Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE NA JEDNOM ŠALTERU

Jednostavnije do dokumenata: Do kraja godine novost u plaćanju osobne, putovnice, vozačke...

Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve
Neva Zganec/PIXSELL
20.01.2024.
u 08:47

Kartično plaćanje u potpunosti je implementirano u Policijskoj upravi varaždinskoj, zadarskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, požeško-slavonskoj, osječko-baranjskoj, karlovačkoj i virovitičko-podravsko, a to bi se trebalo dogoditi i u drugim policijskim upravama

Nakon što su iz Policijske uprave osječko-baranjske početkom ovoga tjedna izvijestili kako su uveli kartično plaćanje izrade osobnih dokumenata izravno na šalterima na kojima se podnosi zahtjev, upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova je li takva praksa u cijeloj Hrvatskoj te u kojim je još policijskim upravama moguće platiti izradu dokumenata na šalterima policije. 

– Obavještavamo građane da naknadu za izradu osobnih dokumenata ne moraju više plaćati u poštanskim uredima, putem internetskog bankarstva ili u FINA-i, već da to mogu učiniti na šalterima na kojima se podnose zahtjevi za izradu dokumenta u sjedištu Policijske uprave osječko-baranjske, kao i u svim postajama u Osječko-baranjskoj županiji, koje imaju Upravne poslove, odnosno u kojima se obavljaju poslovi izdavanja dokumenata (osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, poslovi oružja, dozvole boravka, boravišne iskaznice) – objavila je početkom tjedna osječka policija. Plaćanje naknade na šalterima obavlja se na bezgotovinski način putem POS uređaja s bankovnim karticama. Na području osječko-baranjske županije u ovim se postajama može platiti izrada dokumenta bankovnim karticama na šalteru: PU osječko-baranjska u sjedištu, PP Beli Manastir, PP Donji Miholjac, PP Đakovo, PP Belišće i PP Našice. 

VEZANI ČLANCI: 

U Ministarstvu unutarnjih poslova kazali su nam kako je većina policijskih uprava i policijskih postaja, koje rade na izdavanju osobnih dokumenata (osobna, putovnica, vozačka dozvola...), opremljena s uređajima za kartično plaćanje. Iznimke su nekolicina manjih ustrojstvenih jedinica koje također imaju uređaje na raspolaganju, ali zbog tehničkih uvjeta koje treba zadovoljiti, još nisu u funkciji.

Otkrivaju i kako je kartično plaćanje u potpunosti implementirano u Policijskoj upravi varaždinskoj, zadarskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, požeško-slavonskoj, osječko-baranjskoj, karlovačkoj i virovitičko-podravskoj.

– Očekujemo da će do kraja siječnja 2024. godine na svim lokacijama koje rade na poslovima izdavanja dokumenata, uređaji biti instalirani i spremni građanima pružiti uslugu kartične naplate naknade – rekli su nam u MUP-u. 

Dosad se naknada za izradu dokumenata mogla platiti u pošti, Fini ili preko interneta pa se potvrda o plaćanju morala donijeti prilikom predaje zahtjeva, no uvođenjem kartičnog plaćanja to će biti puno jednostavnije i sve će se moći obaviti na jednom šalteru. 

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina? Umirovljenici se mogu veseliti 1. siječnja

Komentara 1

Avatar tabadjija
tabadjija
10:50 20.01.2024.

Ma ljudi nemojte se zafrkavat, placanje karticama. Pa osjecam se kao da sam u 23 vijeku. Nema taksenih maraka, placanje karticama. Sta je sljedece, da nece vise trazit domovnicu i rodni list. Napredujemo nadsvjetlosnim brzinom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije