Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u saboru

Jednoglasno prihvaćen izvještaj u kojem se govori o nezakonitostima u privatizaciji CO-a

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2015.
u 17:58

Glavni državni revizor Ivan Klešić naglasio je da nikada nije rađena revizija privatizacije Croatia osiguranja

Odbor za financije jednoglasno je prihvatio izvješće o obavljenoj reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2104. godinu u kojem je između ostalog revizija ustvrdila kako se prodaja Croatia osiguranja nije smjela dogoditi. Glavni državni revizor Ivan Klešić naglasio je da nikada nije rađena revizija privatizacije Croatia osiguranja, nego redovitu reviziju prihoda državnog proračuna.

- Revizija je utvrdila da je prodaju dionica obavila Vlada, iako nije stavljen van snage Zakona o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1991. godine koji definira da način privatizacije takvih društava određuje isključivo Sabor na prijedlog Vlade – podsjetio je Klešić. HDZ-ov Goran Marić pohvalio rad revizije koja iz godine u godinu radi sve bolje, te ustvrdio kako bi u Hrvatskoj imali puno manje "devijacija i poremećaja" kada bi sve institucije tako radile svoj posao.

- Zanimljivo mi je ignoriranje nalaza da je netko donio neovlaštenu odluku. Revizija je nedvojbeno utvrdila da Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1991. godine nikada nije stavljen van snage, što znači da o privatizaciji odlučuje Sabor. Kako je moguće da je nešto izvan snage kada to nikada nije napravljeno. Dakle, ne može opstati ugovor koji je nevaljan i koji je donijela neovlaštena osoba – komentirao je Marić dodavši kako je ovo idealna prigoda da se poništi prodaja te na taj način vrati vjera u politiku. Njegov stranački kolega Ivan Šuker dodaje kako je Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja i dalje na snazi ako ga nitko nije ukinuo.

- Rado bih vidio mišljenje Vlade na ovaj nalaz revizije, neka objasni vrijedi li zakon još ili ne. To je ključno pitanje, a sve ostalo je posljedica. Drugo ključno pitanje je odluka o dokapitalizaciji Croatia osiguranja, tko ju je donio, to može jedino skupština društva, a tko je tada u njoj sjedio – zanima Šukera koji se pita i po kojoj vrijednosti dionice se išlo u dokapitalizaciju. SDP-ova Dragica Zgrebec podsjetila je da je revizija kontrolirala prihodovnu stranu proračuna, a ne privatizaciju Croatia osiguranja.

- A što se tiče vrijednosti dionica dokapitalizacije, to niste revidirali i to nije niti vaš posao – komentirala je Zgrebec Klešiću te dodala da bi bilo odlično da je revizija ovako reagirala kada su se prodavali HT ili INA. Odbor je raspravio i većinom glasova prihvatio prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna RH za 2014. godinu kojeg je predstavio zamjenik ministra financija Igor Rađenović, a HDZ-ovi zastupnici problematizirali su različite podatke o visini deficita. Rađenović je podsjetio da su lanjski prihodi iznosili 114,7 milijardi kuna, a rashodi 127,5 milijardi. Deficit je iznosio 13,5 milijardi ili 4,1 posto BDP-a.

- Imamo mišljenje MMF-a i Povjerenstva za fiskalnu politiku koji su konstatirali da je deficit iznosio 5,7 posto BDP-a. Mi sada tu dobivamo materijale i podatke koji su rađeni po nacionalnoj metodologiji koja ne postoji. O kojem proračunu raspravljamo? Bojim se da će saborska većina donijeti odluku koja ne odgovara činjenicama – upozorio je HDZ-ov Ivan Šuker kojeg je zanimalo jesu li proknjiženi svi rashodi i koliki je dug zdravstva, jer bez toga, dodaje, ne mogu ni znati koliki je deficit.

- Izračun deficita je rađen na isti način kao što je rađen i kada ste vi bili ministar financija. Mi ne krijemo ovu drugu brojku. Nema skrivanja, sve brojke su javno dostupne – odgovorio mu je Rađenović. Međutim, ovaj odgovor nije zadovoljio niti HDZ-ovog Gorana Marića.

- Ovo je daleko od ozbiljnog dokumenta. Revizija vam je isto rekla da se ne može utvrditi koliki je deficit, odnosno da podaci o deficitu nisu pouzdani. Ja nakon svega nisam siguran ni u 4,1 posto, ni u 5,7 posto. U ništa više nisam siguran. Izvještaj o izvršenju proračuna pokazuje da imamo ozbiljnih poteškoća s proračunom. Revizija je rekla da proračunske zalihe niste koristili sukladno zakonu, odnosno da su zalihe korištene za one namjene koje su mogle biti planirane proračunom. Što je sve to, kako vjerovati više bilo čemu – kazao je Marić kojeg zanima i zašto Vlada nije donijela odluku o uplati viška u Agencijama u proračun.

- Ne postoji ništa detaljnije od knjigovodstva i egzaktnih podataka, a mi na svaki podatak moramo gledati sa skepsom. Ovo se ne može prihvatiti – ocijenio je Marić te se osvrnuo i na pitanje koncesija jer Vlada ima 170 milijuna kuna nenaplaćenih koncesija. Zamjenik ministra Igor Rađenović kaže da je zadovoljan da revizija ide u dublje analize, jer time i njih u ministarstvu dodatno motivira na kvalitetniji rad.

- Ali ni jedan novi grijeh nije otkriven, problemi nisu počeli niti 2011. godine niti 2014. Urednost državnih financira napreduje iz godine u godinu. Svjesni smo da je naplata bila slabija, no sada smo promijenili način na koji utjerujemo koncesije. Sada će to raditi Carinska uprava – odgovorio je Rađenović te dodao kako bi i Ministarstvo financija bilo sretno da je Vlada donijela odluku kojom bi agencije uplatile viškove u proračun jer bi tada deficit bio manji, ali ključno je, zaključuje, da taj "novac nije ispario".

>>HDZ: Istražite prodaju Croatia osiguranja! Eksperti: Dobar posao

>>'Privatizacija CO-a jedna je od najuspješnijih hrvatskih privatizacijskih priča'

Komentara 9

CE
cenzura
18:18 09.06.2015.

Mene samo zanima šta čeka Cvitan i DORH (ili su i oni možda "umočeni")??? Neosporno je da privatizacija CO nije zakonita. Proračun je oštećen za debele pare i netko je uzeo debelu proviziju! Ne znam šta se čeka, gdje su istrage i apšenja???? Neke druge se zatvara u Remetinec jer su posuđivali gradski auto a drugovi mažnjavaju na veliko i nitko nikaj!!

DU
Deleted user
18:19 09.06.2015.

I što sada? Pojeo vuk magare, a provizija sjela u njihove "bolje i drugačije" džepove. Stvaran dokaz da je sada "država bolja i uređenija" kako laprda Zoki.

Avatar d-ano
d-ano
19:54 09.06.2015.

Pa ovo nij e jedan slucaj ,sto je sa ostalima,,,,,,ili da to ostane,,,lopovima,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije