u Zagrebu jer ni ta zgrada nije bila, niti je danas, njihova, već je to zgrada prave Matice i pravih Matičara kojih odavno nema, a prije svih to je zgrada hrvatskog naroda i hrvatske države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije